Χριστούγεννα χωρίς γλουτένη και κρέας: Ένα εορταστικό μενού!

Εάν έχετε αποφασίσει να ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη αυτά τα tips που δίνει η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου στο notanordinarymum.gr θα σας βοηθήσουν να γιορτάσετε τα φετινά Χριστούγεννα χωρίς γλουτένη και φυσικά χωρίς κρέας.

1 Μην κάνετε ανακοινώσεις: Είναι αλήθεια ότι ίσως χρειαστεί να αποκρούσετε τα σχόλια της θείας σας ή της μητέρας σας που επιλέγετε χορτοφαγική διατροφή ή και ελεύθερης γλουτένης. Βασική αρχή:

δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τι τρώτε και τι κάνετε. Εσείς βάλτε στο πιάτο σας αυτά που θέλετε να φάτε και απολαύστε αυτά τα χριστούγεννα χωρίς γλουτένη και χωρίς κρέας!

2 Φρέσκο ψάρι με ψητά λαχανικά στον φούρνο καθώς και ένα ωραίο κριθαρότο με γαρίδες είναι μια ωραία ιδέα εάν είστε χορτοφάγος.

3 Μείνετε μακριά από ψωμιά και πίτες που περιέχουν γλουτένη αφού έχουν παρασκευαστεί με αλεύρι σίτου.

4 Οι σακούλες μαγειρικής είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να διατηρήσουν το ψάρι σας ζουμερό, αλλά μπορεί να είναι βόμβα για τους ανυποψίαστους που επιλέγουν τροφές χωρίς γλουτένη. Συχνά χρησιμοποιείται αλεύρι για να διατηρήσει την σακούλα ανέπαφη από τη θερμοκρασία.

5 Ο πουρές πατάτας, αν έχει παρασκευαστεί χωρίς αλεύρι, επιτρέπεται αρκεί να ρωτήστε για αυτό το ενδεχόμενο.

6 Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι χωρίς γλουτένη, οπότε ελπίζω ότι θα είναι άφθονα στο γιορτινό τραπέζι. Επίσης σαλάτες με βάση την κινόα η τον αμάρανθο μπορούν να άνετα να συνοδεύσουν το εορταστικό μας τραπέζι αφούν έχουν ουδέτερη γεύση και μπορείτε να προσθέσετε φρούτα όπως ρόδι, μήλο, πορτοκάλι ή και λαχανικά όπως κίτρινη κολοκύθα και ξηρούς καρπούς που λατρεύω.

7 Αν υπάρχει μπουφές, μη διστάσετε να σερβιριστείτε πρώτοι. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε ότι οι κουτάλες σερβιρίσματος δεν θα έχουν «μεταναστεύσει» και σε άλλα πιάτα.

8 Ετοιμάστε εσείς το τραπέζι. Θα νιώσετε πραγματικά ενθουσιασμένοι για όλα τα υπέροχα πιάτα χωρίς γλουτένη και χωρίς κρέας που μπορείτε να κάνετε. Μπορεί να είναι σκληρή δουλειά αλλά είναι και διασκέδαση και ικανοποίηση.

9 Εάν εσείς καλέσετε κόσμο δεν χρειάζεται να ακυρώσετε όλες τις παραδόσεις. Μπορείτε να φτιάξετε και κάποια πιάτα για τους υπόλοιπους ή να βρείτε συνταγές που να μην περιέχουν γλουτένη ή κρέας αλλά να είναι αυτά που η οικογένεια συνηθίζει να τρώει όπως για παράδειγμα μια σαλάτα οσπρίων ή μία σπιτική πίτα. Σερβίρετε νόστιμα πιάτα που έχετε φτιάξει με μεράκι και απολαύστε τη συντροφιά εκείνων που μοιράζονται το γεύμα μαζί σας.

10 Εάν οι επισκέπτες θέλουν να φέρουν κάτι για το τραπέζι ζητήστε τους πράγματα που είναι χωρίς γλουτένη: ένα μπουκάλι κρασί, λουλούδια ή μία μεγάλη σαλάτα ή έναν δίσκο με φρούτα. Θα νιώσουν ότι προσφέρουν κάτι ενώ εσείς δεν θα ανησυχείτε για το αν περιέχουν ή όχι γλουτένη.

11 Προετοιμαστείτε. Γράψτε το μενού σας και κάντε λίστες αγορών. Για ένα κυρίως πιάτο, τρία ορεκτικά, σαλάτες και επιδόρπιο θα χρειαστείτε πολλά συστατικά που πρέπει να προμηθευτείτε εγκαίρως.

12 Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή να μαγειρέψετε. Ξεκινήστε από την προηγούμενη μέρα με τα πιάτα που μπορούν να διατηρηθούν ζεστά.

Προτεινόμενο Εορταστικό Μενού

Ορεκτικό: Ψητό αχλάδι με κατσικίσιο τυρί και μέλι.

Σαλάτες: Σαλάτα με κινόα, ρόδι, καρύδι και ντρέσινγκ λεμονιού.

Επίσης: φτιάξτε σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ρόδι, ντοματίνια κά. Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα όπως ξινόμηλα ή ακτινίδια, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο που θα δώσουν μία ξεχωριστή γεύση και απλά ντρέσσινγκς με βάση τα εσπεριδοειδή.

Κυρίως πιάτο: Γλυκιά κολοκυθόσουπα με κρουτόν ρεβυθιού!

Συνοδευτικά: Κάντε πουρέ πατάτας ή από γλυκοπατάτες. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι πουρές κουνουπίδι. Baby πατάτες στο φούρνο με θυμάρι ή δεντρολίβανο είναι μια άλλη επιλογή.

Φτιάξτε λαχανικά όπως φασολάκια, μπρόκολο, κολοκύθια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια. Δοκιμάστε βραστά καρότα με φασκόμηλο ή πράσινα φασόλια σε ελαιόλαδο και λεμόνι. Η κινόα μπορεί να μαγειρευτεί με καστανό ρύζι ή ο αμάρυνθος θα δώσει μια γλυκιά γεύση στο πιάτο σας. Τα τσάτνευ είναι μια καλή επιλογή για γλυκές σάλτσες.

Επιδόρπιο: Υπάρχουν πολλές συνταγές για επιδόρπια χωρίς γλουτένη. Η πιο εύκολη είναι φρούτα βουτηγμένα σε σοκολάτα, ένα επιδόρπιο που θα λατρέψουν όλοι! Μπορείτε επίσης να έχετε και ξηρούς καρπούς που θα βουτάνε και σε αυτό.

The post Χριστούγεννα χωρίς γλουτένη και κρέας: Ένα εορταστικό μενού! appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα