New Little King's Story

Βοηθήστε τον βασιλιά Corobo να επανακτήσει το βασίλειό του.

Πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε στο Wii το Little King's Story, μια άκρως ιδιαίτερη δημιουργία που ακόμα και σήμερα έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη αρκετών φίλων των RPG. Η χαριτωμένη και παράλληλα εμπνευσμένη ιστορία του που έμοιαζε βγαλμένη από κάποιο παραμύθι, κατάφερε να μας ταξιδέψει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και να μας ξυπνήσει ανάλογες νοσταλγικές μνήμες.

To Little King's Story δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία παρά το γεγονός ότι απέσπασε θετικότατες κριτικές από reviewers σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, η δημοτικότητά του αυξήθηκε σημαντικά και πλέον η αξία του έχει αναγνωριστεί από μια μεγάλη μερίδα κατόχων του Wii.

Το New Little King's Story αποτελεί ένα ιδιόμορφο project, καθώς πρόκειται τόσο για remake, όσο και για sequel. H Marvelous Entertainment παίρνει την σκυτάλη του developer από την χρεοκοπημένη μεν (αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχα δε) Cing και προσπαθεί να μας μεταφέρει για δεύτερη φορά στο μυθικό βασίλειο του Alpoko. Με δεδομένη την λειψυδρία ποιοτικών κυκλοφοριών στο PlayStation Vita και την υποστήριξη της Konami, ενός από τους μεγαλύτερους publishers στον χώρο, το New Little King's Story έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει. Για να δούμε λοιπόν κατά πόσο η προσπάθεια αυτή της Marvelous καταφέρνει να συλλάβει και να αναπαράγει την μαγεία της πρωτότυπης έκδοσης.

Ένα κακόγουστο αστείο
Το New Little King's Story είναι ένα RPG με στοιχεία real-time strategy και life simulation. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο έφηβος βασιλιάς Corobo, ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βασίλειό του ύστερα από την επιδρομή των δυνάμεων του δαίμονα Devil King. Τα γεγονότα φαίνεται να διαδραματίζονται λίγα χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του Little King's Story. Παράλληλα θα σας δοθεί η εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο η Marvelous "αντικατέστησε" το σενάριο της πρωτότυπης δημιουργίας του Wii με αυτό που εκτυλίσσεται στην έκδοση για το PS Vita. Πολύ γρήγορα λοιπόν η Marvelous θα υποπέσει στο πρώτο μεγάλο "φάουλ" καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ούτε η ίδια δεν ξέρει τι θέλει να μας παρουσιάσει. Σε καμία στιγμή δεν γίνεται λοιπόν αντιληπτό αν το New Little King's Story είναι remake ή sequel.

Ο Corobo θα καταφέρει να δραπετεύσει από το κάστρο του, με την βοήθεια του Azul, του γενναίου υπασπιστή του. Την ίδια στιγμή επτά "κολώνες" φωτός κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του βασιλείου, οι οποίες όπως θα μάθετε στην πορεία αντιστοιχούν στις επτά πριγκίπισσες που απήχθηκαν από τους ακολούθους του Devil King. Εσείς, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Corobo, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο κάστρο και να συγκεντρώσετε έναν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων για να επανακτήσετε την εξουσία στο βασίλειο του Alpoko. Παράλληλα, θα πρέπει να σώσετε τις επτά πριγκίπισσες από τα "νύχια" των απαγωγέων.

Όλα αυτά στην πράξη εμπεριέχουν πολλά "κλισέ" και πλήρη έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι βαρετοί, μονοδιάστατοι και μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από ένα κάκιστης ποιότητας anime. Οι χαριτωμένες πριγκίπισσες του πρωτότυπου Little King's Story έχουν δώσει την θέση τους σε τυπικά anime στερεότυπα όπως μια γιαπωνέζα ποπ-σταρ, μια gothic λολίτα κι ένα κορίτσι-ρομπότ. Παράλληλα, όσοι χαρακτήρες επιστρέφουν από την -προ τριετίας- δημιουργία του Wii περιορίζονται σε ρόλο κομπάρσου. Η ιστορία δεν καταφέρνει σε καμία στιγμή να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας και επιπλέον η άκρως προβλεπόμενη εξέλιξή της εκθέτει ανεπανόρθωτα την δουλειά των σεναριογράφων.

Ελθέτω η βασιλεία σου
Η περιπέτειά σας ξεκινά από ένα μικρό χωριό στα περίχωρα του Alpoko που θα αποτελέσει την βάση των επιχειρήσεών σας. Ο Corobo συνοδεύεται από τέσσερις υπασπιστές, από τους οποίους ο Azul -καθότι οι υπόλοιποι έχουν κυρίως διακοσμητικό ρόλο- αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει δίνοντάς σας πολύτιμες συμβουλές για το πως θα πρέπει να ενεργήσετε. Οι πρώτες σας αποστολές έχουν τον χαρακτήρα tutorial, με στόχο να σας εξοικειώσουν με τους βασικούς μηχανισμούς του New Little King's Story.

Για να επεκτείνετε την έκταση του χωριού και να το μετατρέψετε σε κάστρο θα πρέπει να συγκεντρώσετε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό απόθεμα. Αρχικά λοιπόν θα επιδοθείτε σε ένα "κυνήγι θησαυρού" βάζοντας τους χωρικούς να σκάψουν για να βρουν χρυσάφι. Στην πορεία θα χτίσετε τα πρώτα σας κτήρια, στα οποία μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους υπηκόους σας και να τους αναθέσετε διάφορες ειδικότητες.

Έκαστος στο είδος του
Ο βασικός πυρήνας του gameplay είναι πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο της σειράς Overlord. Αναλαμβάνετε τον έλεγχο του βασιλιά Corobo με σκοπό αργά και συστηματικά να ξανακτίσετε το βασίλειο σας. Για να τα καταφέρετε θα πρέπει να εξοντώσετε τα τέρατα που βρίσκονται στις γύρω περιοχές και να ψάξετε σπιθαμή προς σπιθαμή τον χάρτη συλλέγοντας θησαυρούς και αλλά πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία μπορείτε να πουλήσετε για να αυξήσετε τα χρηματικά σας αποθέματα. Επιπλέον, θα πρέπει να στρατολογήσετε διάφορους χωρικούς και να τους εκπαιδεύσετε σε διάφορες δουλειές, τις λεγόμενες “jobs”.

Κάθε job έχει συγκεκριμένη χρησιμότητα, ενώ όσο επεκτείνετε το βασίλειό σας όλο και περισσότερες jobs γίνονται διαθέσιμες. Για παράδειγμα, οι Soldiers έχουν καλύτερη μαχητική ικανότητα και προκαλούν περισσότερη ζημιά στα τέρατα, αλλά δεν μπορούν να σκάψουν ή να χτίσουν γέφυρες. Αντίστοιχα, οι Animal Hunters μπορούν να εκτοξεύσουν βέλη και να εξολοθρεύσουν τα mobs από μακρινή απόσταση. Οι Farmers από την άλλη πλευρά εξειδικεύονται στο να σκάβουν για να βρουν χρυσό, αλλά οι επιθετικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες. Αντίθετα, οι Lumberjacks μπορούν να κόψουν ξύλα και κορμούς δέντρων και παράλληλα αποτελούν μια αξιόμαχη μονάδα απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις.

Για να στρατολογήσετε μια μονάδα στην "βασιλική φρουρά" σας θα πρέπει να την πλησιάσετε με τον χαρακτήρα σας και να πατήσετε το κουμπί Ο. Πατώντας το "τετράγωνο" στέλνετε τα μέλη της ομάδας σας μπροστά σε μια ευθεία γραμμή και ανάλογα με το job τους αλληλεπιδρούν με όποιο εμπόδιο συναντήσουν στο δρόμο τους. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα τέρας, θα του επιτεθούν, ενώ αν συναντήσουν έναν κορμό δέντρου θα τον κόψουν για να προχωρήσουν παρακάτω. Για να ανακαλέσετε τις μονάδες πίσω θα πρέπει να πατήσετε το κουμπί Ο.

Το μοντέλο χειρισμού όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ιδιαίτερα απλοϊκό και πολύ γρήγορα θα εξοικειωθείτε μαζί του. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη ομάδα που θα είναι αξιόμαχη και παράλληλα θα έχει την απαραίτητη ποικιλία σε μονάδες ώστε να μπορείτε ταυτόχρονα να εξερευνήσετε τον χάρτη. Εάν για παράδειγμα έχετε μόνο Soldiers στην ομάδα σας και συναντήσετε ένα τεράστιο κορμό δέντρου θα χάσετε πολύτιμο χρόνο για να ταξιδέψετε ξανά στην πόλη και να στρατολογήσετε ξυλοκόπους.

Ο βασιλιάς Corobo μεγάλωσε και έχασε την έμπνευσή του.

User Interface
Στην πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει ένα λεπτομερέστατο minimap που σας υποδεικνύει με ακρίβεια την θέση σας πάνω στον χάρτη. Με κίτρινο χρώμα μαρκάρονται τα σημεία στα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε (π.χ. να χτίσετε μια γέφυρα, να κόψετε ένα δέντρο ή να σκάψετε για χρυσό). Οι αντίπαλες δυνάμεις αποτυπώνονται με κόκκινο χρώμα, ενώ με γαλάζιο τα τυχόν αντικείμενα που μπορείτε να συλλέξετε. Το pathfinding δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς υπάρχουν τα σχετικά "βέλη" που σας υποδεικνύουν προς τα που θα πρέπει να κινηθείτε για να ολοκληρώσετε το επόμενο quest σας.

Στον αντίποδα, η κάμερα αρκετές φορές δυσχεραίνει τις προσπάθειές σας. Κατά κύριο λόγο μπορείτε να την περιστρέψετε με τον δεξιό αναλογικό μοχλό, ενώ με το d-pad κάνετε τόσο zoom-in, όσο και zoom-out. Ενίοτε όμως οι λήψεις της είναι στατικές, χωρίς να σας δίνουν σωστή αίσθηση του χώρου.

O θρόνος της εξουσίας
Κάθε σωστός βασιλιάς που σέβεται τον εαυτό του παίρνει τις αποφάσεις του από την "ζεστασιά" του θρόνου του και ο Corobo φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσο είστε καθισμένοι στον θρόνο σας αποκτάτε πρόσβαση σε ένα ξεχωριστό μενού, το οποίο χωρίζεται με την σειρά του σε διάφορα μικρότερα και χρησιμοποιείται για την μακροδιαχείριση του βασιλείου σας. Μέσω της επιλογής Kingdom Plan μπορείτε να δημιουργήσετε κτίρια, να αυξήσετε των αριθμό των μονάδων που σας συνοδεύουν, να αυξήσετε τον πληθυσμό των κατοίκων κ.ο.κ. Όπως είναι φυσικό για καθετί που κάνετε απαιτείται και το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο σε gold.

Εν τω μεταξύ, στο Suggestion Box εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορα quests και challenge quests, τα οποία μπορείτε να αναλάβετε προαιρετικά. Οι επιδόσεις σας στα challenge quests δημοσιεύονται στα σχετικά leaderboards και πατώντας το "τετράγωνο" μπορείτε να δείτε την κατάταξή σας σε σχέση με τους υπόλοιπους παίχτες του PSN. Μέσω της επιλογής Citizen List εμφανίζεται αναλυτικά το level, το job και το attack του κάθε υπηκόου σας, ενώ στο Kingdom Info παρέχονται διάφορες πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό του βασιλείου σας και τις εκτάσεις από τις οποίες αποτελείται.

Διαχείριση στρατευμάτων
Έξω από το κάστρο του Corobo υπάρχει μια ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα από την οποία μπορείτε να καλέσετε τα στρατεύματα κοντά σας. Η πλατφόρμα αυτή προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπήκοοι σας είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της επαρχίας σας. Κατόπιν αυτού, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρείτε τον καθένα ξεχωριστά και να τον στρατολογήσετε στην βασιλική φρουρά. Ο μηχανισμός αυτός στην πράξη υστερεί καθώς δεν μπορείτε να καλέσετε κοντά σας ταυτόχρονα όλους τους υπηκόους σας ώστε να επιλέξετε επακριβώς αυτούς που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Θα πρέπει λοιπόν να σπαταλήσετε αρκετό χρόνο ψάχνοντας για τις κατάλληλες μονάδες μέσα στο βασίλειό σας. Η διαδικασία αυτή αρχικά δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη, αλλά στην πορεία όταν θα έχετε στη διάθεσή σας περισσότερους από 100 υποτακτικούς θα πρέπει να χτενίσετε μεγάλες εκτάσεις για να συγκεντρώσετε τις 20-25 μονάδες που θα αποτελέσουν την βασιλική φρουρά σας.

Πρόκληση και διάρκεια
Μια από τις σημαντικότερες διαφορές του New Little King's Story σε σχέση με την πρωτότυπη δημιουργία του Wii είναι ότι πλέον έχετε την ευχέρεια να εξοπλίσετε τις μονάδες σας με σπαθιά, πανοπλίες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Η προσθήκη αυτή με μια πρώτη ματιά φαίνεται θετική, αλλά έχει αρκετές συνέπειες, κυρίως όσον αφορά στο βαθμό της πρόκλησης. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, οι μονάδες σας θα έχουν τόσα πολλά hit points που θα είναι αδύνατον να πεθάνουν.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί αν υπήρχε και το ανάλογο scaling στα mobs, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υφίστανται. Παράλληλα, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε θεραπευτικά items κατά την διάρκεια της μάχης, κάτι που επίσης απουσίαζε από το πρωτότυπο Little King's Story. Σε αντίθεση λοιπόν με την δημιουργία του Wii όπου θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε πολύ περισσότερη στρατηγική για να θριαμβεύσετε, εδώ αρκεί να κάνετε 3-4 ώρες grinding για να βρείτε τα αντικείμενα με τα οποία θα εξοπλίσετε τον στρατό σας και στην πορεία να κάνετε...πλάκα με τα mobs.

Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας θα χρειαστείτε περίπου 15-20 ώρες, ενώ αν ασχοληθείτε με τα προαιρετικά quests θα πρέπει να αφιερώσετε 5-8 ώρες ακόμα. Σε σύγκριση με αντίστοιχα RPG λοιπόν η διάρκεια του New Little King's Story είναι σαφώς μικρότερη. Επιπλέον, με δεδομένο ότι θα δαπανήσετε μεγάλο χρονικό διάστημα ψάχνοντας τις κατάλληλες μονάδες στις αχανείς εκτάσεις του βασιλείου σας, ο "καθαρός" gameplay χρόνος είναι σαφώς ελάχιστος.

Πλήρης απογοήτευση
Η engine του New Little King's Story είναι ασταθής και στην κυριολεξία αδυνατεί να κάνει render πολλά μοντέλα αντικειμένων και χαρακτήρων ταυτόχρονα. Με δεδομένο ότι ειδικά σε αυτό τον τομέα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες από την άποψη ότι αρκετές φορές συνοδεύεστε από δεκάδες στρατιώτες, το τελικό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό. Οι πτώσεις του frame rate αποτελούν σύνηθες φαινόμενο δίνοντάς σας την εντύπωση ότι οι μονάδες σας κινούνται σε ρυθμούς...replay.

Ο οπτικός τομέας σε γενικές γραμμές είναι χειρότερος από τον αντίστοιχο του προκατόχου του, πράγμα ανεπίτρεπτο ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις αυξημένες hardware δυνατότητες του PlayStation Vita έναντι του Wii. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των εχθρών είναι κακοσχεδιασμένα, ενώ τα animations και τα physics μπορούν να χαρακτηριστούν από "αστεία" έως και σπασμωδικά. Το level design κινείται στα ίδια πλαίσια, καθώς στερείται έμπνευσης και φαντασίας. Επιπλέον, τα lighting effects είναι κάκιστα, ενώ ενίοτε παρατηρείται έντονο texture popping. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η πολύ καλή δουλειά των γραφιστών στα animated cutscenes.

Θα τρίξουν τα κόκαλα του Giuseppe Verdi
To soundtrack αποτελείται από διασκευές γνωστών συνθέσεων μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής, όπως του Verdi, του Mozart και του Tchaikovsky. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η ποιότητα των κομματιών δεν επιδέχεται κριτικής, καθώς πρόκειται για αριστουργήματα. Εντούτοις, τα "παιδικά" ηχητικά εφέ με τα χαζοχαρούμενα γέλια και τα "μπόινκ-μπόινκ" που κάνουν τα τέρατα και γενικότερα το καρτουνίστικο ύφος αυτής της δημιουργίας, δεν ταιριάζουν με την άκρως επιβλητική μουσική επένδυση.

Το voice acting είναι από τα χειρότερα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό. Να προσθέσουμε εδώ ότι είναι φανερό πως η μητρική γλώσσα των ηθοποιών δεν είναι σίγουρα η αγγλική, κάτι που κάνει την όλη κατάσταση ακόμη πιο τραγική. Βεβαία, με δεδομένο τα υπόλοιπα σοβαρότερα προβλήματα, τα κάκιστα voice-overs είναι το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολήσει.

Είναι sequel ή remake;
Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πως οι developers κατάφεραν να μετατρέψουν μια τόσο ιδιαίτερη και εμπνευσμένη δημιουργία όπως το Little King's Story σε ένα τόσο αδιάφορο παιχνίδι. Είναι γεγονός πως η Marvelous δεν είχε ξεκάθαρο όραμα για το τι ακριβώς ήθελε να μας παρουσιάσει και κάπου στην πορεία τα έκανε...σαλάτα. Είτε ως sequel, είτε ως remake, το New Little King's Story είναι απογοητευτικό σε όλα τα επίπεδα. Όσοι θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο του King Corobo καλό θα είναι να προτιμήσετε την πρωτότυπη έκδοση του Wii και να μείνετε μακριά από αυτή τη δημιουργία.

Θετικά:
- Εύκολος χειρισμός
- Soundtrack από γνωστά κομμάτια της κλασικής μουσικής
- Λειτουργικό user interface και pathfinding

Αρνητικά:
- Κάκιστος τεχνικός τομέας
- Ρηχό και ανέμπνευστο σενάριο
- Ελάχιστη πρόκληση
- Μικρή διάρκεια για τα δεδομένα των RPG
- Προβλήματα στην διαχείριση των στρατευμάτων

Βαθμολογία
Γραφικά: 4
Ήχος: 6
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 5

Μια ακόμη απογοητευτική κυκλοφορία στο ενεργητικό του PS Vita.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
ps vita, wii, μνήμη, rpg, project, sequel, λειψυδρία, playstation, vita, konami, life, devil, king, azul, anime, gothic, job, jobs, user, quest, box, psn, list, info, οφείλεται, hit, engine, frame, replay, design, lighting, giuseppe, mozart, voice, σαλατα, αξια, steve jobs, στρατος, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ξανα, μνήμη, ps vita, δουλεια, εμπορικη, ηχος, μουσικη, σταρ, psn, quest, real, rpg, time, vita, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γεφυρα, γινεται, γινονται, γλωσσα, δεδομενο, δεντρο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δοθει, δωσει, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εμπνευση, ενιοτε, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, επτα, επιτυχια, ζημια, ιδια, ειδος, υφος, ηχητικα, θετικο, κτιρια, ληψεις, λειψυδρία, λογο, μαγεια, μακρια, ματια, μικρο, μοντελα, μπορειτε, ξυλα, ομαδα, οραμα, οφείλεται, παιδικα, ποιοτητα, πλακα, ποπ, προβληματα, ρομποτ, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σειρα, τρια, φυσικα, φυσικο, φοντα, φορα, χειροτερα, χρονος, χρονικα, χρωμα, ωρες, anime, azul, box, sequel, design, devil, δουλειες, ευχερεια, ευθεια, engine, frame, γελια, gothic, hit, ιδιαιτερα, job, info, project, user, jobs, giuseppe, king, konami, lighting, life, list, μεινει, mozart, μπροστα, pad, παιχνιδι, πληροφοριες, replay, σωστος, wii, voice
Τυχαία Θέματα