Στον αέρα οι δεσμεύσεις του Μπερλουσκόνι

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων του μετά τη «δραματική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο δρόμος που επιλέχθηκε, έπειτα και από παραινέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είναι αυτός της τροπολογίας στον νόμο του προϋπολογισμού και όχι ενός νομοθετικού διατάγματος όπως επιθυμούσε ο ιταλός Πρωθυπουργός προκειμένου να αποφύγει τη δοκιμασία της έγκρισης
των μέτρων από το Κοινοβούλιο. Η οδός αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούσαν χθες με ανεξαρτητοποίηση, η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με επικεφαλής κάποιο υπερκομματικό πρόσωπο, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι, προτιμούσε να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση της αντιπολίτευσης υψώνοντας το μεσαίο του δάχτυλο.
Η ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ. Σε ένα τέτοιο κλίμα, το περιεχόμενο της ταμπακέρας έμεινε στο περιθώριο. Ο Μπόσι επέμενε ότι οι «συντάξεις δεν αγγίζονται», παρά την υποτιθέμενη συμφωνία για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια με την οποία ο Μπερλουσκόνι πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ότι στο πακέτο θα συμπεριληφθεί έκτακτος φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις και στην ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών επιχειρήσεων, σταδιακό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πώληση δημόσιας περιουσίας. Ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο καλούσε χθες την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους εταίρους του στη σύνοδο του G20 για τη δέσμη μέτρων, οπότε θα γίνει γνωστό εάν εισακούστηκε η έκκληση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας. Η αντιπολίτευση, εν τω μεταξύ, προγραμματίζει διαδήλωση για το ερχόμενο Σάββατο.
Keywords
Τυχαία Θέματα