Επανεξελέγη μέλος στον ΟΟΣΑ

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου (φωτογραφία) επανεξελέγη ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ για το έτος 2024. Η Β. Λαζαράκου είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και μέλος του ΔΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο και ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2022.

Η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ

ασχολείται με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Οργανισμού στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης, της εταιρικής χρηματοδότησης και των κρατικών επιχειρήσεων. Επιβλέπει την εφαρμογή των γενικών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης όπως διαμορφώνονται από τον ΟΟΣΑ και το G20, καθώς και των συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού για την εταιρική διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Καθοδηγεί και υποστηρίζει τον διάλογο του Οργανισμού με οικονομίες – μη μέλη για τα ζητήματα αυτά.

Η Β. Λαζαράκου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «βαδίζοντας πλέον στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα έχει μεγάλη σημασία να ενταχθούν οργανικά στο πλέγμα των πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης ζητήματα που αφορούν την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας».

Αυτόματο κυνήγι για κρυφά εισοδήματα

Ενα νέο σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας ενεργοποιεί από τον Ιανουάριο του 2024 η ΑΑΔΕ. Το σύστημα υπόσχεται άμεση πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιούνται τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με στόχο την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο. Ετσι, ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος για να μπει φρένο σε φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Με το νέο σύστημα τα «λαβράκια» θα πιάνονται πολύ πιο εύκολα στα δίχτυα.

Mείωση μισθών πανευρωπαϊκά

Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη – μέλη οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν. Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 0,2%, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό 5,9%.

Απειλή για τα μετρητά

Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα CBDC είναι ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών. Αποτελούν την ψηφιακή μορφή των λεγόμενων νομισμάτων fiat, τα οποία είναι χρήματα που εκδίδονται από κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζονται από κανένα φυσικό εμπόρευμα, όπως χρυσό, ασήμι ή άλλα πολύτιμα μέταλλα μιας χώρας. «Τα CBDC θα προσφέρουν μια ασφαλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση [σε μετρητά].

Θα προσφέρουν επίσης μια γέφυρα μεταξύ των χρημάτων και ενός κριτηρίου για τη μέτρηση της αξίας τους, όπως ακριβώς τα μετρητά σήμερα που μπορούμε να αποσύρουμε από τις τράπεζές μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι περισσότερες από 100 χώρες διερευνούν το ενδεχόμενο να εκδώσουν CBDC.

Keywords
Τυχαία Θέματα