Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εφεδρεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι η ένταξη των μόνιμων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Νοεμβρίου 2011, όπως ακριβώς προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Αντιθέτως, η ένταξη των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τόσο των φορέων του Δημοσίου όσο και των υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων στο καθεστώς της εφεδρείας
θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2012.

Εκτός, όμως, από την εφεδρεία, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, με μείωση σε πρώτη φάση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων, κάτι που θα οδηγήσει σε μαζικές μετατάξεις ή ακόμη και σε απολύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι τα υπουργεία, με ευθύνη των γενικών γραμματέων, θα πρέπει να συντάξουν άμεσα σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων με τα οποία να καταργούνται ή να συγχωνεύονται υπηρεσιακές μονάδες των υπουργείων και των ΝΠΔΔ.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα σχέδια αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, έτσι ώστε να προωθηθούν έγκαιρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

Να περιοριστεί η διοικητική δομή των φορέων με την κατάργηση κατά προτεραιότητα των υπηρεσιακών μονάδων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης επειδή, είτε ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και δεν έχουν πλέον αντικείμενο, είναι σε είναι σε πλήρη αδράνεια, είτε υπολειτουργούν. Να υπαχθούν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, έτσι ώστε να προκύψει μικρότερη οργανωτική δομή και καλύτερος συντονισμός, όλες οι υποστηρικτικές μονάδες των αυτοτελών υπηρεσιών. Να εφαρμοστεί η αρχή του «εύρους εποπτείας» στη διάρθρωση των υπηρεσιακών μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γενική διεύθυνση θα πρέπει να περιλαμβάνει από τρεις ως επτά διευθύνσεις και η κάθε διεύθυνση από τρία ως επτά τμήματα. Να καταργηθούν όλες οι υποδιευθύνσεις και τα γραφεία. Να περιοριστούν οι περιφερειακές υπηρεσιακές μονάδες των φορέων με καταργήσεις ή συγχώνευσή τους, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η ένταξη ορισμένων εξ αυτών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα