Dragon's Dogma: Dark Arisen

Έλα να πάμε στο νησί το Pawn σου εγώ και εσύ

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Capcom
Studio ανάπτυξης: Capcom
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action/RPG
Κυκλοφορία: 23/4/2013
Το είδαμε σε: Ps3
Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360

Official SiteΣυζήτηση στο forum

Το Dragon's Dogma κυκλοφόρησε πέρσι τον Μάιο και πρόκειται για μια προσπάθεια της Capcom να δημιουργήσει ένα δυτικού τύπου RPG. Στο τιμόνι του τίτλου βρίσκονται

developers οι οποίοι έχουν περάσει από σημαντικά franchises της ιαπωνικής εταιρείας όπως τα Resident Evil, Devil May Cry και Breath Of Fire. Έναν χρόνο μετά, η Capcom αποφασίζει να κυκλοφορήσει ένα expansion για τον τίτλο το οποίο ονομάζεται "Dragons Dogma: Dark Arisen και αποτελεί μια αυτόνομη κυκλοφορία που περιλαμβάνει τόσο το πρωτότυπο Dragon's Dogma, με μερικές βελτιώσεις, όσο και το Dark Arisen expansion. Δυστυχώς το εν λόγω expansion δεν κυκλοφόρησε μόνο του ως DLC έτσι όσοι ενδιαφέρεστε θα πρέπει να αγοράσετε την "νέα" κυκλοφορία της Capcom σε σχετικά καλή τιμή. Εάν είστε κάτοχοι του αρχικού Dragon's Dogma τότε μπορείτε να μεταφέρετε την πρόοδο σας και στο Dark Arisen και να συνεχίσετε την περιπέτεια σας ακριβώς από εκεί που σταματήσατε. Οι νέες προσθήκες που μας προσφέρει το expansion αφορούν εχθρούς, αντικείμενα, όπλα, πανοπλίες, μερικές διορθώσεις και τέλος και πιο σημαντική την προσθήκη της περιοχής Bitterblack Isle. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Σενάριο

Αν περιμένατε κάποιο story-driven RPG τότε το Dragon’s Dogma δεν είναι για σας. Ας δούμε αρχικά την κεντρική ιστορία του τίτλου η οποία καλό θα είναι να την τελειώσετε πριν αποφασίσετε να σαλπάρετε για το Bitterblack Isle. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η νέα περιοχή είναι διαθέσιμη από την αρχή του τίτλου αλλά προορίζεται μόνο για όσους παίκτες βρίσκονται σε level 50 ή υψηλότερο γιατί ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε γωνία. Η ιστορία ξεκινάει με τον ήρωα να βρίσκεται σε ένα ειρηνικό χωριό, την ώρα που ο θρυλικός δράκος κάνει την εμφάνισή του, σπέρνοντας τον πανικό και την καταστροφή. Θέλοντας να προστατέψει το χωριό και τους αγαπημένους του, ο ήρωας πηγαίνει να αντιμετωπίσει το δράκο σε μία απέλπιδα μάχη, με σίγουρη, τραγική κατάληξη. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο δράκος ξεριζώνει και τρώει την καρδιά του ήρωα, αφήνοντάς τον όμως ζωντανό. Από εκείνη την στιγμή η μοίρα του είναι προδιαγραμμένη, με το μύθο να τον επονομάζει ως Arisen, αυτός δηλαδή που θα βρει και θα σκοτώσει το δράκο για να πάρει πίσω τη χαμένη του καρδιά. Το αρνητικό βέβαια είναι πως όσο θεαματικά ξεκινάει η ιστορία, τόσο δευτερεύουσα παραμένει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, με την επιστροφή της στο προσκήνιο να συμβαίνει λίγο πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
Αφού τελειώσετε τις όποιες υποχρεώσεις σας με τον δράκο και είστε level 50+ μπορείτε να επιστρέψετε πίσω στην Cassardis, το αρχικό χωρίο, και να ταξιδέψετε στο Bitterblack Isle όπου μια νέα περιπέτεια σας περιμένει

Χαρακτήρας και Pawns

Το Dragon’s Dogma μας επιτρέπει να φτιάξουμε από την αρχή την εμφάνιση του χαρακτήρα μας και επιλέγουμε αρχικά μία από τις διαθέσιμες κλάσεις warrior, rogue και mage, ενώ αργότερα προστίθενται και άλλες όπως οι Fighter, Mystic Knight, Ranger, Assassin, Sorcerer και Magic Archer. Βέβαια μπορούμε να αλλάξουμε κατά την διάρκεια όσες φορές θέλουμε. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμαι μια κλάση τόσο γρηγορότερα ανεβαίνει το level της και κατά συνέπεια ξεκλειδώνονται νέα skills. Σε αυτό το ταξίδι δεν είμαστε όμως μόνοι μας αφού έχουμε για συντροφιά τα Pawns. Στην ομάδα μπορούμε να έχουμε ένα Main Pawn το οποίο ανεβαίνει επίπεδο μαζί μας, το εξοπλίζουμε με όπλα και πανοπλίες και γενικά ότι μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Τέλος την ομάδα μας πλαισιώνουν άλλα δύο Pawns, τα οποία μπορούμε να βρούμε είτε περιπλανώμενα στον δρόμο είτε να καλέσουμε τα Main Pawns από άλλους χρήστες μέσω ειδικών πυλών που υπάρχουν σε πολλά σημεία. Τα Pawns ίδιου level με τον χαρακτήρα σας είναι δωρεάν ενώ αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο δυνατότερο Pawn θα πρέπει να πληρώσετε Rift points τους οποίους τους αποκτάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ως επιβράβευση για κάποιο quest.

Το σύστημα μάχης του τίτλου είναι σίγουρα από τα θετικά του καθώς διαθέτει ένα στιβαρό και διασκεδαστικό σύστημα μάχης. Στην διάθεση μας έχουμε συνολικά έξι Skills τα οποία εκτελούνται κρατώντας πατημένο το L1 ή το R1 και πατώντας το κατάλληλο πλήκτρο. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα να σκαρφαλώσουμε πάνω σε έναν γιγάντιο εχθρό ( όπως στο Shadow of the Colossus) και να του επιτεθούμε στο αδύνατο σημείο.

Ένας τεράστιος κόσμος προς εξερεύνηση

Το Dragon's Dogma διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο κόσμο προς εξερεύνηση ο οποίος περιέχει σπηλιές, πεδιάδες, βουνά, δάση, φρούρια, πόλεις τα οποία μας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Ταξιδεύοντας μέσα στον κόσμο του τίτλου θα συναντήσετε πολλά αντικείμενα για συλλογή, πολλούς εχθρούς και ακόμα πιο πολλά Bosses. Βέβαια αν επιλέξετε να ταξιδέψετε νύχτα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα αφού οι εχθροί θα είναι πιο πολλοί και το σκοτάδι δεν θα είναι σύμμαχός σας οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φανάρι σας το οποίο φωτίζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του οπτικού σας πεδίου αλλά χρειάζεται και το ανάλογο καύσιμο. Δυστυχώς ο τίτλος χωλαίνει στο σημείο των περιπλανήσεων. Κατά την διάρκεια των αποστολών θα πρέπει να περπατήσετε πολλά, μα πάρα πολλά χιλιόμετρα για να πάμε από το ένα σημείο στο άλλο. Το να αναλάβουμε κάποια αποστολή και να πρέπει να περπατήσουμε προς το άγνωστο είναι απολαυστικά αλλά δυστυχώς το ίδιο δεν συμβαίνει και όταν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Ο σχεδιασμός του κόσμου συχνά δεν μας δίνει επιλογές, και έτσι χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο και να αντιμετωπίσουμε ξανά τους ίδιους εχθρούς, τους οποίους ενίοτε δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Επιπλέον, η δομή των quests και του κόσμου γενικότερα μας αναγκάζει να περνάμε πολλές φορές από τις ίδιες τοποθεσίες. Όλα αυτά θα μπορούσαν να λείπουν αν υπήρχε κάποιο σύστημα Fast traveling. Αντί αυτού υπάρχουν μερικά αντικείμενα τα οποία σας επιστρέφουν σε ορισμένες πόλεις και το υπόλοιπο θα πρέπει να το καλύψετε με τον γνωστό τρόπο. Ευτυχώς η Capcom το διόρθωσε λίγο στο Dark Arisen και πρόσθεσε μερικά Portals τα οποία σίγουρα θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη.

Από την άλλη το Bitterblack Isle δεν θυμίζει σε τίποτα τον ανοιχτό κόσμο του Dragon's Dogma. Εδώ η νύχτα είναι συνεχής, το ίδιο και οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν. Όσα μπορούσαν σχετικά εύκολα να αποφύγουν οι παίκτες, εδώ είναι δεδομένα. Το ίδιο δεδομένο είναι πως δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις, πεδιάδες κλπ αλλά στενά δωμάτια γεμάτα εχθρούς και bosses. Όπως καταλάβατε τα πάντα γυρνάνε ανάποδα στο expansion.

Τεχνικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας του τίτλου είναι αρκετά καλός θυμίζοντας άλλους Dark Fantasy τίτλους όπως το Dark Souls. Το draw distance είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει ενώ αυτό που εντυπωσιάζει είναι σίγουρα ο σχεδιασμός και οι λεπτομέρειες των εχθρών και πιο πολύ των bosses. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές πτώσεις των frame rates οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν το gameplay του τίτλου.

Ηχητικά το Dragon's Dogma: Dark Arisen δεν εντυπωσιάζει το voice over είναι μέτριο, τα ηχητικά εφέ αδιάφορα, ενώ τα μέλη της ομάδας μας μιλούν συνεχώς, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες λέξεις, μία όχι τόσο καλή ιδέα που ίσως ενοχλήσει ορισμένους παίκτες ειδικά αν έχετε ανοιχτή την επιλογή για υπότιτλους με αποτέλεσμα να γεμίζει η οθόνη με άσχετες συνομιλίες.

Συμπεράσματα

Αν είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με τον τίτλο και δεν σας άρεσε τότε σίγουρα δεν θα βρείτε κάτι το νέο στο expansion. Ενώ, αν ήσασταν από τους παίχτες που γράψατε αρκετές ώρες στον αρχικό τίτλο τότε σίγουρα η ενασχόληση σας με το Dark Arisen δεν θα πάει χαμένη. Αν πάλι ψάχνετε κάποιο action/RPG τότε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να το αγοράσετε. Τα πολλά quests, η ενδιαφέρουσα ιδέα με τα Pawns, το υπέροχο σύστημα μάχης και η εξαιρετική αίσθηση ανάπτυξης του χαρακτήρα σας σίγουρα θα σας μαγέψουν. Δυστυχώς πονάει σε μερικά σημεία όπως στο fast traveling ή στο σενάριο αλλά για το περιεχόμενο που προσφέρει και σε αυτή την τιμή σίγουρα θα πρέπει να το ρίξετε μια ματιά.

{youtube}wIZXEcPBPTw{/youtube}

Άκης ΜαύροςΘετικά:Τεράστιο μέγεθος με πάρα πολλά side questsΥπέροχο σύστημα μάχηςΕξαιρετική αίσθηση εξερεύνησηςΗ ιδέα με τα PawnsEξαιρετικά Boss fightsΧαμηλή τιμή διάθεσηςΑρνητικά:Χλιαρή κεντρική ιστορίαΥπερβολικά περιορισμένο fast traveling για το μέγεθος του κόσμουΜικρή πτώση των frame rates

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Capcom στην Ελλάδα, CD Media, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
Τυχαία Θέματα