Κατ' αρχήν συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ για τον Προϋπολογισμό

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση περιστράφηκε εν πολλοίς στην επισκόπηση των βημάτων που έκανε το κάθε κόμμα μέχρι την συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και των θέσεών του για την ανάταξη της οικονομίας.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2012, «Προϋπολογισμό μετάβασης στην αισιοδοξία», προβάλλοντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4 δισ. ως σηματοδότηση προς τους

δανειστές της χώρας, πως «η Ελλάδα είναι εδώ, αποφασισμένη». Ο κος Κατρίνης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου «δεν προβλέπει νέα μέτρα - και δεν θα εισαχθούν νέα που θα αιφνιδιάσουν τους πολίτες, αφού όλες οι ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και είναι κοστολογημένες».

«Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, να κατηγορούνται οι Προϋπολογισμοί ως αναξιόπιστοι και να προβλέπεται πως τα στοιχεία τους θα αλλαχτούν στην πορεία.

Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος γιατί έχει ερευνηθεί σχολαστικά από τους εταίρους μας» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

«Με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία έβαλε πλάτες στη χώρα και σε κανέναν άλλο. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι ψήφος συνενοχής, ούτε παραγραφής. Επιθυμούμε να έλθει σε πέρας η αποστολή και δεν αμφισβητούμε τον Προϋπολογισμό που έρχεται στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν - και τον υπερψηφίζουμε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης παρατήρησε πως «όλοι οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί με εξαίρεση τις εξαγωγές (…) Το μόνο παρήγορο είναι ο νέος Πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα ηρεμίας».

Κατά τον κ. Μαρκάκη, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στα προγράμματα απασχόλησης, στην μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στη συρρίκνωση της λαθρομετανάστευσης, η οποία συντηρεί ένα παραεμπόριο 20 δισ. ετησίως. Για τον ΛΑΟΣ, σύμφωνα με τον εισηγητή του, ισχύει η «κόκκινη γραμμή» της παύσης των έκτακτων μέτρων και της αποφυγής περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), χαρακτήρισε «μοντέλο χρεοκοπίας» την δανειακή σύμβαση και αμφισβήτησε την κυριαρχούσα επιχειρηματολογία που θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

«Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, γιατί το κυρίαρχο είναι σε ποιον ανήκουν τα μέσα παραγωγής» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καταφερόμενος επίσης και κατά της πρότασης εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της διεξόδου έκδοσης ευρωομολόγου: «Θα διαμορφώσει τέτοιες προϋποθέσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τα πάντα θα καθορίζονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Όλα αυτά είναι «μέτρα-λαιμητόμος» αφού δεν αμφισβητούν το κύριο» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Ο Προϋπολογισμός θα δώσει την χαριστική βολή στον τόπο. Φοβούμαι πως θα συσσωρευτούν πραγματικά ερείπια και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αν το ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα