Battlefield Hardline

To Battlefield είναι ένα gaming franchise, το οποίο έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στον κόσμο του gaming και συγκεκριμένα στον χώρο των shooters. Γνωστοί κυρίως για το multiplayer κομμάτι τους, οι τίτλοι της σειράς Battlefield ασχολήθηκαν αρχικά με τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και το Βιετνάμ και συνέχισαν με υποθετικές πολεμικές συγκρούσεις στο παρόν, αλλά και στο μακρινό μέλλον. To πρόσφατο

Battlefield Hardline είναι μία φρέσκια πινελιά στο πλούσιο σύμπαν του Battlefield, καθώς καταπιάνεται με το αγαπημένο θέμα: «Κλέφτες vs. Αστυνόμοι«, το οποίο δεν έχει παιχτεί τόσο πολύ στο παρελθόν και ουσιαστικά μεταφέρει τους gamers από το πιο ευρύ πεδίο της μάχης σε ένα πιο κλειστό και ελεγχόμενο αστικό περιβάλλον. Μετά το Battlefield 4 που άφησε ανάμεικτα συναισθήματα και δυσαρέστησε πολλούς (κυρίως λόγω των τεχνικών προβλημάτων του), μπορεί το Battlefield Hardline να σηκώσει το βάρος και να χαρίσει ξανά στη σειρά λίγη από τη παλιά της δόξα;

CSI meets Miami Vice!

O χαρακτήρας και η ατμόσφαιρα του Battlefield Hardline ακολουθεί τη μορφή πολλών αμερικανικών τηλεοπτικών αστυνομικών σειρών. Το setting είναι βέβαιο ότι θυμίζει έντονα το Miami Vice και πλήθος άλλων αστυνομικών ταινιών και σειρών που έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Nick Mendoza, ενός νέου αστυνομικού που εμπλέκεται μαζί με τη συνάδελφο του Khai Minh Dao σε έναν αδιάκοπο πόλεμο, ενάντια στα καρτέλ των ναρκωτικών που λυμαίνονται τους δρόμους του Μαϊάμι. Οι δύο πρωταγωνιστές θα ανακαλύψουν στον υπέρτατο βαθμό το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο όψεις του νομίσματος, βαδίζοντας στη λεπτή κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει το νόμιμο από το παράνομο…

Οι developers της Visceral έδωσαν μεγάλη προσοχή στο single-player κομμάτι, δημιουργώντας μία αφήγηση, η οποία ξεχωρίζει για την κινηματογραφική της πλοκή και για τον episodic χαρακτήρα της (το παιχνίδι απλώνεται σε 10 επεισόδια) που αποσκοπεί στο να μεταφέρει τον gamer στο κλίμα μίας τηλεοπτικής αστυνομικής σειράς. Παλιά, δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή θα λέγαμε που ναι μεν δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά δένει αρκετά όμορφα με το γενικότερο concept. To single-player έχει σίγουρα τις στιγμές του, όμως μην περιμένετε να δείτε ένα «αστυνομικό έπος» που θα σας μείνει αιώνια χαραγμένο στη μνήμη. Η κινηματογραφική πλοκή, τα υψηλά χολιγουντιανά production values είναι εκεί, αλλά πάντα υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι λείπει και ότι πολύ απλά το story πέφτει σε μία περίεργη περιδίνηση από κλισέ και χιλιοπαιγμένες εικόνες. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια της Visceral να δημιουργήσει ένα αστυνομικό δράμα δεν είναι κακή, σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Freeze!!!

To γεγονός ότι το Battlefield Hardline τοποθετεί τον παίκτη στο ρόλο ενός σκληροτράχηλου αστυνομικού (και όχι ενός στρατιώτη) μοιραία οδήγησε στον επανασχεδιασμό όλης της φιλοσοφίας του gameplay, προσφέροντας μία σειρά από ενδιαφέρουσες ενέργειες που συνάδουν απόλυτα με τον χαρακτήρα και το ύφος του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο βασικός πρωταγωνιστής μπορεί να δείξει το σήμα του για να «παγώσει» τους υπόπτους, να τους συλλάβει, ενώ επίσης μπορεί να βασιστεί σε κλασικές stealth τακτικές που θα του επιτρέψουν να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Επιπλέον, έχει εισαχθεί το στοιχείο της εξερεύνησης και της αστυνομικής έρευνας, κάτι που σίγουρα προσφέρει πόντους στο γενικότερο feeling που σου αφήνει το Battlefield Hardline. Σε γενικές γραμμές, αν και έχουμε ένα police-based shooter, στο single-player τα firefights μοιάζουν να μην είναι η πρώτη επιλογή του παίκτη, μία προσέγγιση η οποία έχει θα λέγαμε πιο «ρεαλιστικές ρίζες«. Η λογική που επικρατεί είναι ότι πρώτα το «διαπραγματεύεσαι» και μετά πυροβολάς…

Αυτό που γενικώς παρατηρήσαμε είναι ότι οι παραπάνω μηχανισμοί δεν είναι κακοί στη σύλληψη τους, ωστόσο η ελλειμματική και «basic» A.I. είναι αυτή που χαλάει την εικόνα του παιχνιδιού και αυτό γιατί υπήρξαν αρκετά σημεία του Hardline, στα οποία o παίκτης αισθάνεται ότι είναι πανίσχυρος, καθώς οι αντίπαλοι του είναι υπέρμετρα προβλέψιμοι. Για παράδειγμα εάν ο ήρωας βρεθεί ενώπιον πολλών υπόπτων που όμως οπλοφορούν και απλώς τους δείξει το σήμα του, τότε θα παγώσουν και σαν καλά παιδάκια θα παραδοθούν ήσυχα στην… «αγκαλιά του νόμου«. Αυτό που καθίσταται εμφανές είναι ότι το single-player δεν διακατέχεται από το στοιχείο του απρόβλεπτου και οι περισσότερες στιγμές στο παιχνίδι αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την ένταση σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, κλείνοντας το κεφάλαιο του single-player για το Battlefield Hardline ότι οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να εισαγάγουν μπόλικο content, το οποίο σίγουρα μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των gamers.

Και από multiplayer τι… παίζει;

Κακά τα ψέματα, ανέκαθεν το Battlefield φημιζόταν για το εξαιρετικά καλοστημένο multiplayer και η αλήθεια είναι ότι όποτε ακούς τη λέξη Battlefield, αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει αυτόματα σε μεγάλες multiplayer μάχες, όπου δεκάδες παίκτες λιώνουν στο πεδίο της μάχης. Και το Hardline λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην υποστεί την τεράστια φροντίδα των developers, οι οποίοι έδωσαν ξεχωριστή βαρύτητα στο multiplayer σκέλος του παιχνιδιού. Αν και ορισμένα πατροπαράδοτα concepts που απουσιάζουν ίσως να ξενίσουν τους βετεράνους του Battlefield, καθώς λόγω του ξεχωριστού «αστυνομικού» χαρακτήρα του τίτλου έχει υποβαθμιστεί κάπως η δυνατότητα για έλεγχο οχημάτων (όχι εδώ δεν πρόκειται να δείτε μία παραλλαγή… του Στραβοί μπάτσοι στα F-16), παρόλα αυτά η εμπειρία που παρέχει το multiplayer είναι στο μεγαλύτερο μέρος της απολαυστική και αψεγάδιαστη. Οι δημιουργοί του Battlefield Hardline δούλεψαν πάνω στην προσθήκη πολλών multiplayer modes που διακρίνονται για την διαφορετικότητα τους και το αυξημένο επίπεδο πρόκλησης που προσφέρουν στους gamers.

To μενού περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα από τρελές καταδιώξεις με οχήματα που βασίζονται στη λογική των Capture the Flag games (Hotwire), μέχρι ένα 5 vs. 5 competitive hostage mode (Rescue) όπου οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις καλούνται να σώσουν τους ομήρους και οι κακοποιοί επιχειρούν να τους αποκρούσουν. Από τα πιο αξιόλογα modes είναι και το Heist, όπου η ομάδα των κακοποιών επιχειρεί να φέρει εις πέρας μία ληστεία και οι εκπρόσωποι του νόμου προσπαθούν να τους σταματήσουν. Σε γενικές γραμμές, το multiplayer σκέλος του Hardline δεν χωράει αμφιβολία ότι θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, ενώ ένα στοιχείο που διατηρείται αναλλοίωτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα games είναι ότι η δράση εξελίσσεται ταχύτατα και ο ρυθμός είναι πραγματικά καταιγιστικός. Αδιαμφισβήτητα, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι το multiplayer του Battlefield Hardline είναι τόσο πλούσιο που θα σας κάνει να αποχαιρετήσετε για πάντα την… βαρεμάρα! Αν και το single-player κινείται σε ρηχά νερά, αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει με την περίπτωση του multiplayer, τo οποίο κρατάει ψηλά τη σημαία της δημοφιλούς σειράς.

You have the right to remain silent…

Σε επίπεδο γραφικών το Battlefield Hardline δεν απογοητεύει, καθώς η υπερβολική έμφαση στη λεπτομέρεια και τα όμορφα visuals προσφέρουν μία AAA οπτική εμπειρία στον gamer. Οι developers εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες της Frostbite 3 engine και μοναδική παραφωνία είναι θα λέγαμε το προβληματικό lip-syncing, αλλά και κάποιες γραφικές ατασθαλίες που έχουν να κάνουν με προβλήματα clipping και ορισμένα ενοχλητικά glitches. Όσον αφορά τον ήχο, το soundtrack δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα και χαρίζει έναν ρυθμό στη δράση, ενώ και τα voice-overs (τις φωνές τους στους ήρωες δανείζουν γνωστοί ηθοποιοί) είναι πεντακάθαρα και υψηλής ποιότητας.

Ολοκληρώνοντας, το Battlefield Hardline καταφέρνει σε γενικές γραμμές να διαφοροποιηθεί από τους προηγούμενους τίτλους Battlefield, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάτι το «επαναστατικό» τόσο στο franchise όσο και στο genre γενικότερα. Το single-player του μαστίζεται από τους απλοϊκούς μηχανισμούς και την προβληματική A.I. και γενικώς μοιάζει να παίζει έναν μάλλον υποστηρικτικό ρόλο στο ευρύτερο concept. Με βάση τα όσα παρατηρήσαμε, το single-player θα μπορούσε να είχε δουλευτεί παραπάνω από τους developers. Από την άλλη το multiplayer προσφέρει μία άκρως διασκεδαστική εμπειρία παιχνιδιού που χαρίζει μοναδική αντοχή στο χρόνο. Μπορεί η φόρμουλα να έχει υποστεί μικρές παραλλαγές, υποβαθμίζοντας μία σειρά από multiplayer concepts, ωστόσο εάν ψάχνετε έναν τίτλο για να δώσετε πολλές διασκεδαστικές multiplayer μάχες με τους φίλους σας που ξεχειλίζουν από ένταση και δράση, τότε το Battlefield Hardline είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες επιλογές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

The post Battlefield Hardline appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα