Με «ψαλίδι» συναντά η τρόικα τον Κουτρουμάνη

Με δύο άξονες επιχειρηματολογίας συμφωνήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη να προσέλθει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα :

Α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου και

Β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε στη συνάντησή

του με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και με την εφαρμογή των στοχευμένων επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επέλθει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι «καλύτερα να κόψεις 100-200 ευρώ από τους υψηλόμισθους, παρά να μειώσεις το βασικό μισθό».

Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων προτάσσουν «ασπίδα προστασίας» στα κατώτατα όρια μισθών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και το ίδιο πράττουν για το 13ο και 14ο μισθό, σε ό,τι αφορά τη διατήρησή τους.

Αυτό διαπιστώθηκε χθες έπειτα από συνάντηση που είχε ο κ. Κουτρουμάνης με εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, αλλά και από τις συνομιλίες που προηγήθηκαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στις απαιτήσεις της τρόικας είναι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20%, με πεδίο την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού 13ου και 14ου μισθού, παράλληλα με το πάγωμα των μισθών για μία τριετία.

Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν συνδυαστικά με τη μείωση διάφορων προσαυξήσεων στην αμοιβή εργασίας και παράλληλα με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (μείωση στις εργοδοτικές εισφορές) για την οποία υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα