Καρκίνος: Η κατανάλωση ζεστού καφέ και τσαγιού αυξάνει τον κίνδυνο – Τι λένε οι επιστήμονες

Καθώς ο χειμώνας γίνεται πιο βαρύς και το κρύο αυξάνεται, αυξάνονται και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι ιώσεις. Με πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες να πηγαίνουν στα νοσοκομεία με συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο και επίμονο βήχα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πριν την επίσκεψη στον γιατρό είναι η κατανάλωση κάποιου ζεστού ροφήματος.

Έτσι αυξάνεται το ενδιαφέρον για ζεστά ροφήματα όπως καφές και τσάι αλλά και σούπες, ωστόσο αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι τα υπερβολικά ζεστά ροφήματα μπορεί να ενέχουν κίνδυνο καρκίνου.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ των

ζεστών ροφημάτων και του καρκίνου; Είναι τα ζεστά ροφήματα, τα οποία θεωρούνται καλά για τα κρυολογήματα, αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ασθενειών; Πόσους βαθμούς πρέπει να έχει η θερμοκρασία των ροφημάτων; Επιστήμονες που μίλησαν στην εφημερίδα Hurriyet απάντησαν σε αυτά τα ερωτήματα.

Ο ειδικός γαστρεντερολόγος καθηγητής, δρ. Αλπέρ Γιουτζί δήλωσε: «Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι εξαιρετικά σημαντική στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μαζί με τα υγρά, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης πολύ πολύτιμα για την προστασία από τη λοίμωξη καθώς και για να την ξεπεράσουμε…».

«Ειδικά το τσάι από βότανα, όπως το πράσινο τσάι, η μέντα, το γιασεμί και το χαμομήλι, είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων όταν είναι ζεστά, συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων του πεπτικού συστήματος, στην αύξηση της ροής του αίματος και στην επιτάχυνση της δραστηριότητας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, η θερμοκρασία του ροφήματος είναι πολύ σημαντική σε αυτό το σημείο…», προσέθεσε.

Όμως όπως σημείωσε, τα πολύ ζεστά ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες που σχετίζονται με τη θερμότητα ακόμα και καρκίνο. «Τα πολύ ζεστά ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες που σχετίζονται με τη θερμότητα στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, τον λαιμό και τον οισοφάγο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι τα καυτά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των πλακωδών κυττάρων στον οισοφάγο», υπογράμμισε.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πίνουμε τα ζεστά ροφήματα

Επισημαίνοντας ότι τα ζεστά ροφήματα πρέπει να καταναλώνονται από τους 65 βαθμούς και κάτω, ο καθηγητής δήλωσε: «Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου ήταν 2,4 φορές υψηλότερος σε όσους είχαν τη συνήθεια να πίνουν ζεστά ροφήματα πάνω από 65-70 βαθμούς. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιμένετε να κρυώσει για λίγο το νερό μετά το βράσιμο. Αν αυτό δεν γίνεται, είναι απαραίτητο να προσθέσετε λίγο κρύο νερό στο τσάι αντί να πίνετε βραστό νερό».

Αναφέροντας ότι ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πιο συχνός σε επαρχίες της Τουρκίας όπως το Ερζουρούμ και το Αγρί, όπου το τσάι καταναλώνεται πιο ζεστό, ο δρ. Γιουρτζί υπογράμμισε πως, «η κατανάλωση τσαγιού, ενός από τα πιο σημαντικά ζεστά ροφήματα της καθημερινότητάς μας, πολύ ζεστού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα στις ανατολικές επαρχίες μας. Διότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 700 χιλιοστόλιτρων τσαγιού ημερησίως και πάνω από 65 βαθμούς Κελσίου προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου».

Ζεστό τσάι

Ακόμα σύμφωνα με τον καθηγητή, «το τσάι βοτάνων θα πρέπει να εκτίθεται στη θερμότητα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να μην χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες», συμπληρώνοντας πως «αυτό το τσάι θα πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα».

«Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών (700-900 χιλιοστόλιτρα) καφέ φίλτρου θεωρείται επίσης μέτρια. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αργών φλεγμονωδών ασθενειών, ιδίως διαβήτη, καρδιακής, ηπατικής και νόσου του Πάρκινσον. Ομοίως, αρκεί η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών τσαγιού καθημερινά», συμπλήρωσε.

Άλλα προβλήματα υγείας από κατανάλωση υπερβολικά  ζεστών ροφημάτων

Από την πλευρά ότι ο ειδικός γαστρεντερολόγος καθηγητής, δρ. Εμρέ Γιλντιρίμ, σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τα υπερβολικά ζεστά ροφήματα.

«Παρόλο που τα ζεστά ροφήματα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα σε ένα υγιές δόντι, εάν υπάρχει κάποια ασθένεια που συνδέεται με το σμάλτο μέρος του δοντιού, μπορεί να αποκαλύψει παράπονα όπως πόνο. Είναι γνωστό ότι το σκληρότερο στρώμα σμάλτου των δοντιών μας είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο, αλλά οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορούν να διαταράξουν την επιφανειακή δομή του και να προκαλέσουν οδοντικές παθήσεις», προσέθεσε.

«Η αίσθηση της θερμικής επίδρασης ενός ζεστού ροφήματος μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Με άλλα λόγια, η κατάσταση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως απευαισθητοποίηση ως αποτέλεσμα ενός χρόνιου ερεθίσματος. Αυτό σημαίνει ότι ένα σύστημα συναγερμού ή προειδοποίησης είναι πιο πιθανό να χάσει κάτι. Όταν δεν υπάρχει πόνος, ο χρόνος έκθεσης του ερεθίσματος αυξάνεται και τα γεγονότα που μπορεί να έχουν καλές ή κακές συνέπειες συνεχίζονται», ανέφερε ακόμα ο δρ. Γιλντιρίμ.

«Η θερμική βλάβη που προκαλείται από ζεστά ροφήματα και φαγητό οδηγεί σε φλεγμονώδη διαδικασία. Η βλάβη αυτή αυτοπεριορίζεται και επουλώνεται μέσω ενός μηχανισμού επιδιόρθωσης. Ωστόσο, εάν αυτή η θερμική βλάβη επαναλαμβάνεται, γίνεται χρόνια και τα κύτταρα υφίστανται αλλαγή σχήματος κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Αυτό οδηγεί στην εξέλιξη του προβλήματος προς τον καρκίνο», ανέφερε ακόμα ο καθηγητής Γιλντιρίμ.

«Είναι γνωστό ότι τα πλαστικά υλικά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Τα ποτήρια από πλαστικό που γεμίζουν με ποτά που παρασκευάζονται με βραστό νερό είναι πολύ επικίνδυνα. Η θερμότητα που έρχεται σε επαφή με αυτά τα πλαστικά ποτήρια προκαλεί την ανάδυση του περιεχομένου του πλαστικού, το οποίο αναμιγνύεται με το υγρό που πίνεται και γίνεται καρκινογόνο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα