Έκρηξη λουκέτων στο λιανεμπόριο

Παραδοσιακές αγορές όπως αυτές του Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, της Νέας Ιωνίας αλλά και της Καλλιθέας έχουν πληγεί περισσότερο καθώς η αύξηση των κλειστών καταστημάτων ξεπερνά ακόμα και το 55%.

Για παράδειγμα από τον περασμένο Μάρτιο μόνο στην αγορά της Νέας Ιωνίας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έφτασε το 58% και του Πειραιά το 55% όταν το Μάρτιο

του 2011 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 18% και 21% αντίστοιχα.

Παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι στην Αττική ερημώνουν και στην θέση που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υγιείς παραδοσιακές αγορές όπως αυτές του Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, της Νέας Ιωνίας αλλά και της Καλλιθέας έχουν πληγεί περισσότερο καθώς η αύξηση των κλειστών καταστημάτων ξεπερνά ακόμα και το 55%.

Για παράδειγμα από τον περασμένο Μάρτιο μόνο στην αγορά της Νέας Ιωνίας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έφτασε το 58% και του Πειραιά το 55% όταν το Μάρτιο του 2011 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 18% και 21% αντίστοιχα.

Παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι στην Αττική ερημώνουν και στην θέση που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υγιείς επιχειρήσεις σήμερα υπάρχουν μόνο άδεια καταστήματα. Σύμφωνα με την έρευνα στην Αθήνα στην οδό Σταδίου 2 στα 5 καταστήματα είναι κλειστά, στην Τσακάλωφ, την Χαρίλαου Τρικούπη και την Εμμ. Μπενάκη 1 στα 3 καταστήματα ενώ στο Πειραιά στην οδό Νοταρά έχουν βάλει λουκέτο 2 στα 5 καταστήματα όπως και στην Γούναρη. Εντυπωσιακό είναι ότι πλέον η κρίση δεν πλήττει μόνο τα μικρά μαγαζιά ενώ σε πολλές περιοχές που τους προηγούμενους μήνες είχαν κατεβάσει ρολά εμπορικές κυρίως επιχειρήσεις σήμερα ρολά έχουν κατεβάσει και επιχειρήσεις άλλων κλάδων όπως μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και εστίασης.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου η εξέλιξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη στρέβλωση της παραδοσιακής εικόνας της αγοράς ερήμωση δρόμων από τέτοιους είδους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνυφασμένες με τη λειτουργία της τοπικής αγοράς, ακόμα κι αν το εμπόριο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και αντιστέκεται, είναι εύλογο ότι άμεσα θα φέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε κάθε είδους καταστήματα. Σημαντικότερη συνέπεια αυτών, η ερήμωση του εμπορικού δρόμου, η διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και η διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για τα ιστορικά εμπορικά κέντρα», τονίζουν.

Μείωση της αγοραστικής δύναμης

Η μεγαλύτερη επιδείνωση των λουκέτων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά συγκριτικά με τις άλλες τοπικές αγορές αποδίδεται και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατ’ επέκταση με τροποποίηση των καταναλωτικών συμπεριφορών. Η καταναλωτική συμπεριφορά προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών με αποτελέσματα οι αγορές να είναι στοχευόμενες και περιορισμένες ενώ παράλληλα αποσυνδέονται από την έννοια της «βόλτας» (ψυχαγωγία, φαγητό, καφέ κλπ), λόγω της οικονομικής αδυναμίας εκπλήρωσης αυτών των αναγκών. «Η έρευνα μπορεί να δείχνει μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα μας

Keywords
Τυχαία Θέματα