Review - Beyond: Two Souls

Fahrenheit + Heavy Rain = Beyond: Two Souls

Ο David De Gruttola ή όπως τον ξέρουμε πια, David Cage, αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο ξεχωριστούς δημιουργούς οι οποίοι βγάζουν το ψωμί τους δουλεύοντας στην gaming βιομηχανία. Το 1997 αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο τον video games

και έτσι ίδρυσε την Quantic Dream. Η πρώτη δουλεία του ακούει στο όνομα Omikron: The Nomad Soul, το οποίο και ξεκαθάρισε γρήγορα τις προθέσεις του Cage, δηλαδή τη διάθεσή του να δημιουργήσει κάτι το ξεχωριστό. Το 2005 o Cage "ξαναχτύπησε" με το Fahrenheit, το πρώτο τολμηρό βήμα του δημιουργού προς αυτό που εκείνος αρέσκεται να αποκαλεί ως «Interactive Drama». Μπορεί σε κάποιους να μην άρεσαν ορισμένα στοιχεία του τίτλου, όπως πχ το ending του, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με εκείνη την προσπάθειά του, ο Cage έθεσε γερά θεμέλια προς την ολοκλήρωση του, δύσκολα υλοποιήσιμου, οράματός του. Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία το επόμενο πόνημα του ιδιαίτερου Γάλλου δημιουργού και αυτό δεν άργησε να συμβεί όταν και ανακοινώθηκε το Heavy Rain. Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτό το παιχνίδι με πιο συνηθισμένο ότι δεν είναι video game αλλά μια αλληλεπιδραστική ταινία γεμάτη από Quick Time Events ή mini games.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την τρέχουσα γενιά κονσολών, το PS3 έχει την τιμή να προσθέσει ακόμη έναν σημαντικό τίτλο στην ήδη πολύ πλούσια βιβλιοθήκη το οποίο θα φέρει την υπογραφή του David Cage. Ο λόγος φυσικά για το Beyond: Two Souls το οποίο θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως.

I was born with a strange gift - Σενάριο

Στο Beyond: Two Souls αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Jodie Holmes. H κεντρική ηρωίδα μας γεννήθηκε με ένα περίεργο "δώρο" το οποίο δεν την αφήνει να έχει μια φυσιολογική ζωή και να μεγαλώσει παράλληλα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς της ανακάλυψαν πως ο φανταστικός φίλος της κόρης τους, τον οποίο και έχει ονομάσει Aiden, δεν ήταν προϊόν της φαντασίας της, αλλά μία πραγματική οντότητα, προερχόμενη από τον άλλο κόσμο, τον κόσμο των νεκρών. Η Jodie και ο Aiden είναι δεμένοι μεταξύ τους με μια αόρατη μπλε ακτίνα η οποία θυμίζει κατά πολύ έναν αόρατο ομφάλιο λώρο, ο οποίος συνδέει τον πραγματικό κόσμο με τον υπερκόσμο, δηλαδή τον κόσμο τον νεκρών όπως αποκαλείτε μέσα στο παιχνίδι. Ο Aiden βρίσκεται εκεί με αποστολή να προστατεύει και να βοηθάει την Jodie. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν και πάρα πολύ καλά με αποτέλεσμα οι γονείς της Jodie να τρομάξουν με αυτά που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι τους και έτσι παίρνουν την απόφαση να επισκεφτούν τον Nathan Dawkins.
O Dawkins είναι ένας κυβερνητικός επιστήμονας που ειδικεύεται στη μελέτη του παραφυσικού κόσμου. Παρακολουθώντας και ο ίδιος την μικρή μας φίλη καταλαβαίνει ότι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χάρισμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα σε μία σπουδαία ανακάλυψη για την ανθρωπότητα. Βέβαια οι γονείς της και πιο συγκεκριμένα ο πατέρας της δεν έχουν την ίδια άποψη, αποκαλώντας το ίδιο τους το παιδί ως "τέρας" και αποφασίζουν να το αφήσουν στο ίδρυμα με τον Nathan Dawkins στην ηλικία τον οκτώ χρονών. Από εκεί λοιπόν ξεκινάει και το ταξίδι μας στον κόσμο του Beyond: Two Souls.

Gameplay - Ποιο;

Εντάξει, το γνωρίζουμε πως ο μεσότιτλος που διαλέξαμε για να αναλύσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι του τίτλου είναι λιγάκι τραβηγμένος. Άλλωστε συμφωνούμε απόλυτα με την φράση του David Cage η οποία αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι κανένας δεν έχει την δύναμη να ορίσει τι είναι ένα παιχνίδι. Εμείς θα το πάμε και ένα σκαλί πιο πάνω και θα συμπληρώσουμε ότι οποιοσδήποτε τίτλος εισαχθεί μέσα στην κονσόλα και μας επιτρέπει να δίνουμε εντολές στον χαρακτήρα που χειριζόμαστε, έστω και ελάχιστες, είναι παιχνίδι.
Την ιστορία του τίτλου την βλέπουμε να ξετιλίγεται με την μορφή διάφορων επεισοδίων ή καλύτερα flashback σκηνών τα οποία δεν διαδέχονται το ένα το άλλο χρονολογικά αλλά είναι μπερδεμένα, δίνοντας στον παίχτη σιγά σιγά να καταλάβει το τι γίνεται. Τα κεφάλαια ξεκινούν από το 8ο και φτάνουν μέχρι το 23ο έτος της ηλικίας της Jodie, όπου πέφτουν και οι τίτλοι τέλους του παιχνιδιού. Μέσα από αυτά τα κεφάλαια καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο όταν θα έρθει η ώρα να πέσουν οι τίτλους τέλους. Συνολικά υπάρχουν πέντε διαθέσιμα endings αλλά και εδώ θα συμφωνήσουμε με κάτι που είπε ο Cage, παίξτε τον τίτλο μόνο μια φορά. Η συνολική διάρκεια του τίτλου φτάνει κοντά στις 10 ώρες και περίπου τα 2/3 αυτής θα βιώσετε ως θεατής.

Όλες οι ενέργειες, οι αποφάσεις οι μάχες και ότι μας επιτρέπει ο Cage και η ομάδα του να κάνουμε μέσα στο παιχνίδι αφορούν την φιλοσοφία των Quick Time Events. Σε σχέση με το Heavy Rain τα πατήματα των πλήκτρων είναι αισθητά λιγότερα και πολύ πιο διακριτικά. Θα χρειαστεί πχ σε κάποια συνομιλία να επιλέξετε ανάμεσα σε ορισμένες επιλογές το πως θα απαντήσει η Jodie (επιθετικά, ειρωνικά, να πει ψέματα κτλ) ή να παλέψετε με κάποιον εχθρό. Στο θέμα των μαχών δεν υπάρχει κάποιο βελάκι το οποίο να σας δείχνει προς τα ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψετε τον δεξιό αναλογικό μοχλό αλλά βλέποντας την κίνηση που θα κάνει ο εκάστοτε αντίπαλος δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να τον αποκρούεστε αλλά και να τον χτυπήσετε.

Τέλος, βασικό κομμάτι στο gameplay του Beyond: Two Souls παίζει και ο αόρατος φίλος μας, ο Aiden. Για να πάρετε τον έλεγχο του Aiden πατάτε το πλήκτρο "Τρίγωνο". Μέσα στα κεφάλαια υπάρχουν διάφορα σημεία που ο Aiden θα πρέπει να βοηθήσει την Jodie με κάποια ενέργεια του. Όπως να την ανοίξει κάποια πόρτα, να αποσπάσει την προσοχή ενός φρουρού ή να τον καταλάβει ψυχικά, να μετακινήσει ορισμένα αντικείμενα και πολλά ακόμη.

Τεχνολογία από άλλη διάσταση - Τεχνικός τομέας

Πολλές φορές στο παρελθόν και κυρίως με αποκλειστικούς τίτλους του PS3 έχουμε πει ότι η τωρινή οικιακή κονσόλα της Sony έχει φτάσει στα όρια της. Και ακόμη μια φορά έρχεται ένας νέος αποκλειστικός τίτλος για να καταρρίψει τα πάντα. Το Beyond: Two Souls τόσο οπτικά όσο και ηχητικά κατατάσσεται στους ομορφότερους και τεχνικά ποιοτικότερους τίτλους όλων των εποχών. Τα μοντέλα των χαρακτήρων αποτελούνται από ατελείωτα πολύγωνα, τα animations σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και τα textures στις υφές των επιφανειών συνθέτουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Οι περιοχές που διαδραματίζονται τα συνολικά 26 κεφάλαια του τίτλου θα σας ταξιδέψουν από μικρά, αλλά γεμάτα λεπτομέρεια, δωμάτια μέχρι αχανείς ερήμους, χιονισμένα βουνά και βροχερά δάση.
Στα του ήχου τώρα τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα και πως δεν θα μπορούσαν να είναι όταν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές τους ενσαρκώνουν η Ellen Page και ο Willem Dafoe. Οι ερμηνείες τους είναι πραγματικά εντυπωσιακές ενώ η μουσική επένδυση είναι σίγουρα πολλά σκαλιά ανώτερη από την αντίστοιχη του Heavy Rain. Ένα μικρό παράπονο έχουμε με το lyp-sync που μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριο.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι -και- το Beyond: Two Souls έρχεται με ελληνικούς υπότιτλους και ελληνικά μενού αλλά όχι όμως και με ελληνικά voice overs. Οι άνθρωποι από την Sony Hellas είναι άξιοι συγχαρητηρίων αφού μετά το The Last Of Us μας προσφέρουν ακόμη έναν σπουδαίο τίτλο στην μιτρική μας γλώσσα χωρίς μάλιστα να γίνει καμία αλλαγή στα "Γαλλικά" που ακούγονται από τους ηθοποιούς.

Τελικά είναι ή δεν είναι video game; - Συμπεράσματα

Είναι προφανές ότι το Beyond: Two Souls είναι ένα ιδιόμορφο παιχνίδι, ένα ξεχωριστό πόνημα, που ίσως να μην αναφέρεται σε κάθε κατηγορία gamer. Αν δεν βρήκατε κάτι να σας κρατήσει στο Heavy Rain ή θεωρείτε πως για να σας αρέσει ένα παιχνίδι πρέπει να έχετε το 100% του ελέγχου του τότε το Beyond: Two Souls δεν προτείνεται για εσάς. Αν πάλι οι παραπάνω μερικοί ακόμη λόγοι δεν αποτελούν τροχοπέδη για να το αγοράσετε και αναζητάτε κάτι εντελώς ξεχωριστό και «ώριμο» από το μέσο που αποκαλείται "videogame", το νέο Interactive Drama του David Cage δεν πρέπει να λείψει από τη συλλογή σας.


Άκης Μαύρος

Θετικά:Ενδιαφέρον σενάριο και με πλοκήΑπίστευτος οπτικοακουστικός τομέαςΜεγάλη ποικιλία στα περιβάλλονταΕκπληκτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούςΕλληνικοί υπότιτλοι και ελληνικά μενούΑρνητικά:Προβλήματα στο lyp-syncΤο gameplay καταντά -μερικές φορές- επαναλαμβανόμενο

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: SCEE
Studio ανάπτυξης: Quantic Dream
Διάθεση: Sony Hellas
Είδος: Adventure
Κυκλοφορία: 23/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην χώρα μας, Sony Hellas, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα