DuckTales: Remastered

Ο Θείος Σκρουτζ και τα ανιψάκια του σε νέες περιπέτειες!

To 1990 ήταν μια ένδοξη χρονιά διότι σηματοδότησε την θρυλική συνεργασία της κορυφαίας video game developer Capcom με την Disney Interactive Studios που είχε σαν απότοκό της το

DuckTales. Αναφερόμαστε στο κλασικό Platform που κυκλοφόρησε για NES και Game Boy, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε έκαστη κονσόλα και ανακηρύχτηκε δικαίως ως το τότε πιο εμπορικό παιχνίδι της Capcom και στις δύο κονσόλες.

Βασισμένο στην ομώνυμη animation σειρά, με μη γραμμικό gameplay, πέντε χορταστικά επίπεδα γεμάτα προκλήσεις και πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο λατρευτούς comic χαρακτήρες όλων των εποχών, το DuckTales κέρδισε την αγάπη όλων των gamers. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ίδια χρονιά στη δημιουργία του DuckTales: The Quest for Gold για την Amiga, ενός τίτλου με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά τεράστιες διαφορές σε gameplay και σχεδιασμό των levels. Προσωπικά λάτρεψα τον συγκεκριμένο τίτλο χωρίς να έχω ασχοληθεί καθόλου με το DuckTales των κονσόλων.

Ευτυχώς φέτος οι Capcom και Disney Interactive Studios αποφάσισαν να αναβιώσουν μετά από δύο δεκαετίες το 8μπιτο αριστούργημά τους στα μηχανήματα νέας γενιάς, αναβαθμίζοντας τα γραφικά, προσθέτοντας νέα levels και προκλήσεις και καλώντας όσους δεν είχαν την τύχη να παίξουν το πρωτότυπο σαν τον γράφοντα, να προσκυνήσουν το μεγαλείο του απίθανου παπιού που ακούει στο όνομα Σκρούτζ Μακ Ντάκ!

One billion 1, one billion 2, one billion 3…!
Η τσιγκουνιά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα ελαττώματα και απεικονίστηκε σε όλο το ανατριχιαστικό της «μεγαλείο» από τον Κάρολο Ντίκενς στην «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του που κυκλοφόρησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Τον 20ο αιώνα, ο οραματιστής Γουώλτ Ντίσνεϋ πήρε τον αντιπαθητικό χαρακτήρα του, Εμπενίζερ Σκρούτζ, τον μεταμόρφωσε σε γηραλέα…πάπια και δημιούργησε τον Σκρούτζ Μακ Ντάκ, έναν κόμικ χαρακτήρα που τον λατρεύουν οι πάντες, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ο Σκρούτζ είναι ο κεντρικός (playable) χαρακτήρας του DuckTales και έχει στόχο να μαζέψει πέντε αμύθητους θησαυρούς που γνωρίζει πώς βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Υδρογείου. Ο Τσιγκούναρος πάπιος έχει βοηθούς του στην επερχόμενη περιπέτεια τα τρία ανιψάκια του, Χιούι, Λιούι και Ντιούι, τον ανεκδιήγητο αεροπόρο Λόντσπαντ Μακ Κουάκ και την χαριτωμένη ανιψιά του, Γουέμπι.

Welcome to Cartoon Network!
Ξεκινώντας το DuckTales, επιλέγετε επίπεδο δυσκολίας από easy, medium και hard και στη συνέχεια εισέρχεστε στο tutorial level. Η συμμορία των Λύκων (Beagle Boys) έχει εισβάλλει στο θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ και τα έχει κάνει Γής Μαδιάμ, αιχμαλωτίζοντας στην πορεία και τα τρία ανίψια του! Αφού σπάσετε τα κορμάκια ισάριθμων Λύκων με σουρεαλιστικές συσκευές που θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε και ελευθερώσετε τα ανιψάκια, ο Σκρούτζ έρχεται αντιμέτωπος με τον αρχηγό των Λύκων σε μια επική μονομαχία μπροστά στο θησαυροφυλάκιο. Αφού τον σαπίσετε, αποκτάτε πρόσβαση σε μια οθόνη που δείχνει τα levels που πρέπει να ολοκληρώσετε για να αποκτήσετε τους πολυπόθητους θησαυρούς.

Τα επίπεδα αυτά είναι τα Amazon, Transylvania, African Mines, Himalayas και Moon. Όσοι είχαν την τύχη να παίξουν την 8μπιτη version του DuckTales θα αναγνωρίσουν αμέσως όλες τις πίστες που είναι ακριβώς οι ίδιες με την προσθήκη του tutorial level που προαναφέρθηκε και του Mount Vesuvius που ξεκλειδώνει όταν ολοκληρώσετε τα πέντε βασικά επίπεδα.

Εκτός από την οθόνη που απεικονίζει τα playable levels, μπορείτε να μπείτε στο θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ και να κάνετε μια μεγαλοπρεπέστατη βουτιά στο βουνό από χρυσάφι που έχει συσσωρεύσει τόσα χρόνια στη γύρα! Άλλη μια επιλογή που ξεκλειδώνει με την ολοκλήρωση του tutorial είναι η προσωπική gallery του ζάπλουτου παπιού στην οποία θα ξοδέψετε αν θέλετε τα λεφτά που μαζεύετε in-game για να αγοράσετε πορτρέτα χαρακτήρων, concept art, pencil renders και αρκετά ακόμα media.

Βυθιζόμαστε, σώστε πρώτα τα παιδιά και τους…δισεκατομμυριούχους!
Στην προσπάθειά του να γεμίσει το χρηματοκιβώτιό του σε σημείο που να σκεπάσει όλο τον κόσμο, ο Σκρούτζ, δηλαδή εσείς, θα αντιμετωπίσει ένα στρατό από πασίγνωστους ανταγωνιστές του καθώς και ορδές πρωτότυπων πλασμάτων που έχουν σαν μόνο σκοπό στην ζωή να τον κρατήσουν μακριά από τους θησαυρούς! Οι βασικοί ανταγωνιστές σας είναι ο σκωτσέζος ζάπλουτος πάπιος Φλίντχαρτ Γκλόμγκολντ και η σατανική μάγισσα Μάτζικα Ντε Σπέλ! Στο τέλος κάθε επιπέδου σας περιμένει πάντα ένα boss που πρέπει να χτυπήσετε τουλάχιστον έξι φορές μέχρι να παραδώσει το πνεύμα! Αν νομίζετε ότι αυτό είναι εύκολο σκεφτείτε μια τεράστια πέτρινη προτομή να προσπαθεί να σας λειώσει σαν κουνούπι, ένα παπιο-βρυκόλακα που πιάνει όλη την οθόνη να θέλει να σας κάνει μια χαψιά και την Μάτζικα να σας ραντίζει με ξόρκια για να καταλάβετε τι σας περιμένει!

Εκτός από τους Λύκους που παίζουν τον ρόλο των mini bosses, όλοι οι υπόλοιποι εχθροί σας είναι πλάσματα που ταιριάζουν σαν χαμαιλέοντες στο περιβάλλον της πίστας που παίζετε. Στην Amazon θα συναντήσετε εξαγριωμένους γορίλες, φίδια, μέλισσες και κάτι ωραία φυτά που σας κάνουν μια χαψιά όταν τα πλησιάσετε! Στην Transylvania το ντεκόρ φιλοξενεί μούμιες, φαντάσματα και σκελετούς. Στα African Mines περιφέρονται αλλήθωρα σκουλήκια (συγγενείς των Worms ίσως;), νυχτερίδες, πάπιες που πετάγονται μέσα από το νερό κ.ο.κ.! Τα Himalayas είναι τίγκα στους λαγούς και στις πηδηχτούλες κατσίκες ενώ στο Moon θα αντιμετωπίσετε μεταξύ άλλων θωρακισμένες πάπιες και… κθουλιανά εξωγήινα πλάσματα!

"Αμάν, ένα τεράστιο πετράδι!"
Για την εξόντωση τόσο ξεκαρδιστικών και πολύχρωμων αντιπάλων, ο Σκρουτζ διαθέτει δύο όπλα, το άλμα και το μπαστούνι του! Πηδώντας πάνω στους εχθρούς του και χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του σαν τρυπάνι, ο Σκρουτζ κάνει damage σε κάθε πλάσμα που θα συναντήσετε, πλην των φαντασμάτων που χρειάζονται μάλλον τους… Ghostbusters!

Οι περισσότεροι εχθροί εξολοθρεύονται με ένα χτύπημα ενώ τα bosses και mini bosses θέλουν 3-6 χτυπήματα. Για την αντιμετώπιση εχθρών που κρέμονται από ταβάνια όπως οι αράχνες και οι νυχτερίδες, ο Σκρουτζ χρησιμοποιεί το μπαστούνι του σαν μπαστούνι του γκόλφ, χτυπώντας κάποιο αντικείμενο και στέλνοντας το πάνω τους. Όλα τα bosses απαιτούν συγκεκριμένο σύστημα για να τα νικήσετε το οποίο θα μάθετε παρακολουθώντας την ρουτίνα των κινήσεων τους. Μόλις το μάθετε η συντριβή τους είναι άνετη.

Ο Σκρουτζ ξεκινά την ηρωική του προσπάθεια σε κάθε επίπεδο με τρεις ζωές οι οποίες μπορεί να αυξηθούν σε ορισμένα επίπεδα χάρις στην οικονόμο του, την κυρία Μπίκλευ (Beakley). Η εν λόγω ευτραφής πάπια εμφανίζεται και προσφέρει στον Σκρούτζ μια έξτρα ζωή ενώ ανανεώνει στο τέρμα την ενέργειά του, η οποία αποτυπώνεται με κόκκινες καρδιές πάνω από τον αριθμό των ζωών.

Μην με στραβοκοιτάς αναθεματισμένο καρτουνίστικο τέρας γιατί θα σε ταράξω στις μπαστουνιές!

Jumping Jack Scrooge McDuck!
Ακολουθώντας την hardcore συνταγή του old school gaming, στο DuckTales κάθε λάθος σας πληρώνεται πολύ ακριβά. Οποιαδήποτε επαφή με εχθρό ή καρφιά σας αφαιρεί μια καρδιά από την ενέργεια σας, ενώ η πτώση σε χάσμα οδηγεί αυτόματα στο χάσιμο μιας ζωής, ανεξάρτητα με το πόσες καρδιές έχετε.

Για να νικήσετε το παιχνίδι πρέπει να μάθετε απ’ έξω όλα τα μέρη και τις παγίδες της πίστας που παίζετε και να προσέχετε το κάθε σας βήμα διότι δεν υπάρχει save όποτε το επιθυμείτε, παρά μόνο όταν ολοκληρώνετε ένα level! Γύρω σας θα βρίσκονται πάντοτε πολλά μυστικά δωμάτια που θα είναι καλό να τα ανακαλύψετε προκειμένου να μεγαλώσετε το σκορ σας αλλά και να ανανεώσετε την γοργά εξαντλούμενη ενέργειά σας.

Κακοί Λύκοι έρχονται οι… Κακές Πάπιες!
Πατώντας το Esc βλέπετε τον χάρτη της πίστας ο οποίος ανοίγει όσο τον διανύετε. Στον χάρτη απεικονίζονται τα σημεία που πρέπει να πάτε για να ολοκληρώσετε την αποστολή σας και το μέρος όπου περιμένει το εκάστοτε boss. Σε αυτόν δεν θα βρείτε φυσικά τα μυστικά δωμάτια, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ψάχνετε τα πάντα, πέτρινους τοίχους, αλυσίδες αλλά και πλατφόρμες που δεν φαίνονται, οπότε θα χρειαστεί ενίοτε να κάνετε ένα leap of faith (αλά Assassin's Creed) και να πηδήξετε στο κενό ελπίζοντας το καλύτερο!

Το A.I. των εχθρών σας είναι απόλυτα τυπικό μιας και στα Platform οι εχθροί σχεδόν πάντοτε διαγράφουν προδιαγεγραμμένες τροχιές και σας αφήνουν το σχεδιασμό της κατανίκησής τους. Όλα τα mobs του DuckTales πορεύονται με συγκεκριμένο τρόπο και εσείς πρέπει να υπολογίζετε πόσο χρόνο κάνουν για να σας προσεγγίσουν ή να διανύσουν μια απόσταση για να «χωθείτε» και να τα εξολοθρεύσετε. Από την στιγμή που θα μάθετε εξ ολοκλήρου τα levels του παιχνιδιού και θα υπολογίζετε τέλεια τα άλματα σας, θα τερματίσετε το DuckTales: Remastered εντός 6-7 ωρών. Υπάρχει όμως και replayability με την έννοια του να ξαναπαίξετε όλα τα επίπεδα μέχρι να ανακαλύψετε κάθε μυστικό θησαυρό και δωμάτιο.

Handmade DuckTales!
Οπτικά το DuckTales προσφέρει ακριβώς ότι περιμένουν οι fans των cartoons της Disney. Πανέμορφα καρτουνίστικα γραφικά θα βομβαρδίσουν τον αμφιβληστροειδή σας με τους δισδιάστατους ήρωες να είναι σχεδιασμένοι στο χέρι και τα levels ντυμένα με ψευδο-τρισδιάστατα γραφικά από τους καλλιτέχνες της Disney Television, Mike Peraza και Rick Evans.

Φανταστικό είναι το animation των χαρακτήρων με τον Σκρούτζ να παίρνει διάφορες εκφράσεις ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση και τα ανίψια του να δίνουν «ρέστα» με τις φημισμένες κινήσεις τους με καλύτερη απ’ όλους την φοβερή Γουέμπι! Παίζοντας θα έχετε την εντύπωση ότι βλέπετε τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια και -κατά κάποιο μαγικό τρόπο- μπορείτε να κινήσετε τους ήρωες! Τα cinematics δεν διαφέρουν σε ποιότητα από την animation σειρά DuckTales και θα σας κάνουν να παρακαλάτε για περισσότερα!

You maniacs! I'll teach you not to mess with my vault!
Το DuckTales σκίζει στον τομέα του ήχου και της μουσικής. Το soundtrack του παιχνιδιού επιμελήθηκε ο Jake Kaufman, μουσικοσυνθέτης που ειδικεύεται στα handheld video games και έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες σαν τα Contra 4 και Teenage Mutant Ninja Turtles. Το feeling που θα σας δώσει η μουσική επένδυση είναι εφάμιλλο του να παρακολουθήσετε μια animation σειρά με τους ίδιους ήρωες!

Το voice acting είναι πραγματικά θεϊκό και οι developers, αποτίνοντας φόρο τιμής στο 8-bitο DuckTales, κάλεσαν όλους τους voice actors του πρωτότυπου για να δώσουν για μια ακόμα φορά τη φωνή τους στους λατρεμένους χαρακτήρες. Το σατανικό γελάκι της Μάτζικα, η τσαχπίνικη φωνούλα της Γουέμπι, ο τρόπος με τον οποίο προφέρουν το «Θείε Σκρούτζ» τα ανιψάκια θα σας κάνουν απλά να κλαίτε από τα γέλια.

Money makes the ducks go round!
Το DuckTales: Remastered είναι απαραίτητο να στολίζει την «online παιχνιδοθήκη» όσων αγαπούν τα κινούμενα σχέδια της Disney. Κοστίζει μόλις 15 ευρώ (τιμή άκρως ικανοποιητική για όσα προσφέρει) κι είναι άμεσα διαθέσιμο μέσω Steam, PSN, Xbox Live και Nintendo eShop. Είναι σχεδιαστικά πανέμορφο, απόλυτα διασκεδαστικό, σκληροπυρηνικό -αν δεν παιχτεί στο Easy επίπεδο που δίνει άπειρες ζωές- και θα ενθουσιάσει οπωσδήποτε τους θιασώτες του old school gaming και των παλιών καλών Platform games. Από 'κει και πέρα, η μικρή του διάρκεια θα ενοχλήσει όσους θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματα τους σε χρονοβόρα video games.

Θετικά:
- To αγαπητό σε όλους μας art style
- Φανταστικό voice acting και υπέροχη μουσική
- Λατρεμένοι χαρακτήρες
- Απολαυστικό gameplay
- Η χαμηλή τιμή του

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μόνο ένας playable χαρακτήρας
- Αδιάφορα unlockables

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7

Video game με πρωταγωνιστές χαρακτήρες του Disney και να μην το λιώσω δεν νοείται. Ελπίζουμε κι εσείς να πράξετε το ίδιο!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
εν λόγω, old school, assassins creed, xbox live, σκρουτζ, video, game, capcom, disney, studios, animation, quest, συγκεκριμένο, νέα, network, easy, amazon, moon, art, media, boss, mini, ghostbusters, jack, school, λύκοι, esc, σημαίνει, cartoons, mike, evans, games, contra, mutant, ninja, voice, online, steam, psn, xbox, live, nintendo, eshop, style, στρατος, Καλή Χρονιά, Τσάρλς Ντίκενς, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, βημα, ηχος, μουσικη, ξορκια, σκρουτζ, τυχη, φιδια, φυτα, amazon, boss, eshop, games, game, psn, quest, xbox live, αγαπη, ανιψια, απλα, βρειτε, γεγονος, δειχνει, δωσει, δωματια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκφρασεις, ενεργεια, εν λόγω, εννοια, ενιοτε, εξι, ερχεται, ερχονται, εχθροι, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, ηρωες, γκολφ, κυρια, κινουμενα σχεδια, λαθος, λεφτα, λύκοι, μακρια, μυστικο, μπορειτε, μυστικα, νερο, νυχτεριδες, παντα, οθονη, ονομα, οπωσδηποτε, οπτικα, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, πρωταγωνιστες, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συνταγη, σχεδια, τιμη, τρια, φαντασματα, φαινονται, φυσικα, φωνη, φορα, χερι, χασμα, animation, αραχνες, art, capcom, disney, δωματιο, easy, esc, evans, jack, γελια, χιουι, style, καρδιες, καρδια, media, mini, moon, μπροστα, mutant, nintendo, ninja, old school, mike, παιχνιδι, θειος, school, studios, σημαίνει, steam, υπεροχη, βουνο, voice
Τυχαία Θέματα