«Επικίνδυνος Πρωθυπουργός», λέει η ΝΔ

Με αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, το οποίο θα τεθεί με επίσημο τρόπο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σήμερα, απαντά ο Αντώνης Σαμαράς στην πρόκληση του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδίστακτο και επικίνδυνο» τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την πρωθυπουργική
εξαγγελία, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να περάσει άμεσα στην αντεπίθεση, καθώς εκτιμά ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, όπως τόνιζαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του. Προκειμένου να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο είχε συναντήσει μόλις της περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε αποφασίσει και την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου - η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα και τελικώς ματαιώθηκε λόγω της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Συμμετοχή. Στην τριήμερη αυτή συζήτηση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετάσχει και θα καταγγείλει με δριμύτητα την κυβέρνηση, ενώ αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι γαλάζιοι βουλευτές και στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, υποδεικνύοντας με την ψήφο τους την πτώση της κυβέρνησης. Η ΝΔ θα κινηθεί με στόχο την αποφυγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, κατά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που είχε χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς με το στενό επιτελείο του υπήρξαν εισηγήσεις ακόμη και για μαζική παραίτηση των βουλευτών και των επιλαχόντων της Ν.Δ. από τις έδρες τους, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογικές αναμετρήσεις ευρείας κλίμακας για την αναπλήρωσή τους - στο πρότυπο των εκλογών που έγιναν το 1992 στη Β' Αθηνών για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναγκάσει, τελικώς, τον κ. Παπανδρέου να προσφύγει σε εθνικές εκλογές, αλλά - κατά τις ίδιες πηγές - αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις, τουλάχιστον προς το παρόν, από τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς θα εμφανιζόταν η αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκβιάζει την προσφυγή στις κάλπες, οδηγώντας τη χώρα σε μια παρατεταμένη εκλογική αναμέτρηση.
«Εκβιασμός». Οσον αφορά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «πέταξε σαν κέρμα στον αέρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του ελληνικού λαού». Και κατέληξε: «Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα, αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα. Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει. Λύση υπάρχει: εκλογές τώρα. Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο "δημοψήφισμα". Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα