Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate HD

O πρόλογος του Lords of Shadow 2 στην...μεγάλη οθόνη.


Το 2010 η άγνωστη ως τότε MercurySteam μας πρόσφερε το καλύτερο 3D Castlevania όλων των εποχών, το Lords of Shadow. H εμπορική επιτυχία του ώθησε την ισπανική προγραμματιστική εταιρεία στην ανάπτυξη ενός sequel, το οποίο αναμένεται

να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2014.

Παράλληλα, η MercurySteam εργάστηκε σε ένα 2D Castlevania που διατέθηκε αποκλειστικά στο 3DS την άνοιξη με την επωνυμία Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate. To τελευταίο είχε ως στόχο να γεφυρώσει το σεναριακό "χάσμα" μεταξύ του πρώτου Lords of Shadow και του sequel του. Στο κομμάτι αυτό τα κατάφερε περίφημα, εντούτοις από πλευράς gameplay απέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Στο πνεύμα των ημερών η Konami πήρε την απόφαση να μεταφέρει το Mirror of Fate από την "μικρή" οθόνη του 3DS σε αμφότερα τα PS3 και Xbox 360, προβαίνοντας παράλληλα σε μία HD αναβάθμιση. Άραγε το HD ρετουσάρισμα θα μας κάνει να δούμε με...άλλο μάτι ένα από τα χειρότερα -αν όχι το χειρότερο- Castlevania όλων των εποχών;

Ταξίδι στην Τρανσυλβανία
Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους ή τρία Acts αν προτιμάτε. Σε καθένα από τα τρία Acts αναλαμβάνετε διαδοχικά τον έλεγχο του Simon Belmont, του Alucard και του Trevor Belmont. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το τρίτο Act διαδραματίζεται χρονικά πριν από τα άλλα δύο και συγκεκριμένα 26 χρόνια αργότερα μετά τα γεγονότα του Castlevania: Lords of Shadow. O Gabriel Belmont που πρωταγωνιστούσε στην προαναφερθείσα δημιουργία έχει πλέον μετατραπεί στον Dracula και αποτελεί playable χαρακτήρα μονάχα στον πρόλογο της ιστορίας.

Με βάση τα παραπάνω είναι γεγονός ότι οι αμύητοι της σειράς πιθανόν να μπερδευτούν από την εξέλιξη των γεγονότων. Κοινώς για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να ολοκληρώσετε και τα τρία Acts. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το σενάριο καταφέρνει να καθηλώσει, ενώ η αφήγησή του μέσω των animated cutscenes είναι συγκλονιστική.

Η ώρα του Combat Cross
Το μοντέλο χειρισμού δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την πρωτότυπη έκδοση στο 3DS και η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον έχετε την δυνατότητα να ελέγξετε τον χαρακτήρα σας με το d-pad. Το τελευταίο προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στον χειρισμό (με δεδομένη την 2D φύση του τίτλου), κάτι που θα εκτιμήσετε αναμφισβήτητα στα απαιτητικά Platform σημεία. Εντούτοις, το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι το σύστημα μάχης παρέμεινε αμετάβλητο. Κοινώς για ακόμη μια φόρα θα πρέπει να συνδυάσετε τις direct και area επιθέσεις (πραγματοποιούνται με το "τετράγωνο" και το Δ αντίστοιχα) και να πραγματοποιήσετε διάφορα combos για να εξουδετερώσετε τους αντιπάλους σας.

Πάρα το γεγονός ότι κάθε φορά που ανεβαίνετε level αποκτάτε πρόσβαση σε νέα combos ή σε διάφορα special attacks το σύστημα μάχης δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να κρατήσει το ενδιαφέρον σας. Αυτό συμβαίνει γιατί με το button mashing ή με την χρήση απλοϊκών combos είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα σας. Κοινώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόκληση για να πειραματιστείτε με τα πιο πολύπλοκα combos και να εμβαθύνετε στους μηχανισμούς της μάχης.

Το κάστρο του Δράκουλα
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το "ρηχό" σύστημα μάχης στην περίπτωση που το Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate HD κατάφερνε να μας παρουσιάσει έναν αξιοπρεπή κόσμο για εξερεύνηση, όπως είχαμε δει στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Δυστυχώς όμως ούτε σε αυτό το κομμάτι το δημιούργημα της MercurySteam καταφέρνει να διακριθεί, καθώς οι τοποθεσίες που θα καλείστε να εξερευνήσετε είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με προηγούμενα Castlevania. Επιπλέον, αρκετές εξ αυτών ανακυκλώνονται μεταξύ των τριών Acts.

Παρά το HD λίφτινγκ το Castlevania: Lords of Shadow - Mirror Fate εξακολουθεί να παραμένει το χειρότερο κεφάλαιο της σειράς.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα συναντήσετε διάφορα collectables όπως πάπυρους, τους οποίους δύναται να συλλέξετε από τα πτώματα των ιπποτών της Brotherhood of Lights ή σελίδες από το Bestiary. Στο τελευταίο θα βρείτε διάφορες πληροφορίες για τα τέρατα και τα bosses του παιχνιδιού. Μιας και αναφερθήκαμε στους εχθρούς να τονίσουμε ότι γενικά δεν υπάρχει ποικιλία και επιπλέον τους περισσότερους εξ' αυτών τους έχουμε συναντήσει δεκάδες φορές σε προηγούμενα Castlevania. Συν τις άλλοις, η A.I. τόσο των βασικών εχθρών όσο και των bosses, είναι κάκιστη, καθώς οι επιθέσεις τους ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα, τα οποία μπορείτε πολύ εύκολα να απομνημονεύσετε και να προσαρμόσετε ανάλογα την στρατηγική σας.

Boss Rush
Ένας ακόμη τομέας στο οποίο έπασχε ανεπανόρθωτα το πρωτότυπο Castlevania: Mirror of Fate ήταν η ελάχιστη διάρκειά του. Με εξαίρεση την προσθήκη του Boss Rush mode, όπου καλείστε να νικήσετε όλα τα bosses σε όσο τον δυνατόν μικρότερο χρόνο δυστυχώς ισχύει ότι είχαμε δει στην 3DS έκδοση. Κοινώς, για να δείτε τα credits θα χρειαστείτε μόλις έξι ώρες, ενώ για να επιτύχετε το 100% completion (να βρείτε δηλαδή όλα τα μυστικά) θα πρέπει να δαπανήσετε τέσσερις ακόμη ώρες.

Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας Easy, Normal, Hard, ενώ όταν ολοκληρώσετε τα τρία Acts ξεκλειδώνει ένα ακόμη, το Hardcore. Το τελευταίο είναι το μοναδικό επίπεδο δυσκολίας που προσφέρει μια υποτυπώδη πρόκληση, καθώς ο συνδυασμός της χαμηλής A.I και της ύπαρξης δεκάδων checkpoint στις πίστες όπου μπορείτε να αναπληρώσετε τα hit points σας καθιστά το Mirror of Fate ως ένα από τα ευκολότερα Castlevania όλων των εποχών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα HD έκδοση έχουν προστεθεί trophies και παράλληλα οι επιδόσεις δημοσιεύονται στα σχετικά leaderboards. Οι προσθήκες αυτές είναι μικρές θα λέγαμε, εντούτοις επιδρούν θετικά στο replayability. Σε συνδυασμό λοιπόν με την χαμηλή τιμή της (15 ευρώ), το συγκεκριμένο HD remake προσφέρει μεγαλύτερο value for money από την έκδοση του 3DS.

Επιτυχημένη μετάβαση στις οικιακές κονσόλες
Η δουλειά της MercurySteam στο τεχνικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, καθώς το Mirror of Fate HD είναι άρτιο από όλες τις απόψεις. Η HD αναβάθμιση στα textures είναι ικανοποιητική, τόσο στους χαρακτήρες και στους εχθρούς όσο και στο περιβάλλον. To frame rate παραμένει σταθερό και παράλληλα τα lighting και particle effects αποτυπώνονται πολύ καλύτερα στην οθόνη της τηλεόρασής από την μικρή οθόνη του 3DS.

Τα μουσικά θέματα διακρίνονται για το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό ύφος τους και ταιριάζουν απόλυτα με το κλίμα της δημιουργίας. Εν τω μεταξύ, το voice acting είναι αψεγάδιαστο, καθώς όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ερμηνεία των ρόλων τους.

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς
Η παραπάνω λαϊκή ρήση αντιπροσωπεύει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς παρά τα HD textures και τις προσθήκες των trophies και του Boss Rush mode, το Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate HD θα απογοητεύσει τους φίλους της σειράς. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι πλέον η δημιουργία της MercurySteam διατίθεται μέσω του PSN και του Xbox Live Arcade σε μία πολύ χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη 3DS έκδοση.

Η αλήθεια είναι πάντως πως αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα ποιοτικό Castlevania θα πρέπει να ανατρέξετε στο Lords of Shadow ή σε κάποιον από τους δεκάδες προκατόχους του. Ελπίζουμε πως η Ισπανική εταιρεία ανάπτυξης θα καταφέρει να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις τον προσεχή Φεβρουάριο με το Lords of Shadow 2. Εάν αποτύχει και εκεί, τότε η Konami θα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αναπτύξει η ίδια το επόμενο έπος της δημοφιλούς Action-Adventure σειράς.

Θετικά:
- Έλεγχος του χαρακτήρα με το d-pad
- Ικανοποιητική HD αναβάθμιση
- Ο ηχητικός τομέας
- Μεγαλύτερο replayability από την πρωτότυπη έκδοση
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- "Ρηχό" σύστημα μάχης
- Κάκιστη Α.Ι.
- Ελάχιστη διάρκεια
- Επαναλαμβανόμενο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 5
Αντοχή: 5
Γενικά: 6

Μας κάνει να νοσταλγούμε ακόμα περισσότερo τα παλιά 2D Castlevania.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα