Forza Motorsport 7 Review

Το φετινό φθινόπωρο αποτελεί το υγρό όνειρο κάθε φίλου των racing games. Μετά από την σαφώς βελτιωμένη συνέχεια του Project Cars που είδαμε μέσα στον Σεπτέμβριο, περιμένουμε μέσα στον μήνα το Gran Turismo Sport, ενώ πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε και το Forza Motorsport 7 για Xbox One/PC και θα το παρουσιάσουμε για εσάς

σε αυτό το άρθρο.

Όσοι διαθέτετε προϋπηρεσία με την σειρά Forza, θα νιώσετε αμέσως οικία με τον νέο διάδοχο. Η δόμηση του Career για ακόμα μια φορά ακολουθεί την περπατημένη λύση της συγκέντρωσης των διαφόρων αγώνων σε ένα πολύ βασικό μενού. Χωρίζεται σε έξι διαφορετικά κύπελλα με το καθένα από αυτά να περιλαμβάνει ποικίλα πρωταθλήματα ή ξεχωριστά events π.χ. να ρίξετε συγκεκριμένο πλήθος από κώνους ή να προσπεράσετε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα σε μια διαδρομή. Ανάλογα με την κατάταξη σας κατανέμονται και οι αντίστοιχοι πόντοι βαθμολόγησης που με την σειρά τους ξεκλειδώνουν νέες διοργανώσεις. Εξυπακούεται ότι το παιχνίδι ανεβάζει βαθμιαία την δυσκολία των αγωνισμάτων, ενώ σιγά-σιγά αρχίζει να σας δίνει πρόσβαση στις πιο γρήγορες κατηγορίες οχημάτων. Παρόλα αυτά, είναι προαιρετική η ολοκλήρωση όλων των events ανά κύπελλο, αφού το παιχνίδι σας δίνει σχετικά απλόχερα τα τρόπαια του μετά από περίπου 5-6 πρωταθλήματα αν πετύχετε καλές επιδόσεις.

Όσο παίζετε αυξάνετε παράλληλα και το επίπεδο εμπειρίας του ενεργού προφίλ. Ανεβαίνοντας level το Forza σας θέτει το εξής δίλημμα ή καλύτερα… τρίλημμα: για ανταμοιβή καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα χρηματικό έπαθλο από credits, μια έκπτωση (μερικές φορές της τάξεως του 100%) σε συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ή μια στολή οδήγησης για το avatar σας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρέχονται πάνω από 700 οχήματα σε πέντε κατηγορίες σπανιότητας που ανεβάζουν και το επίπεδο σας σαν συλλέκτη αυτοκινήτων, η γνώμη μας είναι να επιλέγετε πάντα την έκπτωση στο αμάξι.

Ήταν δεδομένο ότι αν η Turn 10 τοποθετούσε τα liveries των αυτοκινήτων στο μαγαζί των micro-transactions, θα κήρυσσε αιώνιο πόλεμο με την τεράστια κοινότητα του παιχνιδιού. Επειδή όμως δεν ήθελε και να αφήσει χαμένη την ευκαιρία για εύκολο χρήμα, είπε να εισάγει cosmetic αντικείμενα με την μορφή των στολών οδήγησης. Τώρα τον λόγο για τον οποίο κάποιος θα θέλει να δώσει τα Credits του (ακόμα δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση πραγματικών χρημάτων αλλά θα ενσωματωθεί πολύ σύντομα το εν λόγω feature) για ένα κουστούμι… Matador δεν τον γνωρίζουμε, από την στιγμή μάλιστα που στο 90% των περιπτώσεων δεν βλέπετε καν το μοντέλο του οδηγού σας.

Αλλά ακόμα και αν αυτή είναι η επιθυμία σας, πάλι έχετε πρόβλημα γιατί τα cosmetics πωλούνται σε μορφή loot boxes (ή Prize Crates όπως λέγονται στο Forza 7), οπότε η αγορά τους είναι καθαρός τζόγος. Ακόμα χειρότερα, τα Prize Crates περιλαμβάνουν τις κάρτες Mods όπου είναι ο νεοφερμένος μηχανισμός των Modifiers στις ποσότητες των XP και Credits. Μέχρι και το Forza Horizon 3, η απενεργοποίηση των driving aids αύξανε παράλληλα και τον συντελεστή απολαβών στα χρήματα που κερδίζατε μετά από κάθε αγώνα. Όχι πια. Πριν από κάθε αγώνα μπορείτε να τοποθετήσετε μέχρι τρεις κάρτες Mod, με την καθεμία να θέτει την δικη της προαπαιτούμενη συνθήκη π.χ. ολοκληρώστε έναν αγώνα χωρίς ενεργοποιημένο το racing line για +30% περισσότερα credits. Εννοείται ότι κάθε κάρτα είναι αναλώσιμη και ισχύει για περιορισμένο αριθμό χρήσεων επομένως δημιουργείται το εξής παράδοξο στην οικονομία του παιχνιδιού: ξοδεύετε in-game χρήματα για αντικείμενα που σας δίνουν in-game χρήματα. Απλά μην μπείτε καν στον κόπο. Ο ρυθμός που κερδίζετε οχήματα και credits ακόμα και χωρίς τα mods είναι φυσιολογικός – βέβαια η Microsoft μπορεί πάντα να διαταράξει αυτές τις ισορροπίες για το δικό της όφελος αφού έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι…

Το μοντέλο οδήγησης βέβαια παραμένει εξαιρετικό και αυτό είναι που μετράει στην τελική. Είτε παίζετε με τον controller, είτε χρησιμοποιείτε κάποια τιμονιέρη, η οδήγηση είναι απολαυστικότατη κυρίως λόγω της σωστής απόδοσης ταχύτητας αλλά και τις ακρίβειας των controls χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να μπλέξετε ιδιαίτερα με ρυθμίσεις ή presets. Όπως πάντα, το πλήθος των driving aids είναι αρκετά εκτενές ώστε να καλύπτει όλα τα οδηγικά γούστα. Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να προσαρμόσετε το μοντέλο οδήγησης από Arcade σε Simulator, ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Τα γραφικά του τίτλου είναι πολύ εντυπωσιακά και δίνουν έμφαση στην λεπτομέρεια των αυτοκινήτων. Πέρα από την δεδομένη ακρίβεια στην καμπίνα κάθε αμαξιού, το επίπεδο πιστότητας ακόμα και στα μικρότερα εξαρτήματα είναι εξωφρενικό. Το photo mode σας δίνει την δυνατότητα να εξετάσετε και την παραμικρή πτυχή του οχήματος σας από κάθε πιθανή γωνία και απόσταση – τα textures θα διατηρήσουν την καθαρή, άψογη ανάλυση τους ακόμα και στο «ταπεινό» Xbox One. Και φυσικά είναι άκρως εντυπωσιακή η βροχή και το σύστημα δυναμικού καιρού, ειδικά παίζοντας με ενεργοποιημένη την cockpit κάμερα. Οι σταγόνες δυσκολεύουν την ορατότητα και παρασέρνονται στο παρμπρίζ ανάλογα με την κλίση του αυτοκινήτου. Πραγματικά φανταστική αίσθηση οδήγησης – δεν ξεπερνά το αντίστοιχο εφέ του Driveclub αλλά βρίσκεται πολύ κοντά. Παραδόξως όμως, το dynamic weather υποστηρίζεται μόνο σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πίστες. Ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα αυτό και σε μεταγενέστερο update να ενσωματωθούν όλες.

Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε το παιχνίδι και στο Xbox One X, όπου θα υποστηρίζονται αναλύσεις 4K και σταθερό frame rate στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η μόνη μας ένσταση βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στο ανεπαρκές μοντέλο ζημιάς των αυτοκινήτων. Παρόλο που μηχανικά υπάρχουν επιπτώσεις που αλλάζουν την οδήγηση αν συγκρουστείτε, οπτικά οι ζημιές απεικονίζονται μόνο με γρατζουνιές και βρωμιά.

Ακριβώς την ηχητική αρτιότητα που περιμέναμε από την Turn 10 συναντήσαμε στο Forza 7. Οι βρυχηθμοί των κινητήρων ακούγονται τρομακτικά «κτηνώδεις», κυρίως λόγω των εκτεταμένων ηχογραφήσεων των αληθινών οχημάτων. Σίγουρα οι φανατικοί οπαδοί της αυτοκίνησης δεν θα έχουν πρόβλημα να αντιληφθούν τα γνωστότερα εξ αυτών αγωνιστικά, απλά και μόνο ακούγοντας τις… μελωδίες των μηχανών τους. Αντίστοιχα ρεαλιστικά είναι και τα εφέ που αποτυπώνουν την τριβή των ελαστικών και των υπολοίπων ήχων του δρόμου.

Παρά τις μάλλον χλιαρές βελτιώσεις, το Forza Motorsport 7 στέκεται άξια σαν συνεχιστής της σειράς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη racing εμπειρία και έναν τεράστιο αριθμό οχημάτων/διαδρομών που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού στην τελευταία γενιά. Σημειώστε επίσης ότι η αγορά της ψηφιακής έκδοσης του παιχνιδιού, ξεκλειδώνει και τις δύο εκδόσεις για Xbox One και PC στον λογαριασμό σας που κάνουν και χρήση κοινού αποθηκευτικού χώρου ώστε να συνεχίζετε την πρόοδό σας από διαφορετικά συστήματα.

The post Forza Motorsport 7 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα