Resident Evil, οι ταινίες! Milla Jovovich, ζόμπια και ατελείωτη δράση!

Το πρώτο Resident Evil παιχνίδι κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1996 από την Capcom κι από τότε μέχρι σήμερα η σειρά μεγάλωσε μαζί μας, με το Resident Evil 7: Biohazard που κυκλοφορεί από στιγμή σε στιγμή να αποτελεί ένα ακόμη game που προστίθεται στη μεγάλη λίστα των τίτλων της Capcom.

Σε αυτό το αφιέρωμα όμως, δε θα μιλήσουμε για τα games (κυρίως επειδή έχουμε ήδη μιλήσει εδώ λεπτομερώς), αλλά για την σειρά από ταινίες που βασίστηκαν (ελαφρά) στα παιχνίδια και μας κρατάνε συντροφιά από το 2002. Η σειρά Resident Evil αποτελεί την πιο κερδοφόρα σειρά ταινιών που έχει βασιστεί σε σειρά video games μέχρι τώρα, με συνολικές εισπράξεις 881.393.147€ (μέχρι στιγμής). Πέντε ταινίες ως τώρα, ενώ στο τέλος του Ιανουαρίου έρχεται η έκτη και τελευταία. Ας πάρουμε όμως καλύτερα τα πράγματα από την αρχή…

Resident Evil

Η Constantin Films αγόρασε τα δικαιώματα για ταινία βασισμένη στο παιχνίδι από τον Ιανουάριο του 1997 και από τότε μέχρι το Μάρτιο του 2002 (οπότε και κυκλοφόρησε η ταινία) άλλαξαν αρκετές αποφάσεις για πώς ο video game κόσμος του Resident Evil θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Ως σεναριογράφος είχε αρχικά προταθεί ο Alan B. McElroy, ο οποίος απορρίφθηκε, και ύστερα ο George A. Romero (ο οποίος προσλήφθηκε από τη Sony και την Capcom) του οποίου το σενάριο απορρίφθηκε (με αποτέλεσμα και ο ίδιος να μην συνεχίσει την συνεργασία). Στα τέλη του 2000 ανακοινώθηκε ότι ο Paul W. S. Anderson θα ήταν ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας και το 2001 η Milla Jovovich επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Alice.

Όσον αφορά την ιστορία, το Resident Evil βασίστηκε (ελαφρά) στο πρώτο και το δεύτερο game της σειράς. H Alice είναι μία πράκτορας – φύλακας της Umbrella Corporation η οποία, μαζί με το συνάδελφό της Spence, είναι υπεύθυνη για μία από τις εισόδους προς την Κυψέλη, aka The Hive, ένα elite εργαστήριο της εταιρείας. Το εργαστήριο, μέσω της έρευνάς του στη γενετική, δημιούργησε τον T-virus, ο οποίος λόγω ενός ατυχήματος (#not) κατάφερε να διαφύγει από το εργαστήριο. Στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τον ιό μέσα στην Κυψέλη, η AI που ελέγχει το εργαστήριο, ονόματι Red Queen, κλειδώνει τα πάντα και σκοτώνει κάθε ζωντανό οργανισμό στο εργαστήριο, απελευθερώνοντας παράλληλα nerve gas στο πόστο της Alice και του Spence ώστε να σβηστεί η μνήμη τους.

Η ταινία ξεκινάει με την Alice να κυκλοφορεί γυμνή, μαθαίνοντας σιγά σιγά το ακριβώς συνέβη και δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ζόμπι υπάρχουν, θανατηφόρα laser υπάρχουν, προδοσίες υπάρχουν και η Michelle Rodriguez πεθαίνει (εντάξει, αυτό δεν ήταν έκπληξη).

Resident Evil: Apocalypse

Η δεύτερη ταινία ξεκινάει όπως τελείωσε η πρώτη, με την Alice να ξυπνάει αντικρίζοντας αυτή τη φορά μια πόλη φάντασμα. Ένα τραγικό λάθος της Umbrella Corporation (μετά την πρόσληψη του Spence) οδηγεί τον ιό έξω από τα σύνορα της Κυψέλης και κατευθείαν στην υπόλοιπη πόλη. Μόλις η εταιρεία το μυρίζεται αυτό, θέτει τη Racoon City σε καραντίνα και προγραμματίζει εκκένωση για τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας που βρίσκονται στην πόλη. Η εκκένωση αυτή όμως οδηγείται σε αποτυχία με αποτέλεσμα η Angela, κόρη του Dr. Charles Ashford – δημιουργού του T-virus, να χαθεί μέσα στον πανικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πατέρας της να αρνείται να φύγει μέχρι αυτή να βρεθεί.

Από τα games έρχεται η Jill Valentine και ο Carlos Olivera [sic] για να συνεργαστούν με την Alice, σε μία προσπάθεια να επιζήσουν από την πυρηνική βόμβα η οποία πρόκειται να εξαϋλώσει τη Racoon City. Ο Ashford καταφέρνει να εντοπίσει την Angela και πείθει τους πρωταγωνιστές να σώσουν το κορίτσι ώστε να τους προσφέρει ένα μέσο διαφυγής από την πόλη. Από αυτή την περιπέτεια μαθαίνουμε τον πραγματικό λόγο που φτιάχτηκε ο ιός, πριν η Umbrella τον μετατρέψει σε βιολογικό όπλο. Η Alice, με τις άνω-του-ανθρώπινου-επιπέδου δυνάμεις της έρχεται σε μια δύσκολη μάχη ενάντια στον Matt της πρώτης ταινίας, πλέον Nemesis, και τις άνω-του-κοινού-ζόμπι δυνάμεις του. Στο τέλος συναντούμε την Alice να ανακρίνεται από τον Dr. Sam Isaacs σε εργαστήριο της Umbrella. Με τη βοήθεια της Jill, του Carlos, της Angela και του L.J. (ενός ακόμα επιζώντα) καταφέρνει να αποδράσει, με τον Isaacs να κλείνει τη σκηνή με ένα τεράστιο cliffhanger.

Η δράση παραμένει, συγκίνηση υπάρχει και έχουμε μπόλικο ξύλο και εκρήξεις. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Το Resident Evil: Apocalypse που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2004 βασίστηκε στο σενάριο που έγραψε ο Paul W. S. Anderson και σκηνοθετήθηκε από τον Alexander Witt.

Resident Evil: Extinction

Το τρίτο Resident Evil κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2007 και έφερε μαζί του την ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας. Παρά τις προσπάθειες της Umbrella (βλ: εξαΰλωση Racoon City) ο ιός διέφυγε και η ανθρωπότητα μαζί με την πανίδα του πλανήτη μας μεταλλάχθηκαν σε αιμοβόρα ζόμπι. Η Alice ψάχνει επιζώντες και ο Dr. Isaacs προσπαθεί να πείσει την εταιρεία ότι ο τρόπος που ο οργανισμός της Alice συνεργάστηκε με τον ιό είναι λόγος να την εντοπίσουν και να τη φέρουν στα εργαστήρια ώστε να προσπαθήσουν να βρουν μία μόνιμη θεραπεία για τον T-Virus. Η Umbrella μέχρι τότε είχε δημιουργήσει κλώνους της Alice με αυτόν το σκοπό, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η πραγματική Alice βλέπει τις δυνάμεις της να υπερπολλαπλασιάζονται (και τους φίλους της να πεθαίνουν), ενώ με μια ομάδα επιζώντων επιχειρεί να μεταβεί στην περιοχή του Las Vegas σε αναζήτηση βενζίνης και προμηθειών για ένα σκληρό ταξίδι προς την Alaska και για ένα φημολογούμενο τελευταίο προπύργιο της ανθρωπότητας, το οποίο μπορεί να μην υπάρχει πραγματικά. Ο Isaacs εντοπίζει την Alice αλλά η επανειλημμένη ανυπακοή του στις διαταγές της Umbrella, τον καθιστούν στόχο για την Umbrella. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, όπως το βλέπει κανείς), καθώς ο Isaacs πεθαίνει αναμιγνύεται στον οργανισμό του ένα καινούριο, πιο δυνατό στέλεχος του T-virus με το ανάλογο αντίδοτο του, δημιουργώντας ένα ζόμπι με δυνάμεις ανάλογες της τηλεκίνησης της Alice. Η πρωταγωνίστρια μέσα στην περιπέτειά της βρίσκει το εργαστήριο όπου δημιουργούνταν οι κλώνοι της και μετά την κατατρόπωση του Isaacs-πλέον-Tyrant ορκίζεται εκδίκηση στην Umbrella. Το σενάριο είναι του Paul W. S. Anderson και η σκηνοθεσία του Russell Mulcahy.

Resident Evil: Afterlife

Η τέταρτη κυκλοφορία της σειράς (και πρώτη σε 3D), κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2010, με τον Paul W. S. Anderson να γράφει και να σκηνοθετεί. Σε αυτή την ταινία εμφανίζεται η Claire Redfield και ο αδερφός της. Έχοντας δεχτεί επίθεση από την Claire, η Alice (αφού καταφέρνει να καταστρέψει τη συσκευή που έλεγχε το μυαλό της κοπέλας) καταλήγει σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο, κατεστραμμένο πια, Los Angeles.

Σύντομα τα αιμοδιψή πλασματάκια που έχουν περικυκλώσει το καταφύγιο καταφέρνουν να μπουν στο κτήριο (επειδή προφανώς η Alice είναι η πιο γρουσούζα γυναίκα στο σύμπαν), αλλά οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να δραπετεύσουν και να φτάσουν στο ιδανικό καταφύγιο που μας υποσχέθηκε η προηγούμενη ταινία. Εν τέλει, το καταφύγιο δεν είναι ότι η Alice (και κατά συνέπεια εμείς) πίστευε ότι είναι, κάτι που μαθαίνουμε ομαδικά μόλις οι πρωταγωνιστές φτάνουν σε αυτό. Το λεγόμενο πλοίο Arcadia αποδεικνύεται τελικά μία ακόμη καλοστημένη παγίδα της Umbrella… Αλλά η Alice είναι για μια φορά η «Alice», και σε μισή ταινία καταφέρνει όσα θέλαμε να δούμε να παθαίνει το πρώτο κεφάλι της Umbrella από την πρώτα κιόλας ταινία (άλλο αν επιζεί, δε μετράνε τέτοιες λεπτομέρειες). Η ταινία, βέβαια, μας αφήνει έκπληκτους στο τέλος με ένα αναπάντεχο «change of heart».

Resident Evil: Retribution

Το Σεπτέμβρη του 2012 κυκλοφόρησε το πέμπτο Resident Evil, με σενάριο και σκηνοθεσία από… (μάντεψε)… Paul W. S. Anderson. Η Jill Valentine επιτίθεται στο νεοσύστατο legit καταφύγιο Arcadia (που δεν είναι τίποτε άλλο από μία καλά προστατευμένη βάση της Umbrella Corporation) και η Alice καταλήγει όμηρος της Umbrella. Σε μια διακοπή ρεύματος συναντά την Ada Wong (!), η οποία έχει σταματήσει να δουλεύει για την Umbrella, όπως και ο Wesker (το προαναφερθέν μεγάλο κεφάλι). Η Umbrella ελέγχεται πια από την Red Queen, η οποία δε βλέπει με πολύ καλό μάτι την ανθρωπότητα… Μαζί με τον Barry Burton και τον Leon S. Kennedy (!!), οι δύο γυναίκες καλούνται να αποδράσουν από το υποβρύχιο εργαστήριο που βρίσκονται.

Η Alice βλέπει από πολύ κοντά τα αποτελέσματα που έχουν οι κλώνοι που έχει δημιουργήσει η Umbrella όταν, ενώ οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές τα βρίσκουν σκούρα στη μάνα Ρωσία που βρίσκεται η συγκεκριμένη βάση. Οι πρωταγωνιστές, βέβαια, είναι τόσο badass που φεύγουν χωρίς γρατζουνιά (με όλα τους τα άκρα…ως επί το πλείστον). Τη στιγμή που καταφέρνουν να βγουν συναντούν πάλι τη Jill, η οποία ξεκάθαρα ελέγχεται από συσκευή της Umbrella, μαζί με το τσιράκι της, τη Michelle Rodriguez (μάντεψε, όχι, μάντεψε ποιά θα πεθάνει). Η Alice καταφέρνει να καταστρέψει τη συσκευή της Jill, ελευθερώνοντάς τη, αλλά οι επιζώντες από τον T-virus έχουν πιο μεγάλα προβλήματα. Όλοι μαζί συναντούν το Wesker στο Λευκό Οίκο και από ότι φαίνεται πλέον εχθροί και φίλοι καλούνται να συνεργαστούν σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν το ανθρώπινο γένος…

Resident Evil: The Final Chapter

Το τελευταίο κεφάλαιο στην επική μάχη της ανθρωπότητας εναντία στα ζομπί, που θα παιχθεί στα τέλη Ιανουαρίου σε όλους τους κινηματογράφους ουσιαστικά ολοκληρώνει τον κινηματογραφικό κύκλο του Resident Evil. Άλλοι προδίδουν την ανθρωπότητα και άλλοι προσπαθούν να τη σώσουν, το σίγουρο είναι ότι οι παραγωγοί μας υποσχέθηκαν μία «back to basics» εμπειρία, με χαρακτήρες που αγαπήσαμε και τη θρυλική Racoon City ξανά στο προσκήνιο!

Είτε οι ταινίες του Resident Evil σου φέρνουν ανατριχίλα από ενθουσιασμό, είτε προτιμάς τα games της σειράς, αν μη τι άλλο η σειρά έχει πλάκα και μπορείς εύκολα να τη δεις. Επίσης, το Resident Evil είναι η μαμά του κάνω-τα-ζόμπι-σουρωτήρια, δεν αστειεύεται!

Resident Evil marathon, anyone?

The post Resident Evil, οι ταινίες! Milla Jovovich, ζόμπια και ατελείωτη δράση! appeared first on gameslife!.

Keywords
resident evil, δραση, resident evil, las vegas, los angeles, διακοπη ρευματος, capcom, game, games, video, films, sony, paul, umbrella, aka, elite, red, queen, gas, μνήμη, γυμνες, laser, εταιρεία, city, valentine, nemesis, alexander, vegas, alaska, russell, heart, burton, leon, ρωσία, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, Valentine Day, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, burton, umbrella, μνήμη, ρωσία, γυναικα, ιος, ξυλο, ομηρος, παιχνιδια, ταινιες, games, game, queen, sony, βοηθεια, βομβα, βρισκεται, δευτερο, δυστυχως, ευκολα, υπαρχει, ερχεται, εταιρεία, εχθροι, ζομπι, οικο, κεφαλαιο, κυψελη, λαθος, λογο, μαμα, ματι, μπορεις, μυαλο, ομαδα, παντα, οθονη, ουσιαστικα, πλακα, πλοιο, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρολο, σεναριο, σιγουρο, σειρα, σκηνοθεσια, φορα, aka, alaska, alexander, capcom, city, δικαιωματα, εκδικηση, elite, films, φιλοι, gas, ιδανικο, leon, virus, las vegas, laser, λευκο, los angeles, μεινει, μια φορα, nemesis, paul, παιχνιδι, red, russell, σκηνη, σκοτωνει, ταξιδι, valentine, vegas
Τυχαία Θέματα