7 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί

Υπάρχουν κάποια ορόσημα ανεξαρτησίας που είναι σημαντικά για όλα τα παιδιά όπως το να μπορούν να περπατήσουν, να μιλήσουν, να αποκτήσουν τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης κ.λπ. Πέρα όμως από αυτές τις προφανείς ικανότητες εσείς, ως γονείς, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να είναι είναι ανεξάρτητο. Αυτοί οι 7 τρόποι θα σας βοηθήσουν να οδηγήσετε το παιδί σας στην αυτονομία.

1 Δώστε του χρόνο
Όταν οι γονείς αναλαμβάνουν να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά, είτε από εξάντληση, είτε επειδή θέλουν απλά να γίνει η δουλειά για να μην καθυστερήσουν, δημιουργούν στα παιδιά εξάρτηση

αντί για αυτονομία. Όταν ένα παιδί αρχίζει μόνο του να ντύνεται το πρωί μην μπείτε στη διαδικασία να το βοηθήσετε για να κάνετε πιο γρήγορα ή να προλάβετε το σχολικό. Είναι προτιμότερο να το ξυπνήσετε 5 λεπτά νωρίτερα και να του δώσετε το χρόνο να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθειά σας.

2 Διευκολύνετε τη διαδικασία
Εάν για παράδειγμα θέλει να φάει μόνο του αφήστε το χωρίς να ανησυχείτε ότι θα λερώσει ή θα λερωθεί. Εϊναι πολύ σημαντικό να περάσει από αυτό το στάδιο! Εάν θέλει να φτιάξει πρωινό αφήστε του το κουτί με τα δημητριακά και το γάλα στο τραπέζι και ενθαρρύνετέ το να τα ανακατέψει.

3 Δώστε του υπευθυνότητες
Μην κάνετε εσείς όλες τις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά που δεν έχουν μάθει από μικρά να κάνουν πράγματα, στην ενήλικη ζωή τους συναντούν εμπόδια, νιώθουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, δυσκολεύονται να χειριστούν διάφορες καταστάσεις και να οργανώσουν τη ζωή τους. Ζητήστε του να σας βοηθήσει, να συμμαζέψετε μαζί το σαλόνι ή το δωμάτιό του, να σας βοηθήσει με τα πιάτα, να στρώσει το τραπέζι. Επαινέστε το όταν πετυχαίνει κάτι και καθησυχάστε το εάν κάτι δεν έκανε καλά. Έτσι τονώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, το κάνετε να είναι υπεύθυνο και να έχει την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι και οι μεγάλοι.

4. Δώστε του συγκεκριμένους στόχους
Μη του μιλάτε γενικά όπως «ντύσου μόνο σου» αλλά πείτε «βάλε τη φούστα σου χωρίς βοήθεια». Εξηγείτε πάντα ποιος είναι ο καθορισμένος στόχος «σήμερα θα μαζέψεις τα παιχνίδια σου στα κουτιά τους». Θα τα καταφέρει καλύτερα αν κάνει μικρά βήματα παρά μεγάλα άλματα. Ό,τι κι αν θέλετε να καταφέρει το παιδί χωρίστε το σε μικρότερα βήματα κι ύστερα ασχοληθείτε με κάθε βήμα χωριστά.

5 Μη φοβάστε τα πισωγυρίσματα
Συχνά τα παιδιά κάνουν ένα βήμα πίσω στην προσπάθειά τους για ανεξαρτησία. Έτσι εάν το παιδί μάθει να τρώει με μαχαιροπήρουνο και την επόμενη δεν μπορεί καν να τα πιάσει αυτή η οπισθοδρόμηση είναι φυσιολογική και επιτρέπει στο παιδί να συγκεντρώσει τα συναισθηματικά αποθέματα που του χρειάζονται για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ανεξαρτησίας του. Φροντίστε στο στάδιο αυτό να είστε υπονομονετικοί μαζί του, είναι απόλυτα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.

6 Αφήστε το να απογοητευτεί ή να αποτύχει
Μπορεί να σας φαίνεται επίπονο αλλά είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να να «τα βγάζουν πέρα» μόνα τους. Όταν το παιδί σας συναντά δυσκολίες και δεν ξέρει πώς να τα καταφέρει μη του δίνετε εσείς τη λύση αμέσως. Αφήστε το να προσπαθήσει και – γιατί όχι; – να αποτύχει. Να κάνει, δηλαδή, ό,τι κάνει και ένας ενήλικας στην πραγματική ζωή. Πάντα στα πλαίσια της δικής σας εποπτείας αφήστε στο παιδί το περιθώριο να αντιμετωπίζει μόνο του τις καταστάσεις, να μάθει να μη φοβάται να αποτύχει και να προσπαθεί ξανά, μέχρι να τα καταφέρει.

7 Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες
Οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, μην περιμένετε πολλά από εκείνο και μην το πιέζετε να κάνει πράγματα που κάνουν μεγαλύτερα παιδιά από αυτό. Προσφέρετε στα παιδιά ευκαιρίες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και ανεξαρτησία στο ασφαλές περιβάλλον της οικογένειας και βοηθήστε να εξελιχθούν σε αυτόνομους και ικανούς ενήλικες.

Πηγή: isida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα