Review - Spelunky

Το Indie ''Alter Ego'' του Dark Souls

Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε πως υπάρχει ο πνευματικός διάδοχος των Demon και Dark Souls σε Indie μορφή και μάλιστα είναι ένα Platformer; Μάλλον δύσκολο να το πιστέψετε,ε; Στις παρακάτω γραμμές θα καταλάβετε γιατί κάνουμε αυτή την παρομοίωση.

To Spelunky είναι, όπως προείπαμε, ένα Action/Adventure Platformer παιχνίδι που έχει τις ρίζες του πίσω στο 2008 όταν και πρωτοκυκλοφόρησε σε PC. Τέσσερα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα την 4η Ιουλίου του 2012, το παιχνίδι ενσωματώθηκε στην ‘’οικογένεια’’ των οικιακών συστημάτων και το Xbox 360,

επαναδημιουργημένο με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση και επιπλέον περιεχόμενο. Λίγο αργοπορημένα, ένα χρόνο αργότερα το Spelunky κυκλοφόρησε στις κονσόλες της Sony PS3 και PS Vita υπό την εποπτεία της Blitsworks, στούντιο υπεύθυνο για τη μεταφορά υπαρχόντων τίτλων σε νέες κονσόλες. Αρκετά όμως με τον πρόλογο. Πάμε να δούμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από αυτό το μοναδικό Platformer.

Οι αντοχές μας δοκιμάζονται - Gameplay

Το σενάριο του παιχνιδιού δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο μιας και το Genre του δεν απαιτεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτόν τον τομέα. Έχετε τον ρόλο ενός ανώνυμου κυνηγού θησαυρών, τον αναφερόμενο ως Spelunker και μέσα από το μοναδικό σας ταξίδι σε περιβάλλοντα όπως ορυχεία, ζούγκλες και παγωμένες σπηλιές αναζητάτε τον μεγάλο θρυλικό θησαυρό.

Κάπου εδώ πρέπει να σας εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε άτυπα πνευματικό διάδοχο των RPG πονημάτων της FromSoftware, Demon και Dark Souls, το Spelunky. Καταλήξαμε σε αυτή την άποψη γιατί το Spelunky δεν είναι καθόλου λιγότερο σαδομαζοχιστικό από τους τίτλους της FromSoftware. Το παιχνίδι είναι απλά πολύ δύσκολο. Είναι πραγματικά δύσκολο και το να χάσει κανείς της ζωές του το ευκολότερο πράγμα. Οπότε σιγουρευτείτε πως είστε οπλισμένοι με αρκετή υπομονή κι επιμονή πριν αρχίσετε την ενασχόλησή σας.
Ας το δούμε αναλυτικότερα. Τα dungeons του Spelunky κάθε φορά που τα επισκέπτεστε είναι εντελώς διαφορετικά. Στόχος είναι να κατεβείτε στο χαμηλότερο σημείο του dungeon και να βρείτε την είσοδο που θα σας οδηγήσει στο επόμενο. Οι τοποθεσίες των εχθρών, των σκαλιών, των Mini καταστημάτων και όχι μόνο κάθε φορά παρουσιάζονται διαφορετικά. Κάτι που σημαίνει πως από πλευράς περιβάλλοντος δεν πρόκειται να βαρεθείτε ποτέ, αφού συνεχώς η πρόκληση θα δείχνει φρέσκια. Παράλληλα, το γεγονός αυτό κάνει το παιχνίδι δυσκολότερο αφού δεν έχετε την πολυτέλεια να θυμάστε κάποια μονοπάτια ή στρατηγική για να αποκτήσετε όλα τα διαμάντια-χρυσό ή να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο.

Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να χάνετε εύκολα. Τα dungeons είναι γεμάτα παγίδες και τέρατα και οι τρόποι να πεθάνετε αμέτρητοι. Κάθε φορά που χάνετε ξεκινάτε ξανά από την αρχή κι όταν λέμε από την αρχή εννοούμε… την αρχή. Δεν υπάρχει Save ή κάποιο Checkpoint κι έτσι η προσπάθειά σας πρέπει να συνεχιστεί από το μηδέν. Στην αρχή του παιχνιδιού το ημερολόγιο που προμηθεύεστε φροντίζει να καταγράφει τους θησαυρούς, τις παγίδες, τους εχθρούς και τις περιοχές που συναντάτε αλλά και να σας ‘’πειράζει’’ για τους φθηνούς θανάτους και τις περιπτώσεις που ήσασταν μία ανάσα από τον επόμενο κόσμο και δεν τα καταφέρατε. Αν παίξετε το παιχνίδι θα καταλάβετε πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.

Αφού καταφέρετε και περάσετε τέσσερα επίπεδα προχωράτε στον επόμενο κόσμο. Εκεί συναντάτε τον NPC που μπορεί να σας εξασφαλίσει μία μικρή παράκαμψη για να μπορέσετε να ξεκινήσετε το παιχνίδι σας από τον επόμενο κόσμο και όχι από την αρχή. Βέβαια, για να καταφέρετε να δώσετε τα αντικείμενα που χρειάζεται ο NPC και να αποκτήσετε πρόσβαση στην παράκαμψη θα χρειαστείτε αρκετές ώρες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τίθεται το ερώτημα του πόσο συχνά θα ολοκληρώνετε τα τέσσερα προαπαιτούμενα επίπεδα, έχοντας κάθε φορά ότι σας ζητηθεί. Οι ‘’βετεράνοι’’ των Platformers ενδέχεται να μη χρειαστούν πολλές ώρες στο παιχνίδι αφού τα dungeons είναι σύντομα. Ενδεικτικά, υπάρχει challenge που σας ανταμείβει με Trophy αν ολοκληρώσετε το παιχνίδι σε οκτώ λεπτά. Θεωρητικά το παιχνίδι, λοιπόν, μπορεί να ολοκληρωθεί σε οκτώ λεπτά. Πρακτικά όμως…

To οπλοστάσιο ενός Spelunker είναι πάμπλουτο με εξοπλισμό που περιέχει από boomerangs και βόμβες μέχρι… φωτογραφικές μηχανές. Όλα τα όπλα, εκτός των απολύτως βασικών που έχετε από την αρχή τα βρίσκετε διάσπαρτα στα επίπεδα ή τα αγοράζετε από τα Mini καταστήματα με τα χρήματα που έχετε συγκεντρώσει από τους θησαυρούς που συλλέγετε. Πολλά είναι και τα είδη εχθρών που αντιμετωπίζετε και σας προσφέρουν άφθονες στιγμές θανάτου. Νυχτερίδες, Αράχνες, Vampires, Zombies, Yetis είναι μερικά από τα τέρατα που θα σας απασχολήσουν.

Θετικό είναι πως δεν χρειάζεται να διανύσετε ολόκληρο το επίπεδο, αν και σύντομο, για να βρείτε την πόρτα της εξόδου. Ολόκληρο το περιβάλλον μπορεί να ανατιναχτεί με την χρήση των Bomb σας κι έτσι έχετε την ευκαιρία να αποφύγετε μερικές θανατηφόρες απειλές.

Να πούμε την πικρή αλήθεια, αρκετές φορές σταματήσαμε το παιχνίδι από σύνδρομο… βαρεμάρας. Οι εύκολοι θανάτοι και η επανεκκίνηση των επιπέδων ξανά και ξανά και ξανά μας έκανε να αισθανόμαστε πολλές φορές πως για ώρα δεν παίζαμε από ευχαρίστηση αλλά από ανάγκη να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να φτάσουμε στο τέλος γιατί απλά έπρεπε. Το καλύτερο κίνητρο για να κρατήσει έναν gamer σε ένα παιχνίδι για ώρες όμως είναι η ευχαρίστηση και όχι ο ψυχαναγκασμός. Αξίζει να σημειωθεί πως το Spelunky είναι Cross-Buy τίτλος. Το αγοράζετε δηλαδή μία φορά και μπορείτε να το παίξετε και στο PS3 αλλά και στο PS Vita.

Δύο προσθήκες που έγιναν στην έκδοση των κονσολών του παιχνιδιού είναι το τοπικό Multiplayer και τα επιπλέον skins. Τα διαθέσιμα εξ αρχής Skins για τον Spelunker σας είναι οκτώ, ενώ παίζοντας ξεκλειδώνετε περισσότερα.

To τοπικό Multiplayer, πάλι, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως έναν διαγωνισμό για το ποιος παίκτης θα εξοντωθεί πρώτος. Παίζετε με τέσσερις παίκτες, οι οποίοι μπορεί να είναι πραγματικοί χρήστες ή η A.I. του παιχνιδιού. Ο ρυθμός του Mode είναι πραγματικά φρενήρης και σχεδόν ακατόρθωτο για τον καθένα να δείξει τις δεξιότητές του ως Killer.Πολύ πιθανόν να έχετε πεθάνει πριν καταλάβετε καλά-καλά που βρίσκεστε στην οθόνη. Μερικές δοκιμές και θα βρείτε την σχετική ενασχόληση σας υπεραρκετή.

50-50 - Τεχνικός τομέας

Tα dungeons είναι στολισμένα με σωστά τοποθετημένα τοπία υψηλής ευκρίνειας, όμορφα για το μάτι του θεατή που συνεχώς εναλλάσσονται σε κάθε επίπεδο. Από την άλλη, το soundtrack του παιχνιδιού αλλάζει μαζί με κάθε κόσμο. Φανταστείτε, λοιπόν, πως αν χρειαστείτε ώρες για την ολοκλήρωση κάθε κόσμου θα ακούτε επαναλαμβανόμενα την ίδια μονότονη μουσική.

Για ''υγιείς αρρώστους'' - Συμπέρασμα

Το Spelunky είναι αναμφίβολα ένα ιδιαίτερα εμπνευσμένο Indie Platformer, προσεγμένα σχεδιασμένο με αρκετό περιεχόμενο σε κάθε επίπεδο. Η δυσκολία του αγγίζει τα επίπεδα του σαδομαζοχισμού και απαιτεί γερά νεύρα και υπομονή. Δεν είναι ένα παιχνίδι που ο κάθε gamer θα διασκεδάσει. Ίσως να ήταν καλύτερο να παιχτεί στο PS Vita σε μικρές δόσεις που είναι κάτι ευκολότερο. Η πολύωρη ασχολία του στο PS3 μπορεί εύκολα να κουράσει και να εκνευρίσει.

{youtube}BavpUeuQsts{/youtube}

Κώστας Νικολούζος


Θετικά:Ένα ιδιαίτερο Indie PlatformerΕίναι Cross-BuyΠλούσιο οπλοστάσιο, ρόστερ εχθρών και παγίδων

Αρνητικά:Εκνευριστικά δύσκολοΑπαιτεί αποθέματα ηρεμίας και υπομονήςΤο τοπικό Multiplayer

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Blitworks
Studio ανάπτυξης: Mossmouth
Διάθεση: Ψηφιακά
Είδος: Action/RPG
Κυκλοφορία: 1/9/2009 (PC), 4/7/2012 (Xbox 360), 28/8/2013 (PS3, PS Vita
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), PS Vita, Xbox 360, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα