Εκτοξεύθηκε η αξία τους: Αυτό το κέρμα των 2 ευρώ σας κάνει πλούσιους

Μπορεί το νόμισμα των 2 ευρώ να κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ωστόσο ορισμένα από αυτά έχουν εκτοξεύσει την αξία τους φτάνοντας μέχρι και τα 5.000 ευρώ. Κι όμως, υπάρχει λόγος που η τιμή σε ορισμένα από αυτά τα κέρματα ευρώ έχει ανέβει τόσο πολύ.

Για παράδειγμα, οι συλλέκτες νομισμάτων από όλο τον κόσμο εκτιμούν ιδιαίτερα τα κέρματα των 2 ευρώ του Βατικανού για αρκετούς λόγους. Επιλέγουν αυτά τα κέρματα για τη σπανιότητα και τη θρησκευτικότητά τους. Σε ορισμένα κέρματα απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ του Βατικανού, ο οποίος είναι μια από τις πιο διάσημες μορφές στην ιστορία

του Χριστιανισμού. Τα κέρματα αυτά είναι αρκετά δημοφιλή στην αγορά των ΗΠΑ.

Η εμπρόσθια όψη του συγκεκριμένου νομίσματος απεικονίζει την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία περιβάλλεται από το περίγραμμα του Βατικανού.Στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης αναγράφεται η επιγραφή «75 ANNO DELLO SATO» (λατ. 75 χρόνια για τη χώρα) που υπογραμμίζει την ίδρυση του κράτους 1929-2004. Η αξία του νομίσματος φτάνει στα 155 ευρώ.

Το λάθος που κοστίζει ακρίβα

Το νόμισμα της Λιθουανίας (Žuvintas) έχει αποκτήσει σημαντική αξία λόγω των λαθών του από τους κατασκευαστές. Το σφάλμα βρίσκεται εντός της άκρης του νομίσματος, καθώς η επιγραφή «DIEVS * SVĖTI * LATVIJU» (Ο Θεός να ευλογεί τη Λετονία) αφορά τη σειρά κερμάτων των 2 ευρώ της Λετονίας.

Στην αρχή, τα κέρματα ήταν διαθέσιμα προς αγορά για εννέα ευρώ. Αυτή τη στιγμή η τιμή του νομίσματος ξεπερνά τα 1500 ευρώ. Στην κορυφή του κέρματος απεικονίζεται ένα σμήνος πουλιών που πετούν πάνω από το μεγαλύτερο βάλτο της Λιθουανίας.

Ποιο νόμισμα έχει εκτοξεύσει την αξία του στα ύψη;

Το ακριβότερο 2ευρω είναι το κέρμα της Γκρέις Κέλι του 2007. Ήταν το σπανιότερο αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ μεταξύ 2007 και 2014 (κοπή 20.000 τεμαχίων). Αυτό το αναμνηστικό νόμισμα ήταν ένας από τους κύριους καταλύτες που βρίσκονταν πίσω από την άνοδο της αξίας των σπάνιων κερμάτων των 2 ευρώ. Το κέρμα εμφανίστηκε σε κυκλοφορία για να τιμήσει τη διάσημη πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι το 2007. Πριν από περίπου μια δεκαετία οι συλλέκτες κερμάτων αγόραζαν τα κέρματα αυτά για 120 ευρώ. Τώρα η αξία του κέρματος αυτού έχει φτάσει στα 5.000 ευρώ ή και περισσότερα. Η πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι ήταν σύζυγος του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’.

Ποια ήταν η Γκρέις Κέλι

Οι άνθρωποι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Μονακό λάτρευαν την Γκρέις Κέλι. Ήταν μια δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός που έγινε γνωστή για το ρόλο της στην ταινία High Noon (1952), ενώ ο ρόλος της στο The Country Gild (1954) της χάρισε την υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ. Στην μπροστινή μεριά απεικονίζεται το ομοίωμα της πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι (1929-1982). Στα δεξιά της σύνθεσης υπάρχει η χώρα προέλευσης της κοπής «MONACO» και το έτος κυκλοφορίας «2007» λίγο πιο πάνω. Κάτω από τα μαλλιά της πριγκίπισσας υπάρχουν τα αρχικά του σχεδιαστή του νομίσματος «R.B.Baron».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Pollandt (@coins_berlin)

Keywords
Τυχαία Θέματα