Οι ΗΠΑ σταματούν την χρηματοδότηση της Unesco μετά την είσοδο της Παλαιστίνης

Το αίτημα των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στην Unesco ως ισότιμο μέλος πήρε 107 ψήφους υπέρ και 14 κατά στη διάρκεια της
ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση της Unesco, ενώ 52 κράτη απείχαν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή που αποδίδει στην Παλαιστίνη ορισμένα από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι κοιτίδα πολιτισμών και θρησκειών» τόνισε ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι.

«Με την ένταξη της Παλαιστίνης,
τα κράτη μέλη της Unesco γίνονται 195», επισημαίνει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, αποφασίστηκε η ένταξη του Νοτίου Σουδάν.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία.

«Σήμερα το θέμα που ετίθετο ήταν να μάθουμε αν η διεθνής κοινότητα απαντά ναι ή όχι στο αίτημα της Παλαιστίνης για ένταξη στην Unesco» δικαιολόγησε την γαλλική απόφαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Βαλερό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, έντεκα απείχαν ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.

Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην Unesco δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό.

Ο Καναδάς «δεν είναι ικανοποιημένος» από την ένταξη αυτή και θέτει υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της χρηματοδότησης της Unesco, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ.

Η Οτάβα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η απόφαση της Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική για την προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η ένταξη της Παλαιστίνης ως ισότιμου μέλους θα προκαλέσει την διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης του οργανισμού--70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή το 22% του προϋπολογισμού του.

«Θα δώσουμε τον Νοέμβριο 60 εκατομμύρια δολάρια στην Unesco και μετά από αυτό θα σταματήσουμε» τόνισε η Βικτόρια Νιούλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο με δύο νόμους που ψηφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 απαγορεύει τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε επιμέρους υπηρεσίας του ΟΗΕ που αποδέχεται τους Παλαιστίνιους ως ισότιμα μέλη.

Στην ομιλία της η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα παραδέχτηκε πως «ανησυχεί για την σταθερότητα του προϋπολογισμού της».

«Θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων ώστε να διατηρήσουμε τους οικονομικούς πόρους της Unesco» δήλωσε, επίσης ανήσυχος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Οι Παλαιστίνιοι, ως ισότιμα πλέον μέλη, θα υπογράψουν την Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και θα μπορούν να καταθέτουν αιτήματα για αναγνώριση περιοχών που κατέχει το Ισραήλ ως παλαιστινιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν το πρώτο μνημε
Keywords
Τυχαία Θέματα