Review - Doki-Doki Universe

Πόση ''ανθρωπιά'' έχουμε μέσα μας τελικά;

To παιχνίδι που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω είναι ένα ακόμη με ύφος ιδιαίτερο, διαφορετικό από τις ‘’blockbuster’’ επιτυχίες που θέτουν ετησίως υποψηφιότητα για Game of the Year. Το Doki-Doki Universe είναι ένα Adventure παιχνίδι που έχει ως σημείο αναφοράς τα ανθρώπινα αισθήματα, δημιουργημένο από το νέο στούντιο HumaNature Studios

για χάρη της Sony Computer Entertainment. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε να κάνουμε με έναν αποκλειστικό τίτλο για τις κονσόλες της Sony και πιο συγκεκριμένα τα PS3, PS4 και PS Vita. Μάλιστα, αγοράζοντας μία φορά μπορεί ο κάτοχός του να το παίξει σε όποια από τις προαναφερθείσες κονσόλες θέλει.

Ιστορία

Εσείς έχετε το ρόλο ενός ρομπότ εν ονόματι QT3. Μία μέρα η οικογένεια του QT3 τον εγκαταλείπει σε έναν αστεροειδή, λέγοντάς του πως θα επιστρέψει να τον πάρει σύντομα. Όμως, 11.432 μέρες μετά ο πρωταγωνιστής μας περιμένει καρτερικά ακόμη τους ιδιοκτήτες του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά εμφανίζεται ένας πράσινος εξωγήινος, ο Alien Jeff για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ανακοινώνει στον QT3 πως το μοντέλο του αποσύρεται και καταστρέφεται επειδή δεν διαθέτει αρκετή ‘’ανθρωπιά’’(humanity) μέσα του. Στο παιχνίδι ο Alien Jeff θα σας παρακολουθεί στα ταξίδια σας στους θεματικούς πλανήτες του σύμπαντος του Doki-Doki για να διαπιστώσει κατά πόσο είστε ικανοί να βιώσετε τα ανθρώπινα αισθήματα και να αναφέρει στην εταιρία κατασκευής σας αν αξίζει να επιβιώσετε ή κρίνεται απαραίτητο να γίνετε κονσερβοκούτι.

Gameplay

Το ύφος του Doki-Doki είναι καρτουνίστικο, με όλο το περιβάλλον να είναι εμπνευσμένο από ζωγραφιές παιδικές. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μία σύντομη σειρά κινουμένων σχεδίων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Αυτό που θα κάνετε εσείς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι να ταξιδεύετε από πλανήτη σε πλανήτη, συναντώντας πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, με σκοπό να μάθετε τα ανθρώπινα αισθήματα. Επίσης, θα μπορείτε να πάρετε μέρος σε εικονικά τεστ προσωπικότητας μαθαίνοντας χαρακτηριστικά του εαυτού σας, έτσι όπως τα φαντάζεται η HumaNature.

Πιο συγκεκριμένα, ταξιδεύοντας πάνω στο φτερωτό ‘’ζωάκι’’ σας μπορείτε να επισκεφθείτε τους διαθέσιμους πλανήτες του γαλαξία με όποια σειρά θέλετε με σκοπό να ολοκληρώσετε όλα τα objectives του και να αποκτήσετε όλα τα ‘’δωράκια’’ του. Κάθε ένας πλανήτης είναι διαφορετικός, με τη θεματολογία τους να ποικίλει. Θα βρεθείτε κάτω από το νερό, στην Αφρική, στον Αμαζόνιο και σε πλανήτες εξωπραγματικούς. Θα συναντήσετε διαφορετικές προσωπικότητες και ιστορίες.

Σε κάθε πλανήτη το ανθρώπινο αίσθημα που θα κληθείτε να κατανοήσετε είναι διαφορετικό και αυτό να είναι το θετικότερο σημείο του τίτλου. Σίγουρα θα συναντήσετε κάποιο αίσθημα που σας ακολουθεί έντονα στη προσωπική σας ζωή, όπως την αγάπη ή την ζήλια.

Μέσα από τους διαλόγους σας, λοιπόν, θα πρέπει να χτίσετε τις σχέσεις σας και να εκπληρώσετε τις επιθυμίες των χαρακτήρων κάθε πλανήτη. Πως θα το κάνετε αυτό; Με την ειδική σας ικανότητα να εμφανίζετε αντικείμενα. Ναι, o QT3 μπορεί να εμφανίζει στο περιβάλλον διάφορα αντικείμενα όπως ανθρώπους, ζώα, φαγητά, σπίτια και άλλα, δημιουργώντας έτσι έναν ακόμη ζωηρότερο κόσμο. Για παράδειγμα, ένας χαρακτήρας θα σας ζητήσει να του δημιουργήσετε μία οικογένεια και κάποιος άλλος θα θελήσει να του εμφανίσετε ένα νόστιμο γεύμα. Τα περισσότερα από αυτά τα collectibles θα τα βρείτε κρυμμένα μέσα στους πλανήτες ή θα τα λάβετε ως δώρο από τους κατοίκους που βοηθάτε.

Ξεκάθαρα φαίνεται πως οι δημιουργοί του Doki-Doki στόχευσαν σε ένα παιχνίδι βασισμένο στα ανθρώπινα αισθήματα χρησιμοποιώντας έναν εύθυμο χαρακτήρα. Από άποψη δυσκολίας μπορούμε να πούμε πως μετά από λίγη ώρα ενασχόλησης καθίσταται κουραστικά εύκολο. Τα ‘’κρυμμένα’’ collectibles θα τα βρείτε άμεσα αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώνετε στον αέρα τα διακοσμητικά αντικείμενα των σύντομων 2D κόσμων. Μέσα σε 2-5 λεπτά έχετε καθαρίσει από τα ‘’κρυφά’’ collectibles κάθε πλανήτη ξεχωριστά.

Το ευχάριστο στο gameplay είναι πως αυτοί οι μίνι γρίφοι-βοήθειες προς τους χαρακτήρες μπορούν να λυθούν χρησιμοποιώντας αρκετά διαφορετικά collectibles, έχοντας να διαλέξετε μέσα από μία ποικιλία που συνολικά ξεπερνάει τα 300 αντικείμενα. Για παράδειγμα, κάποιος χαρακτήρας θα σας ζητήσει ένα όμορφο κατοικίδιο και στο χέρι σας είναι αν θα δημιουργήσετε για αυτόν ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι. Κάποιος φορές όμως για να λάβετε το collectible από μερικούς χαρακτήρες θα χρειαστεί να τους στεναχωρήσετε εμφανίζοντας μπροστά τους αντικείμενα που δεν τους αρέσουν. Το τι αρέσει και τι όχι σε κάθε κάτοικο θα το μαθαίνετε μιλώντας με τον ίδιο αλλά και με άλλους του ίδιου πλανήτη. Όπως καταλαβαίνετε, το παν στο Doki-Doki Universe είναι τα αισθήματα και οι σχέσεις των ανθρώπων.

Όσον φορά τα τεστ προσωπικότητας που προσφέρονται διάσπαρτα στο γαλαξία και είναι περισσότερα από εικοσιπέντε, ο ρόλος τους είναι καθαρά διακοσμητικός και δεν προσφέρουν ουσιαστικά στο gameplay ή στην ιστορία του Doki-Doki. H αλήθεια είναι, όμως, πως απαντώντας σε ερωτήσεις του τύπου ‘’Ποιος από τους χαρακτήρες της εικόνας σε αντιπροσωπεύει;’’ τα αποτελέσματα αρκετές φορές για τον χαρακτήρα του γραφών έβγαιναν σωστά.

Τεχνικός τομέας

Όπως αναφέραμε παραπάνω, o κόσμος του Doki-Doki Universe έχει το ύφος της παιδικής ζωγραφιάς. Στο ταξίδι σας θα συναντήσετε όμορφα ζωγραφισμένες τοποθεσίες αλλά και χαρακτήρες, όλα δημιουργημένα με φαντασία και έντονους χρωματισμούς. Οι τεχνικές ατασθαλίες ωστόσο δεν αποφεύγονται. Στους χρόνους φόρτωσης θα δείτε σχεδόν κάθε φορά τα frames του σκηνικού να πέφτουν, γίνεται όμως σε σημείο που δεν επηρεάζει το Gameplay. Ένα σοβαρό bug που εντοπίσαμε ήταν όταν δύο συνεχόμενες φορές το παιχνίδι –μαζί και η κονσόλα- πάγωσε στο ίδιο σημείο, όταν προσπαθήσαμε να μιλήσουμε σε κάποιον χαρακτήρα πατώντας το κουμπί ξανά και ξανά για να προχωρήσουμε γρήγορα. Ηθικό δίδαγμα: Περιμένετε να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους οι NPC’s.

Στα του ήχου δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι το ιδιαίτερο. Πραγματικές φωνές στο παιχνίδι δεν υπάρχουν. Όλοι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν κάτι σαν μουγκρητό για να δείξουν πως επικοινωνούν. H μελωδία που συνοδεύει το παιχνίδι από την αρχή δεν παρουσιάζει ποικιλία και γρήγορα καταντάει κουραστική για τα αυτιά του παίκτη.

Συμπέρασμα

H HumaNature Studios δημιούργησε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να μεταφέρει στους παίκτες την έννοια των ανθρώπινων αισθημάτων και τη σημαντικότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Εκεί που μας τα χάλασε είναι στο gameplay, το οποίο αν και ενδιαφέρον μερικές φορές, μετατρέπεται γρήγορα σε ιδιαίτερα εύκολο και βαρετό. Να σας υπενθυμίσουμε πως αν προβείτε στην αγορά του Doki-Doki Universe σε μία πλατφόρμα θα μπορείτε να το παίξετε και στις υπόλοιπες διαθέσιμες χωρίς επιπλέον κόστος.

{youtube}wvsud77PK4k{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Σημείο αναφοράς τα ανθρώπινα αισθήματαCross-buy τίτλος για όλα τα διαθέσιμα συστήματαΤα τεστ προσωπικότητας έχουν ικανοποιητική ακρίβεια...Αρνητικά:...αλλά καμία σημασία για το παιχνίδιΚουραστικό και ιδιαίτερα εύκολο GameplayΤεχνικά πλέει σε ρηχά νερά

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Sony Computer Entertainment
Studio ανάπτυξης: HumaNature Studios
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Adventure
Κυκλοφορία: 10/12/2013
Κυκλοφορεί για: PS3, PS Vita, PS4
Official Site

{/tabs}


Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα