«Ανένδοτος» Σαμαρά για εκλογές

«Ανένδοτο αγώνα» για τη ματαίωση του δημοψηφίσματος και την προσφυγή σε εκλογές, ανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ στενοί συνεργάτες του αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρωτοστατήσει η ΝΔ σε ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων. Στο γαλάζιο επιτελείο επενδύουν στην ψηφοφορία
που θα γίνει στη Βουλή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ευελπιστώντας ότι θα την καταψηφίσουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρεθούν 151 βουλευτές που θα στηρίξουν το δημοψήφισμα», σχολίαζε χθες εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αναζητήσει νέο σχέδιο δράσης εάν η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εγκριθεί από τη Βουλή.
ΑΠΟΧΗ. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν - ως έσχατη λύση, όπως τόνιζαν - να επιδιωχθεί ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης με στόχο την αποχή των πολιτών από τις κάλπες του δημοψηφίσματος. Κι αυτό επειδή το οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει ακυρωθεί στην πράξη, εάν η συμμετοχή στην ψηφοφορία υπολείπεται του 40% των εγγεγραμμένων - ποσοστό απαραίτητο για να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Από το βήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση χωρίς προηγούμενο κατά του Πρωθυπουργού, τον οποίο κατήγγειλε ως «τυχοδιώκτη» και «εκβιαστή του ελληνικού λαού». Περιέγραψε με δραματικούς τόνους τους κινδύνους που εγκυμονεί το δημοψήφισμα και επεδίωξε να εμφανιστεί ως «εγγυητής» της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ζητώντας ταυτόχρονα από τους βουλευτές του να δώσουν τη μάχη «για να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση». «Ο κ. Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καταιγίδας για το προσωπικό του συμφέρον. Ακόμη και οι δικοί του υπουργοί και βουλευτές να του λένε να φύγει και αυτός να παραμένει. Επιτέλους, τι στόχο έχετε κ. Παπανδρέου; Να διαλύσετε την Ελλάδα;», ήταν η κορύφωση της επίθεσης στον Πρωθυπουργό.
ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδόν προεξόφλησε μιαν αρνητική απάντηση του κόσμου στο «διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα», όπως το χαρακτήρισε, με βασικό επιχείρημα ότι οι πολίτες θα στείλουν έντονο αντικυβερνητικό μήνυμα. «Σε τέτοιες συνθήκες ο λαός δεν απαντάει στο ερώτημα. Απαντάει σε αυτόν που τον ρωτάει, ανεξάρτητα από το τι τον ρωτάει... Και στον κ. Παπανδρέου πολύ φοβούμαστε τι θα απαντήσει», ανέφερε. Ο ίδιος απέφυγε να γνωστοποιήσει τη θέση της ΝΔ στην περίπτωση που, τελικώς, διενεργηθεί το επίμαχο δημοψήφισμα, αλλά διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση από την οικονομική πολιτική που τη συνοδεύει. Επέμεινε, πάντως, στην ορθότητα της αντιμνημονιακής στάσης του και «ξόρκισε» εκ νέου τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Υπό το ζωηρό χειροκρότημα και του προκατόχου του, Κώστα Καραμανλή, ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά την «ολέθρια» απόφαση του κ. Παπανδρέου, η ΝΔ είχε αποκτήσει π
Keywords
Τυχαία Θέματα