Στον… αέρα η καμπάνια για την επιστολική ψήφο

Στον… αέρα αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες η προωθητική καμπάνια για την επιστολική ψήφο, με το βίντεο που θα ενημερώνει τους Eλληνες του εξωτερικού για τη διαδικασία να είναι έτοιμο για προβολή στα ομογενειακά Μέσα.

Στο μεταξύ, η υπόθεση μαζικής διαρροής και χρήσης προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου φαίνεται πως δεν επηρέασε τον ρυθμό συμμετοχής στην επιστολική ψήφο, με τις συνολικές εγγραφές να αγγίζουν τις 30.000.

Είναι ενδεικτικό πως δύο μέρες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα μαζικά

e-mail, με αποστολέα την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, οι εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο είχαν φτάσει συνολικά τις 14.588, εκ των οποίων το 72,4% ήταν από Ελληνες εντός της επικράτειας ενώ οι 4.021 ήταν εγγραφές από ομογενείς του εξωτερικού. Από αυτές τις… εκτός ελληνικών συνόρων αιτήσεις, η πλειονότητα αφορούσε τη Γηραιά Ηπειρο (86,2%) ενώ χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωναν η Βόρεια και Κεντρική Αμερική, η Ασία, η Αφρική, η Ωκεανία και τέλος με ποσοστό μόλις 0,3% η Νότια Αμερική.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την υπόθεση Ασημακοπούλου – κι ενώ η τριπλή έρευνα για το τι πραγματικά έχει συμβεί βρίσκεται σε εξέλιξη, ψάχνοντας απάντηση για το ποια είναι η πορεία που ακολουθήθηκε και διέρρευσαν προσωπικές πληροφορίες Ελλήνων του εξωτερικού – οι καταχωρισμένες εγγραφές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ερμηνεύοντας τα αριθμητικά δεδομένα, υποστηρίζουν πως η υπόθεση μαζικής διαρροής ηλεκτρονικών διευθύνσεων και προσωπικών δεδομένων σίγουρα δεν επηρέασε την επιστολική ψήφο κι ενδεχομένως το ζήτημα που προέκυψε να δημιούργησε μια ιδιαίτερη δυναμική.

Σημαντική αύξηση

Κι ενώ και πάλι τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι αιτήσεις εντός ελληνικής επικράτειας, σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι εντός Ελλάδας εγγραφές είχαν αγγίξει τις 17.000, αντιπροσωπεύοντας το 57,8% ενώ οι εκτός χώρας είχαν σκαρφαλώσει στο 42,2%, με τουλάχιστον 12.300. Οι Ελληνες από ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστολική – γεγονός απόλυτα αναμενόμενο εάν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ευρωεκλογές. Μάλιστα, στην πρώτη πεντάδα των χωρών, απ’ όπου έγιναν οι εγγραφές, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Ολλανδία ενώ ακολουθούν ΗΠΑ και Κύπρος.

Το εντυπωσιακό αριθμητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν από Ελληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι η χώρα έχει… θέσει εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Ελληνες του Ηνωμένου Βασιλείου – παρά το Brexit – αισθάνονται ευρωπαίοι πολίτες, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στην πλατφόρμα έχουν καταγραφεί αιτήσεις συμμετοχής στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο από χώρες όπως είναι η Τανζανία, η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα αλλά και η Κούβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα