Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Σκουπίδι από το εργαστήριο φέρεται να έπεσε σε σπίτι στη Φλόριντα

Ένα κυλινδρικό μεταλλικό αντικείμενο που διαπέρασε τη στέγη και τα πατώματα μιας διώροφης κατοικίας στη Φλόριντα ήταν πιθανότατα σκουπίδι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μόνο οι δύο γιοι του Αλεχάντρο Οτέρο βρισκόταν στο σπίτι τους όταν η κάμερα ασφάλειας κατέγραψε τον γδούπο μιας πρόσκρουσης στις 14.34 τοπική ώρα στις 8 Μαρτίου, αναφέρει το Ars Technica.

Πέντε λεπτά νωρίτερα, στις 14.29 τοπική ώρα, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος είχε καταγράψει τα σκουπίδια που είχαν απορριφθεί από τον σταθμό να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα πάνω από

τον Κόλπο του Μεξικού και να κατευθύνονται προς τη Φλόριντα.

Ο κύλινδρος, βάρους περίπου ενός κιλού, φαίνεται πως προήλθε από μια παλέτα με εννέα παλιές μπαταρίες που είχε απορριφθεί από το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο τρία χρόνια νωρίτερα, το 2021. ‘

Οι παλιές μπαταρίες σχεδιαζόταν αρχικά να σταλούν πίσω στη Γη, όμως η αποστολή επιστροφής αναβλήθηκε και η NASA αποφάσισε τελικά να τις ξεφορτωθεί με μη ελεγχόμενη επανείσοδο.

Hello. Looks like one of those pieces missed Ft Myers and landed in my house in Naples.

Tore through the roof and went thru 2 floors. Almost his my son.

Can you please assist with getting NASA to connect with me? I’ve left messages and emails without a response. pic.twitter.com/Yi29f3EwyV

Alejandro Otero (@Alejandro0tero) March 15, 2024

Εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι η υπηρεσία συνέλεξε τον ύποπτο κύλινδρο και τον μετέφερε για εξέταση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. «Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν διαθέσιμες όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση» είπε.

Σύμφωνα με τη NASA, η παλέτα με τα απορρίμματα είχε συνολικό βάρος 2,6 τόνους. Το γεγονός ότι οι μπαταρίες αποτελούνται κυρίως από μέταλλα εμπόδισε την πλήρη καταστροφή τους κατά τη μετεωρική κάθοδο στην ατμόσφαιρα.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαρντ που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαστημικών αντικειμένων, εκτίμησε με ανάρτησή του στο Χ ότι το αντικείμενο που έπεσε στο σπίτι του Οτέρο θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τον ISS.

Από την πλευρά του, o Oτέρο ανέφερε ότι περιμένει να επικοινωνήσουν μαζί τους οι «αρμόδιες υπηρεσίες» για την αποκατάσταση των ζημιών στη σκεπή και τα δάπεδα.

Ο ίδιος ή η ασφαλιστική εταιρεία του θα μπορούσαν δυνητικά να αξιώσουν αποζημιώσεις από τη NASA, αν και η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η παλέτα που μετέφερε τις μπαταρίες ανήκει στην ιαπωνική υπηρεσία Διαστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα