The vanishing of Ethan Carter

Ξεκινώντας το παιχνίδι, ο χαρακτήρας που υποδυόμαστε εν ονόματι Paul Prospero, ένας ντετέκτιβ με την υπερφυσική δυνατότητα να επικοινωνεί με τους νεκρούς και να βλέπει σκηνές από το παρελθόν, μας εξιστορεί τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στη Red Creek Valley. Ο μικρός Ethan Carter, κατόπιν γραπτής επικοινωνίας μαζί του, φαίνεται να γνωρίζει κάποια πράγματα που δε θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος της ηλικίας του και αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή μας. Ο Ethan όμως, όπως μας προϊδεάζει

ο τίτλος του παιχνιδιού, έχει εξαφανιστεί, μετά από μια βίαιη δολοφονία η οποία ίσως να μην είναι η μόνη τοπική δολοφονία που χρήζει εξέτασης…

Η πολωνική The Austronauts, πλασάρει το The Vanishing of Ethan Carter ως adventure game αλλά η κατηγορία που θα έπρεπε να ανήκει είναι πιο σύνθετη καθώς πρόκειται για έναν τίτλο που παίζεται σε προοπτική πρώτου προσώπου με έντονο το στοιχείο του exploration σε ένα open world περιβάλλον, περιέχοντας και κάποια adventure στοιχεία. Το αποτέλεσμα; Υπέροχο! Το immersion επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα καθώς οπτικοακουστικά και σεναριακά είναι ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.

Η κοιλάδα Red Creek «ζωγραφίζεται» απο την Unreal engine και η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε, δημιουργεί έναν κόσμο βυθισμένο στο μυστήριο, σε συνδυασμό με την μηδενική ύπαρξη ανθρώπινης ζωής. Τα soundtracks είναι διακριτικά και δένουν με το υπόλοιπό σύνολο χωρίς να μας αποσπούν τη προσοχή και κατά τη γνώμη μου εξυπηρετούν τον σκοπό τους ιδανικά. Τα voice overs είναι ένας πολύ λεπτός τομέας που μπορεί άνετα να ρίξει κατακόρυφα την συνολική εικόνα ενός τίτλου (και δη adventure) ή να τον απογειώσει και στη περίπτωση μας ισχύει το δεύτερο. Οι δημιουργοί σε αυτή τη περίπτωση μεγαλούργησαν και έδωσαν ζωή στους χαρακτήρες μέσω των voice overs τα οποία είναι καθαρογραμμένα, ταιριάζουν απόλυτα στους χαρακτήρες και έχουν το σωστό ύφος και ένταση, ανάλογα τη περίσταση. Για το σενάριο δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα καθώς αυτό είναι το κυρίως πιάτο του τίτλου και πρέπει να αφήσω την εμπειρία σε εσάς: θα αναφέρω μόνο όπως έγραψα και προηγουμένως ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και δε με άφησε να σκεφτώ το κουμπί exit για να συνεχίσω άλλη μέρα. Ευτυχώς, διότι δεν υπάρχει η επιλογή quick save και τα save points έχουν αρκετά έως πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους. Δε θα ήταν κόπος πιστεύω να μπει αυτή η επιλογή μέσω ενός patch.

Τέλος, να αναφερθώ στο gameplay το οποίο ίσως είναι ολίγον «tricky». Ξεκινώντας το παιχνίδι, πριν την εισαγωγή που κάνει ο Paul Prospero, αναγράφεται η πρόταση: This game is a narrative experience that does not hold your hand. Όντως έτσι είναι: δεν υπάρχει κάποιου είδους βοήθεια ή κάποιο tutorial για να μας εξηγήσει στα γρήγορα πως παίζεται αυτό το παιχνίδι. Έτσι λοιπόν έφτασα να παίξω γύρω στις 5 ώρες και λίγο πριν το τέλος ανακάλυψα ότι δεν έχω δει τίποτα, ότι άφησα πίσω ένα σωρό σκηνές (βασικά άφησα όλες τις σκηνές), όλο το ζουμί και φυσικά δε γύρισα πίσω, πάτησα απλά new game και φτου απ την αρχή.

Εξερευνώντας τη κοιλάδα, θα ασχοληθούμε κυρίως με σκηνές δολοφονίας. Επιθεωρούμε το χώρο και βρίσκουμε διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με το φονικό. Σε κάποια σημεία φαίνεται να λείπουν κάποια αντικείμενα και εμείς πρέπει να τα βρούμε και να τα τοποθετήσουμε εκεί που ήταν αρχικά. Στα hot spots αναγράφεται η ονομασία του αντικειμένου με κίτρινο χρώμα και πατώντας αριστερό κλικ, εμφανίζονται σε λευκό χρώμα διάσπαρτες λέξεις που σχετίζονται με το αντικείμενο. Περιστρέφοντας την κάμερα στο σωστό σημείο αυτές οι λέξεις θα ενωθούν και θα μας δείξουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το αντικείμενο. Μέχρι να βρεθούν και να μπουν όλα τα αντικείμενα στη σωστή θέση, αν πατήσουμε κλικ στο πτώμα που ερευνούμε, δε γίνεται τίποτα. Φαίνεται υπό μορφή οράματος ένα μικρό κομμάτι από αυτό που ήδη βλέπουμε, αλλά όταν τα βάλουμε όλα στη σωστή θέση τότε πατώντας πάλι στο πτώμα βλέπουμε την αναπαράσταση του εγκλήματος σε μορφή διαφόρων παγωμένων σκηνών, σαν καρέ καρέ. Εκεί εμείς απλά πρέπει να ορίσουμε αριθμητικά το πως διαδραματίστηκε το σκηνικό.

Από άποψη γρίφων, έχοντας κατανοήσει το gameplay, το Ethan Carter δε θα δυσκολέψει σχεδόν καθόλου τον οποιοδήποτε gamer, πόσο μάλλον κάποιον που έχει μια σχετική εμπειρία με τέτοιου είδους games. Εξερευνώντας κάθε πιθαμή του χάρτη υπολογίζουμε σε μια συνολική εμπειρία έξι ωρών. Για την τιμή των 18,99 ευρώ που θα το βρούμε στο Steam, ίσως κρίνεται λίγο ασύμφορη η αγορά του. Εξαιρώντας την τιμή, πρόκειται για έναν άρτιο και χορταστικό τίτλο που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

The post The vanishing of Ethan Carter appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα