Γαλλική σινε-πανδαισία στην Αθήνα

Μεταξύ της ταινίας έναρξης («Άθικτοι») και της ταινίας λήξης («Ούτε στον εχθρό μου»), οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στα άδυτα της γαλλικής κινηματογραφίας, επιλέγοντας μεταξύ των 50 ταινιών που θα προβληθούν, και να βρεθούν αντιμέτωποι με σινεφίλ και μουσικές εκπλήξεις.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαρτίου, με την προβολή της ταινίας-φαινόμενο «Άθικτοι», των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, με τους Φρανσουά Κλουζέ και Ομάρ Σι (βραβείο Σεζάρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου).

Η ταινία έχει ήδη γίνει παγκόσμια επιτυχία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο γαλλικό

box office όλων των εποχών. Μάλιστα, έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στη Γαλλία.

Η διοργάνωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Ούτε στον εχθρό μου», της Αν Φοντέν, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Η «ταυτότητα» της διοργάνωσης

Το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Οι ταινίες του θα προβληθούν στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναός (με εισιτήριο 6 ευρώ), καθώς επίσης και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (με εισιτήριο 5 ευρώ).

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου (και έως την Τετάρτη 4 Απριλίου) η διοργάνωση θα «μετακομίσει» στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» της Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης. Την επιτροπή απαρτίζουν ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος, η παραγωγός Αμάντα Λιβανού, η ηθοποιός Κλεμένς Ποεζί και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Το Φεστιβάλ έχει θεσπίσει δύο βραβεία τα οποία θα απονεμηθούν στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα:

- To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και

- Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Οι ταινίες

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες:

«Οι Ατίθασοι», «Ο υπουργός», «Αγαπημένοι», «Le Skylab», «Ένα ευτυχές γεγονός», «Η συμμορία της Λιόν», «Ο Έρωτας κρατάει τρία χρόνια», «Μια καλύτερη ζωή», «Elles», «Ποτέ πια φόβος», «17 Κορίτσια» και «Αγανακτισμένοι».

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες: «Ma part du gateau», «Love and Bruises», «Άθικτοι», «Ούτε στον εχθρό μου», «Ένα καυτό καλοκαίρι», «Ξαφνικά όλοι μου λείπουν», «Ο γάτος του ραβίνου», «Ένα τέρας στο Παρίσι» και «Οίκος ανοχής».

Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στην ενότητα Πανόραμα, ενώ στο τμήμα Αραβική Γαλλοφωνία παρουσιάζονται έργα μιας νέας γενιάς σκηνοθετών από χώρες όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Συνεργασίες και εκπλήξεις

Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», καθώς επίσης και με το φεστιβάλ ομοφυλοφιλικών ταινιών Outview Film Festival.

Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν με τις «Νύχτες Πρεμιέρας», άνθρωποι

Keywords
Τυχαία Θέματα