Σαλάτα πριν ή μετά το κυρίως; Το κόλπο που βάζει «φρένο» στην πείνα και βοηθά στην απώλεια βάρους

Η σειρά που καταναλώνουμε τα τρόφιμα στο γεύμα μας παίζει ρόλο στο βάρος μας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες στο τραπέζι αν θέλουμε να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες και να διατηρήσουμε τα κιλά μας σε υγιή επίπεδα ή να χάσουμε τα περιττά.

Ποιος είναι λοιπόν ο σωστός «διατροφικός κύκλος»;

Η σειρά στα τρόφιμα που «κόβει» την όρεξη σύμφωνα με έρευνες

Σύμφωνα με τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην

οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με λαχανικά και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.

Τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ύστερα πρωτεϊνών και τέλος υδατανθράκων με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Περσινή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Nutrition Association, ύστερα από ανάλυση 11 προηγούμενων σχετικών μελετών, έδειξε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, οφέλη που παρατηρήθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με απλά λόγια, καταναλώστε τα λαχανικά σας πριν από το κρέας και αφήστε τελευταίο το ψωμί. Η ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται, επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάτε άλλο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, το στομάχι με αυτή τη σειρά κατανάλωσης των τροφών γεμίζει με χαμηλά θερμιδικά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες και απομένει λιγότερος χώρος για υδατάνθρακες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε κιλά», δήλωσαν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

«Το φαγητό είναι απόλαυση»

Αν θέλετε να διώξετε από πάνω σας κάποια κιλά ή απλά να τρώτε πιο προσεκτικά, αυτός ο διατροφικός κύκλος μπορεί να σας ωφελήσει, λένε οι επιστήμονες.

Ωστόσο, οι ίδιοι τονίζουν πως, πέραν των θερμίδων, πολλά είναι εκείνα που παίζουν ρόλο στην απώλεια κιλών, από την άσκηση μέχρι τον ύπνο και το καθημερινό στρες. Επίσης, υπογραμμίζουν πως το φαγητό είναι απόλαυση και δεν είναι ωφέλιμο να μετατρέπεται σε… επιστημονικό πείραμα καθώς έτσι παύει να είναι ευχάριστο.

Η ουσία είναι να ακολουθούμε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς υπερβολές και στερήσεις και να μην χάνουμε περιττή ενέργεια σκεπτόμενοι σχολαστικά πότε πρέπει να φάμε τι.

Πηγή: VITA

Keywords
Τυχαία Θέματα