Helldivers

Το πνεύμα του Helldivers, του πρόσφατου twin-stick shooter της Arrowhead, θυμίζει πολύ την σαρκαστική διάθεση της ταινίας Starshoop Troopers: παίζει πολύ το μοτίβο «στρατολογούμε νέους για να ταξιδέψουν στον γαλαξία και να διαδώσουν τη Δημοκρατία… με λέιζερ και βόμβες». Το αστείο είναι ότι το gameplay δεν απέχει και πολύ από αυτή την αντίληψη: μια τετράδα πολεμιστών (το Helldivers είναι παιχνίδι για τετραπλό co-op), προσεδαφίζεται σε random χάρτες γεμάτους εξωγήινους, με σκοπό να ελευθερώσουν τον πλανήτη, μέσα από διαφορετικά

objectives. Κάθε χάρτης είναι πάντα τυχαία σχεδιασμένος, όπως επίσης τυχαίες είναι και οι αποστολές. Η πίστα θα επιλέξει από μια λίστα πιθανών objectives (που θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερη): κατάληψη σημείου, άμυνα σημείου, συνοδεία πολιτών, μεταφορά αντικειμένων, ελευθέρωση βάσης, καταστροφή εχθρικής βάσης, κ.λπ. Δυστυχώς, τεράστιοι πληθυσμοί εξωγήινων θα κάνουν τα πάντα για να σας σταματήσουν, χρησιμοποιώντας διαφορετικά τεχνάσματα, ανάλογα με την φυλή: τα εντομοειδή bugs είναι πρωτόγονα και ορμάνε πάνω σας, τα Cyborgs χρησιμοποιούν όπλα και βαριά τεχνολογία, τα Illuminate έχουν ασπίδες, τηλεμεταφορά και μπόλικο stealth. Ανεξάρτητα από την φυλή, υπάρχει πάντα μια ιεραρχεία σε κάθε παράταξη, από τα μικρά εξωγηινάκια που περιπολούν τον χάρτη και καλούν ενισχύσεις αν δεν τα σκοτώσετε γρήγορα, μέχρι τεράστια, απόρθητα bosses που δεν πέφτουν με τίποτα. Όσο πιο «δύσκολος» ένας πλανήτης (στην κλίμακα 1 μέχρι 12), τόσο περισσότερα τα objectives, δυσκολότεροι οι εχθροί, κ.λπ. Ένας μέσος χάρτης πάντως, δεν διαρκεί πολύ πάνω από 10 με 15 λεπτά, ενώ αν ελευθερώσετε έναν ολόκληρο πλανήτη (ολοκληρώνοντας όλους τους χάρτες του), θα ξεκλειδώσετε και κάποιο όπλο ή stratagem, ενώ υπάρχει και μηχανισμός με experience που σας ανεβάζει επίπεδα και ξεκλειδώνει με τον καιρό ικανότητες και αναβαθμίσεις όπλων.

Τα stratagems είναι ενισχύσεις που πέφτουν από τον ουρανό: μπορεί να είναι απλά πυρομαχικά και resurrections για τους νεκρούς συμπαίκτες, αλλά μπορείτε να καλέσετε και πύργους, νάρκες, βομβαρδισμούς, ειδικά όπλα, μέχρι και οχήματα και mechs. Χρειάζεται όμως προσοχή στην αρχική επιλογή: πριν ξεκινήσει ο χάρτης, μαζί με το βασικό σας όπλο και το ένα Perk, έχετε τέσσερα stratagems να επιλέξετε. Για να καλέσετε stratagems μάλιστα, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε με τα κουμπιά κατεύθυνσης τον σωστό κωδικό, κάτι που μπορεί να γίνει δύσκολο όταν επικρατεί χάος στη μάχη. Φανταστείτε να σας κυνηγάνε δεκάδες εξωγήινοι, να είστε ο τελευταίος ζωντανός και να πρέπει, ενώ τρέχετε για να σωθείτε, να πατήσετε «πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, δεξιά, αριστερά, κάτω, κάτω, ωχ, λάθος!».

Συνήθως αυτά τα shooters έχουν την φήμη των εύκολων, fun παιχνιδιών που δεν είναι πολύ δύσκολα, συγχωρούν λάθη και χαϊδεύουν τα αυτιά των παικτών, για να μην απογοητεύονται. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το Helldivers μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο, ανελέητο και βάναυσο. Θα σας φτιάξω μια όμορφη και χαριτωμένη λίστα θανάτου, για να πάρετε μια γεύση:

Υπάρχει πάντα ενεργοποιημένο το friendly fire- όποιος δεν προσέχει, σκοτώνει τους συμπαίκτες του.Τα πυρομαχικά είναι περιορισμένα και ξοδεύονται εύκολα.Όταν ξαναγεμίζεις το όπλο σου, οι έξτρα σφαίρες χάνονται.Το γέμισμα όπλου δεν είναι αυτόματο, πρέπει να πατήσεις το R1.Ένας σύμμαχος μπορεί να σας πατήσει κατά λάθος όταν οδηγάει ένα όχημα.Μπορείς να πέσεις στο κενό, πεθαίνοντας ακαριαία.Όλες οι προμήθειες και τα stratagems πέφτουν με hellpods στο έδαφος που σκοτώνουν ακαριαία ότι βρεθεί από κάτω του.Τα turrets που χτίζετε, θερίζουν χωρίς τύψεις τα πάντα (φίλους και εχθρούς)Οι εχθροί δεν τελειώνουν, έρχονται νέοι συνέχεια.Οι περίπολοι φέρνουν ενισχύσεις αν σας αντιληφθούν.Οι εχθροί μπορούν να εμφανιστούν ανάμεσά σας (είτε σκάβοντας από κάτω αν είναι bugs, είτε με τηλεμεταφορές στις άλλες φυλές).Χιόνι, νερό, βάλτος; Μειωμένη ταχύτητα.Ακόμα και το σκάφος που έρχεται, στο τέλος της αποστολής, για να σας παραλάβει, δεν κοιτάει που προσγειώνεται και σκοτώνει ό,τι βρεθεί από κάτω του.

Σας άρεσε η λίστα; Φαίνεται διασκεδαστική, ε; Η αλήθεια είναι πως είναι. Παρά τα βρισίδια και τις κατάρες, τον εκνευρισμό της ακούσιας αυτοκτονίας και τις πιο αποτυχημένες επιθέσεις που θα δείτε ποτέ σε παιχνίδι, το Helldivers καταφέρνει να είναι απίστευτα, αναπάντεχα διασκεδαστικό. Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που, έχοντας σχεδιάσει τα βασικά για μια αρένα γεμάτη επικές μάχες, αφήνει τους παίκτες να δημιουργήσουν απίστευτες, αξέχαστες στιγμές… αλλά και καβγάδες. Η έμφαση στο co-op στοιχείο εξάλλου, επεκτείνεται και σε όλους τους παίκτες, παγκοσμίως, που παίζουν το Helldivers. Κάθε νίκη επί των εξωγήινων, συμβάλει σε έναν γενικό χάρτη όπου καταγράφονται όλες οι μάχες που γίνονται στον κόσμο, σε αληθινό χρόνο. Όσο κερδίζουμε μάχες, οι εξωγήινοι χάνουν πλανήτες και συστήματα, με σκοπό να εξαπολύσουμε μια τελική επίθεση στην πατρίδα τους και να τους βγάλουμε από το παιχνίδι. Αντίθετα, αν δεν σταματήσουμε την επέλασή τους, θα επιτεθούν στη Σούπερ Γη και ο πολιτισμός θα καταστραφεί. Όπως και να έχει, αργά ή γρήγορα κάθε Campaign τελειώνει σε κάποιο σημείο, με τις αντίστοιχες ανταμοιβές και μετά ξεκινάει από την αρχή.

Κλείνοντας να γίνει σαφές ότι, αν και υποστηρίζεται single-player, δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε πέρα από τις μεσαίου επιπέδου αποστολές μόνοι σας: το Helldiver είναι σχεδιασμένο για multiplayer, μην το πλησιάσετε αν θέλετε να παίξετε μόνος σας. Σημειώστε ότι το παιχνίδι ξεκλειδώνει αυτόματα σε PlayStation 4 (απαιτείται συνδρομή Plus για το multiplayer), PlayStation 3, Vita, οπότε καταλαβαίνετει ότι αξίζει τα χρήματά του. Σίγουρα μια καλή αγορά και ίσως το πιο διασκεδαστικό co-op του 2015.



The post Helldivers appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife