XCOM: The board game

Μετά από άπειρα ethereals, sectoids, thin-men και lobstermen στα διάφορα X-COM που έχουμε παίξει στους υπολογιστές, ήρθε η ώρα και για το επιτραπέζιο. Η βασική ιδέα είναι η κλασική: επίλεκτοι άνθρωποι εναντίον εξωγήινων, αν και το επιτραπέζιο βασίζεται περισσότερο στο πιο πρόσφατο X-COM Enemy Unknown της Firaxis.

Το παιχνίδι έχει τις εξής δύο ιδιαιτερότητες. Πρώτον, είναι απαραίτητο να κατεβάσεις το συνοδευτικό app. Πρόκειται για ένα αρχείο 40ΜΒ που θα πρέπει να τρέχει παράλληλα με

το παιχνίδι, από κάποιο smartphone ή tablet (iOS/Android). Δυστυχώς, η εφαρμογή είναι 100% απαραίτητη και όχι διακοσμητική ή για να διευκολύνει τους παίκτες. Κι αυτό γιατί το app λέει στους παίκτες πού εμφανίζονται τα νέα UFO, οι αποστολές, οι επιδοτήσεις, ουσιαστικά δηλαδή εξυπηρετεί τον ρόλο του game master. To καλό είναι ότι το μενού του παιχνιδιού, τα assets, η μουσική και τα γραφικά είναι κατευθείαν παρμένα από το αντίστοιχο PC game και είναι πολύ καλοφτιαγμένα. Δεύτερον, οι τέσσερις παίκτες αναλαμβάνουν τέσσερις τελείως διαφορετικούς ρόλους. Ο Commander διαχειρίζεται τα χρήματα, αλλά και στέλνει αεροσκάφη στις έξι ηπείρους του χάρτη. Ο Chief Scientist διαχειρίζεται τις τρείς αίθουσες ερευνών και ορίζει πόσοι επιστήμονες θα επενδύονται σε ποιες τεχνολογίες. Ο Squad Leader ηγείται των ομάδων κρούσεων, ορίζει ποιοι και πόσοι στρατιώτες πηγαίνουν σε αποστολές ή στην άμυνα της βάσης. Ο Central Officer είναι στις επικοινωνίες, συντονίζει δορυφόρους και προαναγγέλει χτυπήματα, έχει τον έλεγχο της εφαρμογής και ενημερώνει τους υπόλοιπους παίκτες για τα πάντα.Εκτός από τα βασικά καθήκοντα, όλοι οι παίκτες έχουν και κάποιες ειδικές κάρτες μπροστά τους που μπορούν να ενεργοποιήσουν κάθε λογής ενίσχυση ενεργειών ή αποτροπή… κακών πραγμάτων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το interaction που έχουν ανάμεσα οι παίκτες: αν ο Squad Leader φέρει πίσω πρώτες ύλες (salvage) από μία αποστολή, τις δίνει στον Scientist για να τον βοηθήσει στις έρευνες. Ο Central Officer μπορεί να βοηθήσει τα μαχητικά του Commander, χαλώντας τις επικοινωνίες ενός UFO και στέλνοντάς το σε τροχιά, ο Commander μπορεί να χτυπήσει από ψηλά μια αποστολή για να βοηθήσει τον Squad Leader, ενώ ο Scientist τροφοδοτεί τους υπόλοιπους με χρήσιμες τεχνολογίες στη μορφή καρτών. Όπως καταλάβατε, το παιχνίδι είναι co-op και οι παίκτες μάχονται εναντίον των εξωγήινων, ουσιαστικά εναντίον της εφαρμογής που υπαγορεύει τις κινήσεις. Εγώ είχα την χαρά να παίξω σε τετράδα, αλλά οι τέσσερις ρόλοι μπορούν να μοιραστούν σε δύο ή και σε τρία άτομα, ενώ κάλλιστα μπορεί κάποιος σε ξεδιάντροπο forever-alone-mode να παίξει και μόνος του, γιατί όχι.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο φάσεις, στην χρονομετρημένη φάση αποφάσεων και στην φάση του resolution όπου ρίχνονται τα ζάρια και φανερώνεται η μοίρα των αποφάσεων. Αν παίξετε στο εύκολο επιπεδο, μπορείτε να παγώνετε το παιχνίδι όσο παίρνετε αποφάσεις, αλλά στα κανονικά επίπεδα, το ρολόι τρέχει και δεν σας περιμένει. Οι ζαριές (είτε είναι οι μάχες αεροσκαφών και στρατιωτών, είτε οι έρευνες των επιστημόνων), ορίζονται από Χ ζάρια επιτυχίας, ανάλογα με τους πόρους σας, ενώ υπάρχει κι ένα οκτάπλευρο ζάρι των εξωγήινων που αναχαιτίζει την εκάστοτε απόπειρα, με αυξανόμενες πιθανότητες επιτυχίας για κάθε σας ζαριά. Με άλλα λόγια, υπάρχει αρκετό ζάρι και παράγοντας τύχης. Οι παίκτες ουσιαστικά πρέπει να «αντέξουν» κάποιους γύρους, ώστε να εμφανιστεί η τελική αποστολή του πολέμου- αν νικήσουν σε αυτήν την αποστολή, κερδίζουν το παιχνίδι. Χάνουν όμως αν η βάση της X-Com καταστραφεί (από τις αλεπάλληλες επιθέσεις εξωγήινων) ή αν ανέβουν δύο ήπειροι στην τελευταία κλίμακα πανικού.

Όσο για τα υλικό κομμάτι του παιχνιδιού, σίγουρα είναι πλούσιο το πακέτο των 60 EUR, με ένα μεγάλο ταμπλό και μπόλικα… παρελκόμενα. Υπάρχουν πολλές κάρτες: κάρτες με εξωγήινους (από Thin-men και Chrysalids, μέχρι Floaters και άλλες γνώριμες φυσιογνωμίες), κάρτες με τεχνολογίες που έχετε ανακαλύψει, κάρτες αποστολών, κάρτες κρίσεων. Από tokens και φιγούρες, υπάρχουν τα τέσσερα είδη στρατιωτών (support, assault, heavy, sniper), τα αεροσκάφη, τα UFO και μερικά ακόμα counters για να αναγνωρίζετε πόντους, παράσημα, κ.λπ. Το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο στο στήσιμο, το περιεχόμενο και τα υλικά του, παρουσιάζει πολύ ωραίες ιδέες και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν λόξα με το X-Com. Στα μειονεκτήματα πρέπει να βάλουμε δυστυχώς την αναγκαστική παρουσία λογισμικού και tablet, τον έντονο παράγοντα των ζαριών, αλλά και το ότι όταν παίζουν τέσσερα άτομα, κάθε παίκτης έχει μάλλον περιορισμένες επιλογές και πράγματα να κάνει. Από αυτή την άποψη και επειδή προέρχεται από πολύ συγκεκριμένο franchise, οι πιο έμπειροι boardgamers πιθανώς να το βρουν αφελές. Αν όμως είστε τέσσερις στους τέσσερις παίκτες με καλές αναμνήσεις από τα X-COM, σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε… και μετά θα πάτε όλοι γρήγορα στα PC για X-COM reinstalls!

The post XCOM: The board game appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα