Review: Skulls of the Shogun

Αχόρταγος Samurai

Πληροφορίες

Εταιρία ανάπτυξης: Microsoft Studios

Studio ανάπτυξης: 17-BIT

Διάθεση: Xbox Live Marketplace

Είδος: Strategy

Κυκλοφορία: 30/01/2013

Το είδαμε σε: Xbox 360

Κυκλοφορεί επίσης: PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Για πολύ καιρό στο online κατάστημα της

Microsoft δεν ήταν δυνατό να βρεί κανείς κάποιο αξιόλογο παιχνίδι στρατηγικής που να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και να μαγνητίζει τον παίκτη πέραν του μισαώρου. Λίγες μέρες πριν όμως ήρθε στην αγορά ένα παιχνίδι που είχε παρουσιαστεί στην Ε3 το περασμένο καλοκαίρι. Με σενάριο που πάνω-κάτω έχουμε ξανακούσει αλλά διανθισμένο με αρκετά χιουμοριστικά και καρτουνίστικα στοιχεία, η δημιουργία της 17Bit ενέπνευσε ένα ενδιαφέρον γύρω απ’ αυτήν. Ένας τίτλος στρατηγικής που την κρύβει με ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς να τη μειώνει , το Skulls of the Shogun αποτελεί ένα καταπληκτικό παιχνίδι.

Η ουρά από εκεί κύριε!

Ο Στρατηγός Samurai Akamoto δολοφονήθηκε πισώπλατα και φτάνοντας στον κάτω κόσμο, είδε πως θα πρέπει να περιμένει για μερικούς αιώνες στην ουρά ώστε να έχει πρόσβαση στη μετά θάνατον ζωή. Όταν πλησιάζει στη γραμμή, ο γραφειοκράτης σκελετό-σαμουράι δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο στρατηγός Akamoto (θυμίζει έντονα καταστάσεις από ΙΚΑ), κι έτσι φυσικά ο οξύθυμος Akamoto αποφασίσει ότι η αναμονή είναι για κορόιδα και αναγκάζεται να τον σκοτώσει. Οι ενέργειές του προσελκύουν σύντομα ένα μικρό στρατό από σκελετο-σαμουράι και το ταξίδι τους για τις τέσσερις πύλες του Κάτω Κόσμου αρχίζει, οδηγώντας τους σε έναν πόλεμο κατά του Shogun of the Dead και τoν Kurokawa, πρώην αξιωματικό του Akamoto και δολοφόνο του.

Το ταξίδι του Akamoto χωρίζεται σε πέντε ενότητες: τα εισαγωγικά επίπεδα και οι αποστολές για κάθε μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, όλες με τέσσερις υποαποστολές η κάθε μία ενότητα. Κάθε εποχή μέσα στην ιστορία εισάγει ένα νέο στοιχείο της τακτικής του παιχνιδιού. Η όλη ιδέα του παιχνιδιού είναι πολύ απλή: όλες οι ομάδες έχουν ένα στρατηγό και οι κινήσεις τους γίνονται σε γύρους εναλλάξ. Αν αυτός πεθάνει, χάνετε. Σε κάθε γύρο ο στρατηγός σας ξεκουράζεται και κερδίζει έναν πόντο υγείας (health) μέχρι ένα ανώτατο όριο, αλλά από τη στιγμή που θα τον μετακινήσετε και θα παραμείνει ξύπνιος δε θα μπορεί να κερδίζει αυτούς τους πόντους. Μπορείτε να δώσετε πέντε διαταγές ανά γύρο, για να μετακινήσετε ή/και να εκτελέσετε ενέργειες με έως και πέντε στρατιωτικές μονάδες. Οι κύριες μονάδες περιλαμβάνουν το σωματώδες πεζικό, το ιππικό και τις ισχυρές μονάδες τοξοτών, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Κάνοντας haunting (στοιχειώνοντας ουσιαστικά) τους ορυζώνες, κερδίζετε ένα εισόδημα ρυζιού για έξι γύρους, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων μονάδων από το στοιχειωμένο ιερό στρατιωτών. Κάνοντας haunting σε ιερά μοναχών παίρνετε στην κατοχή σας μοναχούς διαφόρων τύπων, με ξεχωριστές ικανότητες ο καθένας. Επίσης αντί να επιτίθεται ή να μετακινείται, ένας στρατιώτης μπορεί να φάει το κρανίο του (ξανα)σκοτωμένου εχθρού του για να αναπληρώσει κάποιο μέρος της υγείας του ή να την αυξήσει αν είναι πλήρης -αν φάει τρία κρανία θα μετατραπεί σε ένα δαίμονα, έχοντας δικαίωμα για μία ακόμα διαταγή και ειδικές ικανότητες για τους μοναχούς.

Κάποιοι ίσως ανησυχήσουν για την έλλειψη βάθους στο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν επίμονες μονάδες ή σημαντική διαχείριση χαρακτήρων σε αυτό το παιχνίδι, κάτι που το κάνει τέλειο θεματικά. Είναι η γη των νεκρών! Νέοι στρατιώτες βρίσκονται παντού και περιμένουν να ενταχθούν στο στρατό σας και να σας βοηθήσουν, αλλά κανείς δεν θέλει να αναβαθμίσει τον εαυτό του πέρα από μια μικρή άνεση κατά τη διάρκεια της αιώνιας ανάπαυσης. Αυτή η απλότητα καθιστά επίσης τον τίτλο αυτό πολύ πιο προσιτό από ό,τι ένα πολυπλοκότερο παιχνίδι. Το ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα χάσετε παντοδύναμους στρατιώτες εξαιτίας μίας και μόνο μίζερης απόφασης, κάνει την προοπτική του να ξαναπαίξετε ένα 30-λεπτο επίπεδο πολύ πιο ανεκτή. Τα παιχνίδια στρατηγικής συνήθως ευδοκιμούν όταν δίνουν μια αίσθηση μονιμότητας και το Skulls of the Shogun το πετυχαίνει ακριβώς επειδή κάθε αγώνας έχει το δικό του ξεχωριστό σενάριο.

Interface & multiplayer

To Skulls of the Shogun έχει μερικά αρκετά κομψά γραφικά, όσο βασικά κι αν είναι αυτά. Όλα τα περιβάλλοντα είναι όμορφα σχεδιασμένα και τα έντονα χρώματα βοηθούν τόσο στο να ξεχωρίζουμε τις μονάδες όσο και τις παραξενιές του περιβάλλοντος. Ένα soundtrack με ιαπωνικό θέμα συνοδεύει την καλογυαλισμένη αίσθηση που δίνει το παιχνίδι και δίνει την εντύπωση τίτλου υψηλού προϋπολογισμού. Δυστυχώς, κάποιες μικρές ατέλειες στο περιβάλλον και ελάχιστες φαινομενικά τυχαίες δυσλειτουργίες ίσως βλάψουν αυτήν την εμπειρία. Το ότι προσπαθεί να είναι πολύ συγκεκριμένος ως τίτλος με την κίνηση και την επίθεση, μπορεί να μπερδέψει αρκετά όταν πάρα πολλές μονάδες είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, αφού προσπαθούν να πιέσουν ο ένας τον άλλον σε τυχαίες κατευθύνσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κέρσορας μπορεί μόνο να κινηθεί μεταξύ μονάδων και shrines (ή μόνο μονάδες, αν χρησιμοποιείτε τα dpads) και στερείται της ελεύθερης κίνησης. Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως το interface είναι υπέροχο και λειτουργεί ομαλά.

Στην κορυφή ενός συμπαγούς, πεντάωρου campaign με πολλαπλλα προαιρετικά objectives με τη μορφή του χρυσού κρανίου, υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικά εκτεταμένο multiplayer. Υπάρχουν τύποι παιχνιδιού με 2, 3 και 4 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου team deathmatch και free for all (στο οποίο έχετε την δυνατότητα να κάνετε συμμαχίες). Το multiplayer ιδαθέτει επίσης hotseat matchmaking (που παίζουν ακόμα και με ένα controller) και οι παίκτες συνδυάζονται με bots, καθώς και πλήρες online multiplayer αλλά και ασύγχρονο με πολλούς παίκτες από Surface και Windows 8. Το κερασάκι στην τούρτα; Αν είναι ανάγκη να τερματίσετε ένα παιχνίδι multiplayer, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να γίνει save και να το φορτώσετε αργότερα με τους αρχικούς παίκτες ή με bots.

Συμπέρασμα

Το Skulls of the Shogun είναι το πιο κοντινό πράγμα σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι στρατηγικής που όλοι μπορούν να παίξουν και να το απολαύσουν. Είναι ένα παιχνίδι γρήγορου ρυθμού, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μια παρουσίαση μες στη ζωντάνια (μα τι ειρωνικό) που ταιριάζει με το ομαλό gameplay και κάνει το Skulls of the Shogun απίστευτα ελκυστικό. Στερείται το βάθος και την πολυπλοκότητα άλλων παιχνιδιών όπως το Fire Emblem, αλλά για μια τέτοια θυσία κερδίζει την κομψότητα και την επαναληψιμότητα (στις πίστες τουλάχιστον) ώστε να ταιριάζει τόσο στο casual όσο και στο hardcore κοινό. Πρόκεται για ένα φανταστικό παιχνίδι που σχεδόν ο καθένας θα πρέπει να παίξει, ειδικά αν ενδιαφέρεται για κάποιες ώρες χιούμορ με τους φίλους του.

{youtube}Nl_YZQf0_lc{/youtube}

Δημήτρης ΑθανασόπουλοςΘετικά:+ Ευχάριστοι και αστείοι διάλογοι+ Εξασκεί σιγά σιγά τον παίκτη για δυσκολότερες καταστάσεις+ Πανέμορφα γραφικά+ Εξαιρετικός σχεδιασμός multiplayerAρνητικά:

- Περιορισμένος κέρσορας

- Πανομοιότυπα μοντέλα

- Kάποιες μάχες κρατούν πολύ





Keywords
Τυχαία Θέματα