Κυβέρνηση ισορροπιών στη Λιβύη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Μαχμούντ Σαμάμ υπουργός Άμυνας ορίστηκε ο Οσάμα αλ Τζουάλι, διοικητής του στρατιωτικού συμβουλίου στην πόλη της Ζιντάν, ο οποίος φαίνεται ότι κατοχύρωσε αυτή τη θέση αφότου οι δυνάμεις του συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ.

Τη θέση του υπουργού Εξωτερικών πήρε ο Άσουρ Μπιν Χαγιάλ, διπλωμάτης από τη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη,

ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Ο διορισμός του δεν ήταν αναμενόμενος, καθώς οι διπλωμάτες θεωρούσαν ότι η θέση θα καταληφθεί από τον αναπληρωτή απεσταλμένο της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραήμ Νταμπάσι, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στην εξέγερση κατά του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Χάσαν Ζίγκλαμ, ένα ανώτερο στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας, κατέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών και ο Αμπντουλαχμάν Μπεν Γιέζα, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας, τη θέση του υπουργού Πετρελαίων.

Εντωμεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι επισκέφτηκε την Τρίτη τον Σάιφ αλ- Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος κρατείται στην Ζιντάν.

«Δείχνει να είναι καλά στην υγεία του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Στίβεν Άντερσον. Η συνάντησή τους διήρκεσε «μία με δύο ώρες», σημείωσε ακόμη.

Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε «σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες» τις οποίες ακολουθεί ο οργανισμός, «έγινε προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι φυλακισμένοι» πρόσθεσε.

Ακόμη, οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποφάσισαν το κλείσιμο της υπόθεσης του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος πέθανε κάτω από συνθήκες που δεν διευκρινίστηκαν με ακρίβεια στις 20 Οκτωβρίου.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει και επίσημα από τους δικαστές να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης λόγω του θανάτου του πρώην καταζητούμενου ηγέτη της Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα