Αβεβαιότητα για τη δόση

Αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, 8 δισ. ευρώ , ενώ βεβαίως στον αέρα είναι και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας με βάση το νέο πρόγραμμα.Παρότι οι επίσημες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεπισήμως τα στελέχη της τρόικας διεμήνυαν στο οικονομικό επιτελείο πως πλέον τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου, τα στελέχη της τρόικας
μετέφεραν στους συνομιλητές τους τον αιφνιδιασμό τους, σημείωναν ότι οι εξελίξεις προκαλούν αβεβαιότητα και παρατηρούσαν ότι πλέον όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Πρώτα θα δούμε τι θα συμβεί και μετά θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση», διεμήνυαν, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από τις οποίες αναμένεται να αντληθούν 4 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Με βάση και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του Δημοσίου, οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι τα ποσά αυτά - εφόσον εξασφαλιστούν - επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Η πρώτη μεγάλη δαπάνη που έρχεται, ποσού 1,5 δισ. ευρώ, είναι η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 του μήνα.
ΛΗΞΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. Ωστόσο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υπάρχουν λήξεις ομολόγων 3 δισ. ευρώ, για τις οποίες απαιτείται η είσπραξη της δόσης από την τρόικα.Ανησυχία επικρατεί και στον τραπεζικό χώρο καθώς από χθες η ρευστότητα των τραπεζών υφίσταται νέες πιέσεις. Η άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων συνεπάγεται μείωση της αξίας τους και, άρα, περιορίζεται το ποσό των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις. Επιπλέον, αυξάνεται το ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν κατά την εξόφληση αυτών των δανείων της ΕΚΤ.Πάντως οι τραπεζίτες διεμήνυαν χθες ότι το κοινό, αν και εξέφραζε ανησυχία για τις εξελίξεις, συμπεριφέρθηκε ψύχραιμα και δεν σημειώθηκαν μαζικές αναλήψεις από λογαριασμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα