Αρχισε η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης με τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ αύριο, Πέμπτη θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Η όλη διαδικασία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τόσο με την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, την έκφραση πρόθεσης για παρόμοιες κινήσεις άλλων βουλευτών, τις
δηλώσεις βουλευτών (όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή και ο Μίμης Ανδρουλάκης) όσο και των επιστολών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε χωρίς τον Πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται στις Κάννες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της G20.

Με την τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, ξεκίνησε η διαδικασία.

Ο κ. Ρέππας από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ευθύνης προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που έχει αναλάβει».

Έκανε, επίσης, εκτενείς αναφορές στην απόφαση του πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος, συνδέοντάς την με τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής «δικαίωση για την προσπάθεια και τον μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την προσφυγή της στη λαϊκή ετυμηγορία πριν το Μνημόνιο, καθώς προείχε-όπως ανέφερε-η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης. «Τώρα όμως έχουμε μετατόπιση και ο δημοσιονομικός τρόπος διαχείρισης το θέματος έγινε ευρύτερα πολιτικός».

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ.Ρέππας την χαρακτήρισε «παράδοξη».

«Το δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που φέρει τα πάντα στο φως και δεν επιτρέπει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις. Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση για όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού προβάλλοντας την δική τους εκδοχή» σημείωσε ο κ. Ρέππας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ, «η θέση της χώρας στο ευρώ, είναι εθνικό κεκτημένο και δόγμα απαράλλακτο. Η θέση της χώρας στο ευρώ όμως, είναι υπενθύμιση να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».

«Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να δώσουν τέλος στη κατηφόρα του τόπου».

«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να πετάτε το όνειρο του ελληνικού λαού για την Ευρώπη στα σκουπίδια; Είστε μια ανώριμη κυβέρνηση που εκβιάζει το λαό και τη κοινωνία γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η πολιτική που συμφωνήσατε δεν μπορείτε να την περάσετε στη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα