Γιούνκερ:«Να δεχθούν το κούρεμα και τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας»

Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται εξέλιξη, ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Διότι, δηλώνει, ο Γιούνκερ ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ,
σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει πλήρως επιτευχθεί μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα le Figaro, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τίθεται επίσης το θέμα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέχει περί τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες πιστωτές , οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τους επίσημους πιστωτές να δεχθούν να συμμετάσχουν, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Ζαν - Κλωντ Γιούνκερ εκτιμά πως μετά από μία ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για κούρεμα κατά 50% του χρέους, τα κράτη - πιστωτές της Ελλαδας «θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μέρος του χρέους».
Keywords
Τυχαία Θέματα