Review: Darkstalker Resurrection

Η επιστροφή των μυθικών πλασμάτων

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Capcom

Studio ανάπτυξης: Iron Galaxy Studios

Διάθεση: CD Media

Είδος: Fighting

Κυκλοφορία: 13/3/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: -

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Οι fighting τίτλοι γνώρισαν μεγάλη δόξα την δεκαετία των 90’s και των arcades. Οι περισσότεροι gamers που έζησαν αυτή την εποχή

σίγουρα έχουν κρυμμένες στο μυαλό τους γλυκές αναμνήσεις από περιόδους που ξόδευαν ώρες και πενηντάρικα, το ένα μετά το άλλο, στο μαγαζί της γειτονιάς παρέα με φίλους παίζοντας στις arcade μηχανές Street Fighter, Mortal Kombat, Tekken και άλλα ‘’διαμάντια’’ της εποχής. H Capcom κατέχει επάξια μια θέση στο πάνθεον των arcade fighting τίτλων με το franchise Street Fighter. Εκτός αυτού, η εταιρία την ίδια εποχή σύστησε στο κοινό το Darkstalkers, ένα ακόμη fighting παιχνίδι της. Η θεματολογία του Darkstalkers στηρίζεται στην μυθολογία και τα μυθικά πλάσματα που απαρτίζουν τους χαρακτήρες της σειράς. Δυστυχώς για το Darkstalkers, δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μεγάλο κοινό και να πλησιάσει την δόξα του Street Fighter.
Το Darkstalkers Resurrection αποτελεί την αναβαθμισμένη συλλογή της σειράς. Περιέχει τα Night Warriors: Darkstalkers’ Revenge, το πρώτο μέρος του franchise δηλαδή και το Darkstalkers 3, ενώ την ανάπτυξή του ανέλαβε η Iron Galaxy Studios. Ο οπτικός τομέας των δύο τίτλων έχει υποστεί αναβάθμιση σε HD και έχουν προστεθεί κάποιες επιπλέον λειτουργίες που εμπλουτίζουν το περιεχόμενο της συλλογής.

Η σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος

Όπως ήδη σας είπαμε η θεματολογία του Darkstalkers είναι τα μυθικά πλάσματα, σε ένα σκοτεινό σύμπαν όπου επικρατεί ο τρόμος. Μέσα στους διαθέσιμους χαρακτήρες συγκαταλέγονται η δαίμονας Lilith, ο λυκάνθρωπος Talbain, ο βρικόλακας Demitri και ο φαραώ-μούμια Anakaris. Συνολικά και στα δύο μέρη του Resurrection θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε τον έλεγχο δεκαοχτώ διαφορετικών χαρακτήρων. Από το ένα παιχνίδι στο άλλο θα μπορείτε να μεταβείτε πολύ εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.
Υπάρχουν αρκετές προσθήκες στο περιεχόμενο των τίτλων της συλλογής. Αρχικά, έχουμε το κλασσικό arcade mode. Εκεί είναι που θα αναλάβετε τον ρόλο ενός από τους μυθικούς πολεμιστές και θα αναβιώσετε, ή θα βιώσετε όσοι θα έρθετε για πρώτη φορά σε επαφή με το franchise.την ‘’κληρονομιά’’ που κουβαλάει, εξοντώνοντας τον καθορισμένο αριθμό εχθρών μέσα από τις 2D μάχες των ‘’υψηλής ευκρίνειας’’ 16-Bit που θα αποφέρει την επιτυχία και θα σας αποκαλύψει ένα μικρό βίντεο του μυθικού σας παίκτη. Οι κινήσεις που διαθέτει ο κάθε χαρακτήρας κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και επίσης διαθέτουν ειδικές επιθέσεις με την δυνατότητα να τις εκτελέσουν μόλις γεμίσει η σχετική μπάρα. Τα combos του Darkstalkers μπορούν να θεωρηθούν από τα δυσκολότερα σε fighting παιχνίδια. Χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και θα χρειαστείτε αρκετή ώρα εξάσκησης και σίγουρα αυστηρή ακρίβεια για να τα επιτύχετε. Οι δημιουργοί της συλλογής θα σας δώσουν την δυνατότητα να ξαναδείτε τις μάχες σας αλλά να τις μοιραστείτε και με τους υπόλοιπους, αποθηκεύοντας τα replay τους και ανεβάζοντάς τα στους servers του Resurrection ή ακόμη και στο Υoutube. Παράλληλα, θα μπορείτε να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε replays που έχουν ανεβάσει άλλοι παίκτες.
Πέρα από το Arcade Mode θα βρείτε το σύνηθες training mode το οποίο θα σας βοηθήσει στην εκμάθηση και τελειοποίηση των κινήσεών σας αλλά και ένα ολοκαίνουργιο Mode, τα Challenges ή αλλιώς Tutorials ( Challenges ονομάζεται το mode στο Night Warriors και Tutorials στο Darkstalkers 3 αλλά είναι ακριβώς το ίδιο) . Στα Challenges – Tutorials μπορείτε να επιλέξετε όποιον από τους δεκαοχτώ χαρακτήρες επιθυμείτε και να ολοκληρώσετε τα πέντε διαθέσιμα Chapters όπου θα κλιθείτε να πραγματοποιήσετε συνδυασμούς επιθέσεων αποφέροντας μικρά και μεγάλα combos. Η πρόκληση είναι μεγάλη αφού μην ξεχνάτε πως απαιτείται ταχύτητα και ακρίβεια.

Ένα στοιχείο που συναντάμε όλο και πιο πολύ σε παιχνίδια πέρα από το είδος που δικαιωματικά ανήκουν είναι οι πόντοι εμπειρίας (XP) και η Capcom θέλησε να προσθέσει ένα τέτοιο σύστημα και εδώ. Για ενέργειες που επιτυγχάνετε παίζοντας, κερδίζοντας συγκεκριμένο αριθμό αγώνων, ολοκληρώνοντας συγκεκριμένες επιθέσεις κ.α. θα εισπράττετε XP και θα ανεβαίνετε επίπεδο (level). Τα XP θα μετατρέπονται σε VP (Vault Points) τα οποία θα ξοδεύεται στο Vault, στο εσωτερικό store της συλλογής, ξεκλειδώνοντας κυρίως artworks των χαρακτήρων και videos. Αν ρωτούσατε για τις διαφορετικές των δύο τίτλων θα σας λέγαμε πως είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αν μπορούμε να πούμε ότι εντοπίσαμε κάποιες διαφορές αυτές θα είναι οι ελάχιστοι αποκλειστικοί χαρακτήρες που διαθέτει ο κάθε τίτλος και ίσως η ταχύτητα μεταξύ τους. To Darkstalkers 3 φαίνεται να έχει έναν ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό στη μάχη. Πέρα από αυτά μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για το ίδιο παιχνίδι.
To Darkstalkers Resurrection διαθέτει επίσης Multiplayer Mode. Θα μπορείτε να αναμετρηθείτε online με τους φίλους σας αλλά και παίκτες ανά τον κόσμο μέσα από γρήγορα διαδικτυακά ranked και unranked παιχνίδια ή σε τουρνουά δημιουργημένα από άλλους ή εσάς.

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής

Πως μπορεί να κρίνει κανείς τεχνικά ένα franchise που μετράει περισσότερα από 15 χρόνια ζωής; Δύσκολα πράγματα. Στο οπτικό κομμάτι φαίνεται πως μιλάμε για μία αυθεντική 2D arcade εμπειρία. Οι δημιουργοί της συλλογής φρόντισαν να προσθέσουν ρυθμίσεις για κάθε γούστο. Μπορείτε εάν επιθυμείτε να παίξετε με τα κλασσικά ‘’πιξελιασμένα’’ γραφικά ή να προτιμήσετε μία ρύθμισή υψηλότερης ευκρίνειας, φιλικότερης προς το μάτι. Η μουσική που συνοδεύει την συλλογή είναι ίδια με τις γνήσιες εκδοχές των παιχνιδιών και θα σας δώσουν την αίσθηση πως βρίσκεστε σε cabinet.

Rise once again my beloved creatures

To Darkstalkers πρόκειται για ένα ποιοτικό Arcade fighting franchise που όμως δεν κατάφερε να αποκτήσει μεγάλο fanbase στην εποχή του. Με την επανακυκλοφορία του η Capcom προσπαθεί να του δώσει μία ακόμη ευκαιρία και να το συστήσει στους νεότερους gamers. Το όλο αναβαθμισμένο και νέο υλικό του Resurrection αποτελεί καλή προσπάθεια, το ζήτημα είναι ποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο για παιχνίδι άλλης εποχής. Παρόμοιες προσπάθειες είδαμε και στο παρελθόν, καμία όμως δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

{youtube}dbBGMAAt5zc{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά: H Αναβίωση ενός αδικημένου fighting franchiseΔύο παιχνίδια στην τιμή του ενόςΑρνητικά: Πολύπλοκα και δύσκολα προς εκτέλεση CombosΔυσδιάκριτες διαφορές μεταξύ των δύο παιχνιδιών

7/10

Keywords
Τυχαία Θέματα