Κυβερνητική απάθεια

Εκλεισε ένα 10ήμερο από την αποκάλυψη του «ΒΗΜΑΤΟΣ» για τη «μονταζιέρα» επί των ηχητικών εκείνης της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου 2023, και ακόμη να κινηθεί η Δικαιοσύνη. Εκανε χθες το αυτονόητο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως άλλωστε το είχε προαναγγείλει, επισκεπτόμενος την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η κυβέρνηση όμως, η οποία υποτίθεται ότι δεν φοβάται την αλήθεια, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Αφησε, εκουσίως ή ακούσια, το θέμα να χαθεί μέσα στον ορυμαγδό της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωσάν να μη συνέβη τίποτε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, και ωσάν να μη νοιάζεται για το ποιος έκοψε και

έραψε τις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας κατά το δοκούν και ποιος τις πάσαρε στη συνέχεια στον Τύπο, προκειμένου να υπηρετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα περί του ανθρώπινου λάθους ως μοναδικού υπεύθυνου για το δυστύχημα.

Πραγματικά εντυπωσιακή στάση απέναντι σε ένα δημοσίευμα το οποίο συγκλόνισε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ταρακούνησε την κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα την καρατόμηση δύο εκ των στενοτέρων συνεργατών του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για απλή απάθεια (αλλιώς ονομάζεται, αλλά τέλος πάντων) ή μήπως επικράτησε η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσουν τι ακριβώς συνέβη, αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι, τι έγινε, τις πρώτες ώρες εκείνες με τις συνομιλίες του σταθμάρχη κατά το τραγικό δυστύχημα; Ητοι, ποιος έκανε το μοντάζ και ποιος το έδωσε χέρι με χέρι στο μέσο ενημέρωσης που παρουσίασε το κατασκεύασμα ως… ντοκουμέντο από τη μοιραία νύχτα.

Αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον η δεύτερη εκδοχή ισχύει…

Διαφορετικά, θα είχαν κινήσει γη και ουρανό, να λάμψει η αλήθεια.

Και κάτι άσχετο με τα προηγούμενα, αλλά τροφή για σκέψη για ρέκτες του ΡΕΠΟΡΤΑΖ (με κεφαλαία, και χωρίς… ζαρτιέρες): πώς καταφέρνει να γλιτώνει επί του παρόντος ένας καταζητούμενος σε δύο-τρεις ηπείρους, απατεώνας; Απάντηση: υποδυόμενος τον φίλο και συνεταίρο του Γρηγόρη, και τον προστατευόμενο μάρτυρα των Αμερικανών…

Το ραντεβού με τον κ. Μαρινάκο

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ήταν χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, και εκ των πραγμάτων τοποθετήθηκε για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο ΣΤΙΓΜΑ που μεταξύ των άλλων ξεκαθάριζε και μία άλλη κυβερνητική αθλιότητα, ότι δήθεν πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, είχε μυστική συνάντηση με τον επιχειρηματία Ε. Μαρινάκη. Πράγματι, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχα μια συνάντηση, αλλά όχι με τον κ. Μαρινάκη, όπως φαντάστηκαν αυτοί οι οποίοι με παρακολουθούν, αλλά με τον… κύριο Μαρινάκο.

– Ποιος είναι ο κύριος… Μαρινάκος; τον ρώτησαν έκπληκτοι οι παρουσιαστές της εκπομπής.

– Ο γιος μου ο Μαρίνος, απάντησε γελώντας ο Ανδρουλάκης. «Αν με παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα θα καταλάβαινε ότι δεν συναντήθηκα με τον κ. Μαρινάκη, αλλά με τον κ. Μαρινάκο, τον γιο μου τον Μαρίνο, με το οποίο ήμουν εκείνο το βράδυ. Μάλλον δεν άκουσαν καλά το όνομα», είπε συγκεκριμένα, υπονοώντας ότι ο «κουφός» της ΕΥΠ, άκουσε… Μαρινάκο και τα μπέρδεψε!..

Οπως έλεγα και χθες, δεν έχει τέλος η γελοιότητα της υποστήριξης μιας κατασκευασμένης θεωρίας, για προφανείς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου, περί δήθεν εμπλοκής του Ε. Μαρινάκη στις αντιπολιτευτικές κινήσεις του Ν. Ανδρουλάκη.

«Οχι άλλο παρασκήνιο»

Από την ίδια συνέντευξη την οποία και παρακολούθησα διότι ήταν πρωί, και είχα χρόνο να το κάνω, ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι αδιαμφισβήτητα και ο σοβαρά κερδισμένος από την πολιτική αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσε μία ωραία απάντηση, στην άλλη σεναριολογία, περί «προσυνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής. Είναι το σενάριο που ανέπτυξε πομπωδώς ο Νικόλας 13-0 από τα αποδυτήρια Παππάς, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, και να προσφέρει και το κατιτίς του στα (πολλά) σενάρια του Μεγάρου Μαξίμου. Φιλότιμο παιδί, δεν λέω, αλλά ο Ανδρουλάκης δεν χαρίστηκε ούτε σ’ αυτόν, ούτε στον πρόεδρο Κασσελάκη. Παραθέτω ως έχει την απάντηση που έδωσε σε σχετικό, γιατί έδειξε καλά αντανακλαστικά:

«Αν είχαμε προσυνεννοηθεί, όπως υπονόησε ο κ. Παππάς, θα έβγαινε ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει για «κοκορομαχίες»; Ή δεν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι για να μπουν στο κάδρο της πρωτοβουλίας. Θέλω να σας πω κάτι και το πιστεύω:

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα, μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης. Οχι άλλο παρασκήνιο. Το παρασκήνιο πλήττει το κύρος του πολιτικού συστήματος. Και ο κ. Παππάς έχει μάθει να πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο. Δεν έχω την ίδια στρατηγική, την ίδια νοοτροπία».

Ο Νικόλας, την έχει!..

Υπέρογκες εγγυήσεις

Εθεσα προ ημερών μερικά ερωτήματα, τόσο για το ύψος των τεράστιων εγγυήσεων που έθεσε η εν Αθήναις εκπρόσωπος της ευρωπαίας εισαγγελέως κυρία Πόπη Παπανδρέου (αυτά τα απίθανα των 500, 600, 700, 800.000 ευρώ) στους απολογηθέντες υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, όσο και το ποιος μπορεί να πληρώνει αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι κανείς! Οπως μας ενημερώνει ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ, οι άνθρωποι αυτοί ΔΕΝ έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εγγυήσεις, και προφανώς κάποιοι εξ αυτών ή και όλοι θα οδηγηθούν στις φυλακές, διότι τους είναι αδύνατον να καταθέσουν τα ποσά που τους επιβλήθηκαν ως εγγύηση. Εκτός και αν, όπως αναφέρει ο σύλλογός τους, οι εφέσεις που θα υποβάλουν ώστε το ύψος τους να ανταποκρίνεται στο προφίλ ενός απλού εργαζομένου, γίνουν δεκτές. Εχουν προθεσμία δε 15 ημερών να εξασφαλίσουν τα χρήματα αυτά.

Η ερώτηση που έχω να διατυπώσω, είναι η ακόλουθη: δεν γνώριζε η κυρία Παπανδρέου ότι επρόκειτο περί απλών υπαλλήλων (μερικοί τουλάχιστον…), και τους όρισε εγγυήσεις αυτού του ύψους; Απάντηση, ασφαλώς δεν υπάρχει. Πάντως, ο σύλλογος εργαζομένων είναι καταγγελτικός, ως προς αυτό: κάνει λόγο για «συστηματικό διασυρμό» των συναδέλφων τους, και για «κυνήγι μαγισσών» που «έχει εξαπολυθεί, όλως τυχαίως ακολουθώντας τα δημοσκοπικά ευρήματα για την οργή της κοινωνίας, που επίσης όλως τυχαίως εξυπηρετεί πάσης φύσεως πολιτικούς προϊσταμένους».

Ο Μίχος και οι θεωρίες συνωμοσίας

Δικαιοσύνης το ανάγνωσμα, συνέχεια. Σάλος, που συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις των κλασικών, «ευαίσθητων» περί τα ανθρώπινα δικαιώματα, «δικαιωματιστών», προκλήθηκε προ δεκαημέρου, μετά την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας στο δικαστήριο που δικάζει αυτό το τέρας του Κολωνού, τον Μίχο, και την παρέα του. Ο σάλος προκλήθηκε διότι η κυρία εισαγγελέας, ουσιαστικά πρότεινε την απαλλαγή αυτού του τύπου, ο οποίος τάχα μου ερωτεύτηκε το κοριτσάκι, και ως εκ τούτου δεν είναι ένοχος ούτε βιασμού ούτε μαστροπείας. Και δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις των δικαιωματιστών για την αγόρευση της εισαγγελέως, είναι και ό,τι ακολούθησε ως θεωρίες συνωμοσίας: ότι τον Μίχο τον καλύπτουν πολιτικοί της κυβέρνησης, διότι ο τύπος ήταν της προσκολλήσεως και εκείνοι, ως πολιτικοί, χαϊβάνια: έβγαζε φωτογραφίες μαζί τους, και τις αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται ως «φίλος» πολλών και διαφόρων, και με το που η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του, ήρθε και έδεσε κανονικά το «γλυκό». Δικός τους είναι, τον αθωώνουν. Χθες όμως, η εισαγγελέας (η ίδια είναι; Αλλη πήρε τη θέση της; Διερωτώμαι) πρότεινε ισόβια για τον Μίχο, ζητώντας από το δικαστήριο να μην του αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Είμαι περίεργος να δω, πώς θα υποδεχτούν το νέο οι «δικαιωματιστές». Ποια θεωρία συνωμοσίας θα αναπτύξουν τώρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα