Αναζητώντας τους πραγματικούς «ηθικούς αυτουργούς» της βίας στα γήπεδα

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Αμερικανό ποιητή Καρλ Σάντμπεργκ: «Δεν ξέρω πού πηγαίνω, αλλά βρίσκομαι καθ’ οδόν» έγραψε δεκαετίες πριν, συμπυκνώνοντας σε μια σύντομη πρόταση ίσως τον πιο εύστοχο ορισμό για όλες εκείνες τις αχαρτογράφητες απόπειρες που δεν ορίζονται από μια κανονική αφετηρία και έναν πραγματικό προορισμό.

Λέξεις στη σειρά που μοιάζουν συναρπαστικές τυπωμένες σε ένα κομμάτι χαρτί, που ίσως υπόσχονται ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο, αλλά σε κανένα βαθμό δεν μπορούν να αποτελούν τη στρατηγική ευνομούμενης Πολιτείας απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως

η βία. Ιδίως όταν μιλάμε για μια έκρηξη βίας που έχει μετατρέψει την χώρα σε εμπόλεμη ζώνη και το πεδίο της ενημέρωσης σε ένα ατελείωτο «αστυνομικό ρεπορτάζ» καταγράφοντας δολοφονίες σε σπίτια, δρόμους, κέντρα διασκέδασης, έξω από γήπεδα κλπ.

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στοιχίζει πολύ ακριβά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λίγες μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Λυγγερίδης, άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 31 ετών. Αστυνομικός στο επάγγελμα. Θύμα «τυφλής» βίας, εν ώρα καθήκοντος, έξω από το κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη, όπου εκείνη την ώρα εξελίσσονταν ένας αγώνας βόλει. Ο κατ’ ομολογία 18χρονος δράστης που του έκοψε το νήμα της ζωής δεν τον γνώριζε. Όπως δεν γνώριζαν τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό, εκείνοι που τον δολοφόνησαν στη Θεσσαλονίκη. Όπως δεν μάθαμε σε ποιον ανήκει το χέρι που στέρησε τη ζωή στον Μιχάλη Κατσούρη το καλοκαίρι, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως δεν θα μάθουμε και άλλα πολλά στο μέλλον, αν επιτέλους δεν βρεθεί κάποιος να κοιτάξει με ειλικρίνεια το πρόβλημα κατάματα.

«Είναι ζήτημα τιμής για την πολιτεία η τιμωρία των δολοφόνων και το ξερίζωμα της βίας» είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας τον νεαρό αστυνομικό. Νωρίτερα η κυβέρνησή του ανακοίνωσε μια σειρά «μέτρων» κατά της οπαδικής βίας στοχεύοντας αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο, τα οποία αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου, καθώς και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου.

Μέτρα «οριζόντια», που επί της ουσίας στο σύνολο τους τυπικά ισχύουν εδώ και χρόνια (κάμερες στα γήπεδα, ηλεκτρονικό εισιτήριο κλπ), αλλά δεν εφαρμόζονται με ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας, γεγονός που απέφυγαν να σχολιάσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, όπως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Γιατί, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν «ισχύουν οι νόμοι», αλλά ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις – και η σημερινή ως προς αυτό το θέμα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση – στην πραγματικότητα περισσότερο νοιάζονται να διατηρήσουν αποστάσεις  από τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο παρά να αναμετρηθούν με τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί.

Η απορία βεβαίως παραμένει: Αν όντως εφαρμόζονταν οι νόμοι θα ζούσε σήμερα κάποιος από τους αδικοχαμένους; Είναι η λύση σε αυτή τη μάστιγα ένα smartphone και ένα barcode για την είσοδο στις κερκίδες;

Αν ήταν, τότε δεν θα υπήρχε προέκταση της κοινωνικής βίας στα γήπεδα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Σε χώρες προηγμένες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία όπου οι κυβερνήσεις δεν σερβίρουν ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» μέτρα που οι ίδιες δεν εφαρμόζουν και όπου η Δικαιοσύνη δεν θα επέτρεπε αυτό το μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας.

Αναζητείται λέει πιθανή ηθική αυτουργία σε υποθέσεις σαν αυτή της τραγωδίας στου Ρέντη και δύο Υπουργοί πήγαν ως τον Άρειο Πάγο τα ονόματα 200 σεσημασμένων χούλιγκαν όλων των «χρωμάτων» σε έναν φάκελο που κανείς δεν εξηγεί γιατί παρέμενε… κρυμμένος σε κάποιο συρτάρι, όταν τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε απλώς επεισόδια, αλλά νεκρούς.

Και βέβαια γράφεται από εδώ και από εκεί ότι «αναζητείται ηθική αυτουργία», χωρίς όσοι προβάλλουν τις σχετικές αναφορές να αναλύουν ποια είναι η νομική έννοια της ηθικής αυτουργίας. Γιατί π.χ. στην τραγωδία στου Ρέντη για να κατηγορηθεί έστω κάποιος ως ηθικός αυτουργός πρέπει να υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις ότι αυτός έπεισε τον δράστη να σημαδέψει τον άτυχο αστυνομικό και να τον σκοτώσει.

Υπάρχει ευθύνη στο ποδόσφαιρο; Με έναν τρόπο, ναι. Όπως υπάρχει και στο μπάσκετ, και στο βόλει και όπου κάθε μεγάλο αθλητικό brand γίνεται με κάποιο τρόπο αιτία διαχωρισμού του κοινού, οδηγεί σε ομαδοποίηση. Δεν φέρει ευθύνη για τους χούλιγκαν και τα επεισόδια ούτε γιατί ισχύουν «σαχλαμάρες» περί ιδιωτικών στρατών, από ανθρώπους και ομάδες που πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε περιστατικό. Κυρίως για μια σειρά από συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον τοξικό.

Οι ομάδες δεν είναι ούτε… Αστυνομία, ούτε Δικαιοσύνη, ούτε Κυβέρνηση. Είναι ανώνυμες εταιρίες που ζημιώνονται αφάνταστα, από τιμωρίες και μεγάλα οικονομικά πρόστιμά, αλλά και από κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Ότι σήμερα ολοένα και περισσότεροι γονείς δεν θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους και να πάνε στο γήπεδο. Κάτι που δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται αυτοί που έχουν την ευθύνη για μια σταθερά καθοδική και τελικά αυτοκαταστροφική πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Η βία δεν γεννιέται στα γήπεδα και τις κερκίδες. Εκεί καταλήγει. Η βία γεννιέται μέσα στην κοινωνία και αντανακλά την κατάσταση μιας νεολαίας που αναζητά διέξοδο. Που δεν χαίρεται με το μέλλον που βλέπει να έρχεται και κάποιες φορές θέλει να εκραγεί. Και που δεν έχει σήμερα τη θετική διέξοδο η οργή και η ανασφάλεια που νιώθει να γίνει διαμαρτυρία και συλλογική δράση και άρα λειτουργούν περισσότερο ως εκρηκτική ύλη που συσσωρεύεται.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη του αθλητισμού και ιδίως του ποδοσφαίρου είναι άμοιροι ευθυνών. Γιατί αντί να κάνουν τον αθλητισμό μια θετική διέξοδο, κυρίως μέσα από «θετική ταύτιση» με την ομάδα και την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια κοινότητα που προσφέρει, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: απλώς προσφέρουν στην τάση προς τη νεανική βία εύκολους στόχους – τις αντίπαλες ομάδες και τους οπαδούς τους – και μια ρητορική που τελικά νομιμοποιεί τη βία.

Και αυτός ακριβώς είναι ο μηχανισμός της «ηθικής αυτουργίας» για τον οποίο κανείς δεν συζητά, μια «ηθική αυτουργία» που δεν έχει να κάνει με τα διάφορα «σενάρια αστυνομικής φαντασίας» που διακινούνται, αλλά με τον τρόπο που διάφοροι «παράγοντες» του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται τις έννοιες «είμαι ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ» και «ασκώ διοίκηση σε μια ΠΑΕ».

Γιατί όταν δεν συζητάμε για αυτόν τον πραγματικό «ελέφαντα στο δωμάτιο», τότε καταλήγουμε να μην ασχολούμαστε με την ηθική αυτουργία για όλες εκείνες τις υποθέσεις, που ενώ σόκαραν την Ελλάδα έμειναν σκονισμένες στο αρχείο ως ότου να παραγραφούν ή να «σβήσουν» έπειτα από επτά αναβολές στις δικαστικές αίθουσες –σαν εκείνη της εισβολής του οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας σε εκείνο το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ.

Οικονόμου και Κατσαφάδος πότε θα παραιτηθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί;

Τα περιστατικά βίας τα τελευταία χρόνια πολλά. Σε όλα μπορεί κανείς να δει τον τρόπο που οι αρμόδιες αρχές δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα είχαμε τρεις θανάτους οπαδών που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν η αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι είχαν πάρει έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε. Εάν για παράδειγμα δεν είχαν αφήσει ανεξέλεγκτους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δύο θανάτους οπαδών. Ή εάν το καλοκαίρι που μας πέρασε η αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι δεν είχαν απλώς «παρακολουθήσει» τη μαζική κάθοδο των Κροατών οπαδών ή είχαν παρέμβει στο ραντεβού όπου συναντήθηκαν με τους «αδελφούς» οπαδούς του ΠΑΟ για να πάρουν τον απαραίτητο «οπλισμό» ή είχαν πάρει την φαινομενικά αυτονόητο απόφαση να στείλουν έγκαιρα ικανές αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μοιραία αντιπαράθεση με τους οπαδούς της ΑΕΚ, αποφάσεις που θα σήμαιναν ότι σήμερα ο Μιχάλης Κατσούρης θα ζούσε. Μόνο που όχι μόνο αυτές οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν αλλά δεν υπήρχαν καν η στοιχειώδης  ευαισθησία μιας παραίτησης ως ανάληψη ευθύνης. Ακόμη και η χειρονομία της απομάκρυνσης του εκ των πραγμάτων αποτυχημένου στα καθήκοντά του Υποδιευθυντή Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας  Κώστα Χρίστογλου, αποδείχτηκε απλώς «συμβολική», αφού από τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Και δεν είναι τυχαία αυτή η απροθυμία ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Αποτυπώνει την ανάλογη απροθυμία αντιμετώπισης του ίδιου του προβλήματος, τη λογική των αποστάσεων, την αντίληψη ότι αρκούν τα επικοινωνιακά τρικ για ένα ζήτημα που και σύνθετο είναι και δύσκολο.

Και βέβαια υπάρχει και ένα ζήτημα και με τη στάση της δικαιοσύνης. Και το καλοκαίρι μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και πρόσφατα μετά την τραγωδία στου Ρέντη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία για σε βάθος διερεύνηση των υποθέσεων. Ανάλογες παραγγελίες είχαν δοθεί και στο παρελθόν, κάθε φορά που έχουμε μια «πολύκροτη» υπόθεση. Αναρωτήθηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι της δικαιοσύνης τι συμβαίνει και όχι μόνο δεν αποκαλύπτονται τελικά οι διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και διαρκώς έχουμε νέα τραγικά περιστατικά

Μόνο που όπως τραγικά αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, όσο δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά το πρόβλημα, απλώς μετράμε θύματα στον φαύλο κύκλο της βίας.

Αναζητώντας τους πραγματικούς ηθικούς αυτουργούς

Το in δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αναζητήσει τέτοιες αποδείξεις. Στοιχεία που παραπέμπουν πολύ περισσότερο σε ηθική αυτουργία στη βία. Ντοκουμέντα που δείχνουν πώς διαμορφώνεται το κλίμα και διαρθρώνεται ο μηχανισμός που οδηγεί στο μαχαίρωμα ενός «αντιπάλου» οπαδού.

Εκρηκτικές δηλώσεις, ακατανόητα περιστατικά, διαπληκτισμοί, αψιμαχίες, πιστόλια σε κοινή θέα, επίσημες ανακοινώσεις, εμπρηστικές τοποθετήσεις διοικητικών παραγόντων και στελεχών. Αναζήτηση σε… όλα τα χρώματα, με όλους τους τρόπους και αναπόφευκτα με έναν σταθερό παρονομαστή: Την ατιμωρησία.

Το γεγονός ότι κανείς δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Τον «συμβιβασμό» πως όλοι μπορούν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν δίχως να κληθούν να αποδείξουν ότι ισχύει ή να απολογηθούν. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Πολιτείας.

ΑΕΚ: από τον πρόεδρο έως τον εκπρόσωπο Τύπου, μια διαρκής υποκίνηση στη βία

Λίγες ομάδες έχουν υιοθετήσει τόσο συστηματικά και για τόσο καιρό μια ρητορική που μόνο ως εμπρηστική μπορεί να θεωρηθεί. Από τον «διοικητικό ηγέτη» Δημήτρη Μελισσανίδη έως τον… εκπρόσωπο Τύπου, ο τόνος είναι ο ίδιος: όλοι οι εκτός ΑΕΚ απλώς θέλουν το κακό της, την επιβουλεύονται, θέλουν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της προς την κορυφή ή την απόκτηση γηπέδου και άρα πρέπει ο «κιτρινόμαυρος λαός» να «πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Οι διαρκείς επιθέσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη

Τα περιστατικά επιθετικής -το λιγότερο- συμπεριφοράς του Δημήτρη Μελισσανίδη τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά. Ας δούμε μερικά από αυτά και ας σκεφτούμε ποιο μήνυμα στέλνουν στους οπαδούς:

Οι χυδαίες απειλές προς τον παρατηρητή του ντέρμπι ΑΕΚΟλυμπιακός (13/2/16): Τον Φεβρουάριου του 2016 η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 22η αγωνιστικής της Superleague. Η Ένωση επικρατεί με 1-0, με τον αγώνα να στιγματίζεται από τις χυδαίες απειλές του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη  στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ προς τον παρατηρητή του αγώνα, Δημήτρη Κύρκο. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. «Γαμ… την συμμορία σας» είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που καταγράφτηκαν στο φύλλο αγώνα. Ο Μελισσανίδης θα απαλλαγεί τελικά, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι αυτά όντως έγιναν και γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα.

Η επίθεση στον Αλέξη Κούγια (08/9/17): Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 ο Δημήτρης Μελισσανίδης γρονθοκόπησε τον Αλέξη Κούγια σε μαγαζί στη Βουλιαγμένη (Aqua Marina) δύο ημέρες πριν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την ΑΕΛ για την τρίτη αγωνιστική της Super League! Ο πρόεδρος της ΑΕΚ επιτέθηκε με ύβρεις – κατ’ άλλους και με γροθιές – στον Αλέξη Κούγια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του τελευταίου. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τελικά θα αθωωθεί, όμως αυτό δεν ακυρώνει ότι το περιστατικό όντως έλαβε χώρα.

Το χαστούκι στον Καρυπίδη (05/3/20): Ανάρμοστες συμπεριφορές, χυδαίες επιθέσεις και απόπειρες βιαιοπραγίας περιέγραψε στην έκθεση του ο παρατηρητής του αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη, Συμεών Τσολακίδης, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να χαστουκίζει τον Θόδωρο Καρυπίδη, ενώ έγινε επίθεση σε έναν εκ των διαιτητών, τον οποίο οπαδός της ΑΕΚ έπιασε από τα γεννητικά όργανα! Παράλληλα, σημειώνεται ότι επίσης οπαδός απώθησε τον γυμναστή του Αρη…

ΟΑΚΑ η αλλιώς το κολαστήριο των διαιτητών (10/5/22): ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διασταύρωναν τα ξίφη τους το βράδυ της Κυριακής (8/5) του 2022 στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής των play off, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να εξαπολύει φραστική επίθεση στον διαιτητή, Ματέι Γιουγκ για την τοποθέτησή του στο εν λόγω ματς από τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Τότε η ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο με χρηματική ποινή 31.500 ευρώ και ο Μελισανίδης είχε τιμωρηθεί με πειθαρχική ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) μήνα.

Απειλές σε βάρος του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (8/8/23): Τον Αύγουστο του 2023 ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος δημοσιεύει ένα άρθρο που αναφέρεται στις ευθύνες της ΑΕΚ και της αστυνομίας σε σχέση με τη δολοφονική κάθοδο των Κροατών οπαδών, επικεντρώνοντας στα προβλήματα με τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Η απάντηση ήταν ένα εξαιρετικά απειλητικό τηλεφώνημα από ένα άτομο που δήλωσε ότι είναι ο «Δημήτρης Μελισσανίδης», αλλά και μια εξαιρετικά εξυβριστική και επίσης απειλητική ανακοίνωση της ίδιας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Επίσημες ανακοινώσεις ΑΕΚ

Οι ανακοινώσεις της επίσημης ΑΕΚ, της ΠΑΕ ΑΕΚ λίγο απέχουν από μια ιδιότυπη «ρητορική μίσους» που εύκολα μπορεί να μεταφραστεί από τους αποδέκτες σε μια ανοιχτή πρόκληση για τη διάπραξη πράξεων βίας σε βάρος των «αντιπάλων». Σταχυολογούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων ανακοινώσεων.

«Το θράσος τους πλέον προσβάλλει και τη νοημοσύνη των δικών τους φιλάθλων» (13/12/2015): Τον Δεκέμβριο του 2015, η ΠΑΕ ΑΕΚ επιτίθεται με ανακοίνωσή της στον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο, τονίζοντας πως το θράσος του προσβάλλει τη νοημοσύνη των οπαδών και των υπολοίπων οπαδών, κάνει αναφορά σε άθλια προπαγάνδα και «εγκληματική οργάνωση», ενώ με απειλητικό τόνο αναφέρει «ραντεβού σε δέκα μήνες».

«Να πάρουμε πίσω τις Κυριακές μας, με κάθε κόστος» (3/3/2016): Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ ξεκαθαρίζει πως στόχος της είναι να πάρει… πίσω τις Κυριακές της και να… φτιάξει πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τονίζει επίσης πως πρέπει κόσμος και ΠΑΕ να προσπαθήσουν μαζί, χωρίς όμως να… υπολογίζουν το όποιο κόστος και πως θα τα καταφέρουν. Αναρωτιέται κανείς πώς εξέλεβαν οι φανατικοί οπαδοί την αναφορά ότι «θα φτάσουμε μέχρι το τέλος χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο κόστος».

«Ο Δήμαρχος προσπαθεί να κάνει καριέρα σε βάρος του αγώνα της ΑΕΚ για το γήπεδο» (15/12/2016): Επίθεση στον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ, κάνοντας λόγο για δήθεν καταγγελίες και πως δημιουργεί ζητήματα από το πουθενά, με σκοπό να κάνει πολιτική καριέρα σε βάρος του ονείρου της Ένωσης να φτιάξει το γήπεδό της. Ούτως ή άλλως, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας από το 2014 έως το 2019, Άρης Βασιλόπουλος, θα βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της ΠΑΕ ΑΕΚ μόνο και μόνο επειδή έφερε αντιρρήσεις στον τρόπο που μεθοδεύτηκε η κατασκευή του νέου γηπέδου και επειδή θεώρησε δίκαια τα αιτήματα των ίδιων των κατοίκων που υποδείκνυαν προβλήματα με τη χωροθέτησή του.

«Ψέματα του Δήμου της Φιλαδέλφειας που στόχο έχει την παρεμπόδιση του γηπέδου» (21/2/2017): Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, τονίζοντας πως στόχο έχει να διαλύσει την κυκλοφοριακή κατάσταση της περιοχής, καθώς μόνος στόχος του είναι να παραπλανήσει το κοινό με τα ψέματα και να παρεμποδίσει τη δημιουργία του γηπέδου της.

«Ο δήμαρχος συκοφαντεί συστηματικά τους φιλάθλους, αποκαλώντας τους «οργανωμένο στρατό τραμπούκων»» (7/3/2017): Με επίθεσή της προς τον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας η ΠΑΕ ΑΕΚ αναρωτιέται για πόσα χρόνια ακόμα επιθυμεί να μην έχει γήπεδο η Ένωση, ενώ αναφέρει ότι συκοφαντεί τους φιλάθλους, ότι τους αποκαλεί ‘οργανωμένο στρατό τραμπούκων’, ενώ τονίζει ότι δεν εκδίδει την άδεια για ένα χαρτί. Βεβαίως αυτό που «ξεχνά» η ανακοίνωση της ΑΕΚ είναι περιστατικά όπως π.χ. η εισβολή τραμπούκων, στο όνομα της ΑΕΚ, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2014.

«Πρωτοφανής κλοπή τίτλου από έναν άνθρωπο με ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα» (7/5/2017): Επίθεση προς τη διαιτησία του τελικού Κυπέλλου 2017 και δη προς τον βοηθό Καλφόγλου, εξαπέλυσε η ΑΕΚ, τονίζοντας πως ο εν λόγω άνθρωπος είχε ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπιμότητα, ενώ έκανε λόγο και για προμελετημένο στήσιμο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς σε ποιο βαθμό μια τέτοια ανακοίνωση λειτούργησε στα μάτια των οπαδών ως προτροπή «να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους».

«Μην προκαλείτε άλλο τον κόσμο, δεν μπορείτε να μπείτε εμπόδιο στο μεγαλύτερο όνειρο των φίλων της ΑΕΚ» (28/6/2017): Με ανακοίνωσή της κατά του Δήμου και των εργολάβων, η ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε πως προκαλούν τον κόσμο της Ένωσης με την πρωτοφανή τους λύσσα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπουν εμπόδιο στο μεγαλύτερο όνειρο των οπαδών της. Ουσιαστικά, άλλη μια πρόσκληση στους οπαδούς να συσπειρωθούν εναντίον των «εχθρών».

«Οι φίλαθλοί μας έχουν επιδείξει πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση σε όλες τις προκλήσεις και τις προσβολές» (14/11/17): Με ανακοίνωσή της κατά του ειδησεογραφικού σάιτ «news247», αλλά και της «24media», η ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε λόγο για προβοκάτσιες λόγω ενός δημοσιεύματος, ενώ αναφέρει ότι οι οπαδοί της έχουν δεχθεί προκλήσεις και προσβολές για το όνειρο του γηπέδου. Και πάλι ο ίδιος τόνος που επικαλείται μια «στρατιά οπαδών» που δεν θα είναι για πάντα σε «αυτοσυγκράτηση».

«Ο δικαστής Σκουτέρης, ξενυχτώντας, έδωσε στον Σαββίδη το διαβατήριο για να κάνει αυτά που όλοι είδαμε» (12/3/2018): Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον δικαστή Σκουτέρη για την περίφημη απόφασή του πριν το ματς της Ένωσης με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ματς που στιγματίστηκε από την εισβολή του Ιβαν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας.

«Όργιο παραπληροφόρησης στην χθεσινή Αθλητική Κυριακή, προσέβαλε τη νοημοσύνη του μέσου Ελληνα φίλαθλου» (16/4/2018): Επίθεση προς την ΕΡΤ, την εκπομπή της «Αθλητικής Κυριακής» και τους δημοσιογράφους της εξαπέλυσε η ΠΑΕ ΑΕΚ, τονίζοντας ότι η εκπομπή, όπου ήταν καλεσμένος ο διευθυντής επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, προσέβαλε τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα.

«Το χθεσινό 3-0 προκάλεσε μεγάλο πόνο στον κ. Κούγια» (20/1/2020): Η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στον Αλέξη Κούγια τονίζοντας με αρκετή δόση ειρωνείας πως νιώθει την ανάγκη να τον παρηγορήσει για την ήττα της ΑΕΛ με 3-0, ενώ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του προκάλεσε πόνο και παραισθησιογόνες αντιδράσεις. Είναι εύλογο ότι τέτοιες απαξιωτικές αναφορές για συγκεκριμένα πρόσωπα επιτείνουν το κλίμα της «στοχοποίησης» των κάθε λογής «εχθρών».

Στοχοποίηση Παπασταθόπουλου (24/1/2021): Με σχετική της ανακοίνωση η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει πως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν της απάντησε ποτέ στην πρότασή που του έκανε, ενώ επιτέθηκε στην εφημερίδα SportDay, κάνοντας λόγο για ύπουλο και μεθοδευμένο δημοσίευμα όσον αφορά την επιθυμία απόκτησης άλλου παίκτη. Και πάλι είναι ενδεικτικό ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα δεν είναι αρεστό, αμέσως αντιμετωπίζεται ως «ύπουλο και μεθοδευμένο», συντηρώντας το ίδιο «πολεμικό» κλίμα.

Επίθεση σε Κλάτενμπεργκ και Καμπάκοφ (12/9/2022): Η ΠΑΕ ΑΕΚ επιτέθηκε στον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ κάνοντας λόγο για παράγκα στο ποδόσφαιρο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη «παρεούλα» ξένων διαιτητών όπως ο Βούλγαρος Καμπάκοφ που φαίνεται να συνεργάζεται μαζί του. Και πάλι το ίδιο πολεμικό κλίμα.

Επίθεση κατά του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (9/8/2023): Επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου, Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, εξαπέλυσε η ΑΕΚ, η οποία τονίζει πως επιτίθεται με ψέματα για το γήπεδο της ομάδας, ενώ αναφέρει ότι οι ΑΕΚτζήδες γνωρίζουν πολύ καλά και δεν ξεχνάνε ποτέ και ποιος είναι, μια ανακοίνωση που συνέπεσε και με το απειλητικό τηλεφώνημα από κάποιον που δήλωσε πως είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως σχολιάσαμε πιο πάνω.

Έργα και ημέρες παραγόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ

Ο πολεμικός τόνος, η στοχοποίηση «εχθρών», η διαμόρφωση ενός κλίματος ότι παντού υπάρχουν «αντίπαλοι» και βεβαίως η – όχι και τόσο – έμμεση προτροπή στους οπαδούς να πάρουν τα πράγματα τα χέρια τους κυριαρχούν στις δηλώσεις και άλλων παραγόντων της ΑΕΚ.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις του επί σειρά ετών γενικού αρχηγού της ΑΕΚ Βασίλη Δημητριάδη.

Ο επί σειρά ετών γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Βασίλης Δημητριάδης

Δημητριάδης: Η επίθεση στον διαιτητή Τριτσώνη και η οργή του κόσμου (3/5/2010): Ο επί σειρά ετών γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Βασίλης Δημητριάδης έπειτα από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και αφού επιτίθεται στον διαιτητή Τριτσώνη παίζει το χαρτί του… κόσμου: «Αν δεν σέβονται την ΑΕΚ να σεβαστούν την οργή του κόσμου. Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει». Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, όχι γιατί το άξιζε στο γήπεδο αλλά γιατί το πήρε… ο μάγκας πρόεδρος του. Βλέπουμε και πάλι πώς γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί πολεμική ατμόσφαιρα.

Έδινε οδηγίες στους χουλιγκάνους μέσα στο ΟΑΚΑ (27/4/2017): Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού ολοκληρώνεται με παρουσία χούλιγκαν στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ που προπηλάκισαν τους Ερυθρόλευκους (έβρισαν και έφτυσαν τον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας Στέφανο Καπίνο). Και ενώ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις εκθέσεις του παρατηρητή και του διαιτητή, μια φωτογραφία που απαθανάτισε τον Βασίλη Δημητριάδη να δίνει… οδηγίες στους οπαδούς πριν εκείνοι ξεκινήσουν τα… δικά τους, προφανώς και τα λέει όλα

Αδαμίδης-Δημητριάδης: Εμετικό σύνθημα για τον Ολυμπιακό (18/3/2011): Το 2011 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Σταύρος Αδαμίδης και ο γενικός αρχηγός της ΠΑΕ Βασίλης Δημητριάδης δίνουν ρεσιτάλ μίσους και χυδαιότητας. Μια παράσταση ενώπιον 1000 οπαδών της ομάδας τους μέσα από το πούλμαν της ομάδας, στο «Ελ. Βενιζέλος», έπειτα από μια νίκη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Η εικόνα και ο ήχος μιλούν από μόνα τους για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ:

Όταν «επικοινωνία» σημαίνει επί της ουσίας παρότρυνση στη βία

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καραλής

Ενδεικτική της αντίληψης που έχει για τη «επικοινωνία» και της επιμονής σε μια επιθετική ρητορική, που προετοιμάζει το κλίμα για βία και που παραπέμπει σε μια εκ των πραγμάτων «ηθική αυτουργία» είναι και η αντίληψη που αποπνέουν οι κατά καιρούς δηλώσεις του συμβούλου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννη Καραλή αλλά και άλλων στελεχών της ΑΕΚ.

Καραλής: Αποκαλεί ηλίθιους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού (27/8/2023): Με μπόλικο θράσος ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καραλής αποκαλεί ηλίθιους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Ο λόγος; Μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Πράσινοι έπειτα από το ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο. «Ντοστογιέφσκι που σας χρειάζεται» ήταν η… (κατά τον Καραλή) έξυπνη ατάκα για να στάξει το… φαρμάκι του, σε μια ανάρτηση που δεν έγινε ποτέ αιτία προκειμένου να κινηθούν οι Αρχές.

Έβγαλε πιστόλι σε αστυνομικό (14/7/2022): Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ένα πέρασμα από τα λόγια στην πράξη όπως όταν ο Καραλής έκανε επίδειξη στη μέση του δρόμου, βγάζοντας πιστόλι σε Αστυνομικό (του τμήματος της Ασφάλειας) σε μια ακατανόητη ιστορία που κανείς δεν έμαθε την… εξέλιξη της (μιας και με έναν μαγικό τρόπο ουδέποτε κανείς από την ΑΕΚ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για οτιδήποτε). Όταν το όχημα σταμάτησε σε φανάρι και ο αστυνομικός βρέθηκε δίπλα του, με σκοπό να του κάνει συστάσεις, ο δημοσιογράφος τον απείλησε ότι θα τον πυροβολήσει, δείχνοντάς του μάλιστα το όπλο που είχε πάνω του.

Επίθεση και στην Αστυνομία (22/10/23): Ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ έκανε ευθεία επίθεση σε βάρος της Αστυνομίας έπειτα από το παιχνίδι της ομάδας του στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Τα όσα αναφέρει σε ανάρτηση του είναι εξόχως ενδεικτικά της κατάστασης.  «Ζητάμε (και πολλές φορές δικαίως) καλύτερη συμπεριφορά από τους φιλάθλους. Μήπως ήρθε η ώρα να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ και καλύτερη αστυνομία;» αναρωτιέται.

Γενέθλια με… «μαύρο… πάτο» (13/4/2023): Η ΑΕΚ γιορτάζει τα 99α γενέθλια της μεγάλης ιστορίας της. Ο Γιάννης Καραλής όμως αποφασίζει σε μια τέτοια μέρα να ρίξει λάδι στη φωτιά και μπόλικη χυδαιότητα στον «δημόσιο λόγο». Σε  ανάρτησή του στα social media, ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων: « Πάντως απ’ την παραμονή των γενεθλίων δεν έχουμε παράπονο. Κι όσους πικραναμε πολύ, λίγο ξυδακι και …»ΜΑΥΡΟ ΠΑΤΟ» !!! (Ξέρουν αυτοί)». Εννοείται πως κανείς δεν τον καλεί να εξηγήσει την συμπεριφορά και τα λόγια του, παρότι στην πράξη και πάλι όσα έγραψε δεν απείχαν πολύ από προτροπή στους οπαδούς να «δράσουν».

Επίθεση και στον ΠΑΟΚ (25/1/2023): Ο άνθρωπος της επικοινωνίας της ΑΕΚ εννοείται πως δεν σταμάτησε ποτέ τις… παρεμβάσεις, όποτε ο ίδιος έκρινε και από τη στιγμή που ποτέ κανείς δεν τον «μάζεψε»: ούτε από την ομάδα του (που προφανώς τον επέλεξε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια), ούτε από τις αρχές του ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του ο ΠΑΟΚ, ο Κυριάκος Κυριάκος και οι ρεπόρτερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης

Τα… ερυθρόλευκα στρουμφάκια (6/7/2023): Η ΑΕΚ κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσει τον Σεντρίκ Μπακαμπού που την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Όταν η ιστορία διαρρέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της, επιτίθεται με λύσσα στους Ερυθρόλευκους τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «στρουμφάκια». Ο λόγος; Η συλλογιστική του μάλλον θα πρέπει να έγινε αντιληπτή μόνο από τον ίδιο. Εξ ου και δεν κλήθηκε από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Όμως μια τέτοια απαξιωτική και υβριστική αντιμετώπιση μιας άλλης ομάδας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συντηρεί το πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών, που με τη σειρά του τροφοδοτεί την βία.

Γιώργος Κοσμάς: Δεν είναι διεφθαρμένο γιατί… (3/10/2023): Ο Ολυμπιακός έχει τρομερά παράπονα από τη διαιτησία στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και τα εκφράζει επίσημα μέσω θεσμικής επιστολής του προς την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αντ’ αυτής απαντά ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς προκαλώντας με τη συλλογιστική του. Υποστηρίζει πως οι διαιτησίες δεν είναι τέλος πάντων προβληματικές. Γιατί; Διότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στη βαθμολογία. Ήταν πρώτος πιο σωστά, αλλά αυτό δεν ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της ΑΕΚ να ανασκευάσει. Μόνο που αυτού του είδους η άρνηση παραδοχής ότι υπάρχει πρόβλημα και οι εξυπνακισμοί απέναντι σε εύλογα ερωτήματα, απλώς συντηρούν στα μάτια των οπαδών την αίσθηση ότι όποιος διαμαρτύρεται για υπαρκτά προβλήματα απλώς επιβουλεύεται την ΑΕΚ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η διαρκής στοχοποίηση των αντιπάλων και κατηγορίες για «διαφθορά»

Όμως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και των ηγετικών παραγόντων του, ξεκινώντας από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζο, είναι πλήθος τα παραδείγματα εμπρηστικών δηλώσεων και προτροπών στους οπαδούς να δουν όλους τους άλλους, από τους διαιτητές έως τους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων ως «εχθρούς». Την ίδια στιγμή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι διαρκώς ο Παναθηναϊκός καταγγέλλει ένα γενικευμένο κλίμα διαφθοράς, χωρίς βέβαια η καταγγελία να γίνεται ποτέ ιδιαίτερα συγκεκριμένη, γεννώντας, όμως, το εύλογο ερώτημα, εάν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη επιληφθεί και δεν τις έχει διερευνήσει.

Έργα και ημέρες του Γιάννη Αλαφούζου

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος συχνά κάνει δηλώσεις που όντως «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Επίθεση σε Ολυμπιακό και διαιτησία (12-12-2012): Ο Γιάννης Αλαφούζος επιτέθηκε στον Ολυμπιακό μετά από ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις διαιτητικές αποφάσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι, λέγοντας πως αδικήθηκε η ομάδα του. Μια ακόμα επίθεση του προέδρου των «πράσινων» εναντίον της ομάδας του Πειραιά.

«Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» (17-4-2014): Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης είχε δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος, μετά το επεισοδιακό παιχνίδι Κυπέλλου στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Σε εκείνο το παιχνίδι υπήρξαν σοβαρά επεισόδια από οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης, τα οποία ο Αλαφούζος χαρακτήρισε αναπόφευκτα. Ο πρόεδρος μάλιστα του Παναθηναϊκού είχε επιτεθεί ξανά στον Ολυμπιακό.

Σφοδρή επίθεση (28-02-2015): Ο Γιάννης Αλαφούζος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο και χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ολυμπιακού. Ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΠΑΕ έβαλε στο «στόχαστρο» τους «ερυθρόλευκους» κάνοντας γενικευμένη επίθεση κατά της ομάδας του Πειραιά. Για μια φορά, ακόμη.

«Κλοπή του Παναθηναϊκού» (16-7-2015): Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού αναφερόμενος στην αποτυχία των «πράσινων» να δώσουν το παρών στο Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε λόγο για κλοπή. Ο Γιάννης Αλαφούζος επιτέθηκε μάλιστα για πολλοστή φορά στον Ολυμπιακό ενώ μίλησε και εναντίον της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πώς τέτοιες δηλώσεις καλλιεργούν ένα ιδιαίτερα πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών.

Στο «στόχαστρο» ο Σπάθας (26-9-2015): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος σχολίασε με καυστικό τρόπο τον ορισμό του διαιτητή, Ηλία Σπάθα στον αγώνα της Καλλονής με τον Παναιτωλικό. «Είναι δυνατόν να σφυρίζει ο Σπάθας; Ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αλαφούζος και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου ρέφερι.

Ζητώντας τιμωρία του Ολυμπιακού (11-12-2015): Σίγουρος για τιμωρία του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος μιλώντας στους παίκτες της ομάδας του, κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε παραθέσει στην ομάδα του. «Αυτή τη φορά θα γίνουν πολλά πράγματα» είχε προσθέσει ο ισχυρός άνδρας των πράσινων μιλώντας στους παίκτες του «τριφυλλιού», εκφράζοντας βεβαιότητα για τιμωρία των Πειραιωτών.

«Τώρα είναι ο Ολυμπιακός σε δυσμένεια» (5-2-2020): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τόνισε πως η ομάδα του αλλά και ο Ολυμπιακός είναι σε δυσμένεια, ενώ δήλωσε σίγουρος για την ύπαρξη διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έσπευσε όμως να προσθέσει πως δεν μπορεί να προσδιορίσει από πού ξεκινάει η διαφθορά. Μόνο που μια τέτοια δήλωση, απλώς συντηρεί το κλίμα ότι «γενικά» υπάρχει ένα πρόβλημα, χωρίς απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, με αποτέλεσμα και πάλι οι οπαδοί να «εισπράττουν» το μήνυμα ότι όλοι οι άλλοι είναι «εχθροί».

Πιέσεις σε υπουργούς (29-4-2020): Ο Παναθηναϊκός είχε ταχθεί κατά της επανέναρξης του πρωταθλήματος την περίοδο της πανδημίας και μετά την απόφαση να ολοκληρωθεί η σεζόν, ο πρόεδρος του τριφυλλιού, Γιάννης Αλαφούζος, υποστήριξε πως υπουργοί δέχθηκαν πιέσεις για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Δεν είπε όμως ποιοι είναι αυτοί που πιέζουν ούτε κατονόμασε κάποιον υπουργό.

Επίθεση στον Ολυμπιακό (2-7-2020): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας και στην κατάθεση του χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Ολυμπιακού. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού», επιτέθηκε στους «ερυθρόλευκους» χρησιμοποιώντας ακόμα και τον όρο «συμμορία».  Επέλεξε για πολλοστή φορά βαρύτατες εκφράσεις κάνοντας επίθεση στους «ερυθρόλευκους».

«ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν την ΕΠΟ» (12-7-2022): Την έντονη αντίδρασή του, σε τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Αιτία ήταν τα όσα είπε ο Μπαλτάκος για τον Κλάτενμπεργκ, με τον Αλαφούζο να προχωρά σε βαρύτατες κατηγορίες λέγοντας πως «ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν την ΕΠΟ».

«Ποιος έδωσε εντολή γι’ αυτό το έγκλημα της αστυνομίας;» (15/2/2023): Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός καταγγέλλει ως «έγκλημα» την απόφαση της αστυνομίας να ρίξει δακρυγόνο στο κλειστό του Αμαρουσίου πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ με τον Ολυμπιακό, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνιχτική ατμόσφαιρα.

Επίθεση σε Μπένετ (6-4-2023): Σκληρή κριτική στον αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ, για τον ορισμό διαιτητή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στην τοποθέτησή τους μάλιστα οι «πράσινοι» ζητούσαν την παραίτηση του Μπένετ, επισημαίνοντας ότι ο Άγγλος δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έκανε λόγο και για αλλοίωση των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Επίθεση στην κυβέρνηση Part 1 (6-4-2023): Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο περιθώριο συζήτησης για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με τον πρόεδρο των «πράσινων» να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Εστίασε στα φαινόμενα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν τα έχει αντιμετωπίσει.

«Κεραυνοί» εναντίον ΑΕΚ (11-4-2023): «Σκληρή» γλώσσα εναντίον της ΑΕΚ στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» επιτέθηκε στους «κιτρινόμαυρους» ενώ καταφέρθηκε και εναντίον του προέδρου της Ένωσης, Δημήτρη Μελισσανίδη. Μάλιστα είχε και έντονο διάλογο με τον εκπρόσωπο της Ένωσης, Γιώργο Κοσμά.

Αιχμές εναντίον της ΑΕΚ (16-5-2023): Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΠΟΡ FM άφησε αιχμές εναντίον της Ένωσης, για τον αγώνα των δύο ομάδων την περίοδο του Covid. Ο Γιάννης Αλαφούζος καταφέρθηκε εναντίον των κιτρινόμαυρων, λέγοντας πως 3-4 παίκτες της είχαν κορωνοϊό αλλά το απέκρυψε. Ο ιδιοκτήτης των πράσινων υποστήριξε πως αυτό έκρινε την έκβαση του τίτλου. Αντιλαμβάνεστε ότι το να επανέρχεται κάποιος χρόνια μετά σε αυτό το θέμα και να συντηρεί μια σχεδόν συνωμοσιολογική προσέγγιση, απλώς στέλνει στους οπαδούς το μήνυμα «κάποιοι μας επιβουλεύονται».

«Υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χρειάζεται παρέμβαση της UEFA» (18-8-2023): Σε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο ιδιοκτήτης της Πράσινης ΠΑΕ μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί ότι είναι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα απάντησε πως είναι απαραίτητη η παρέμβαση της UEFA για να αντιμετωπιστούν όσα καταγγέλλει.

Καταγγελίες για διαιτητές και Ενώσεις (5-10-2023): Ο ισχυρός άνδρας του τριφυλλιού, παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα και προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες για τον τρόπο που γίνονται οι ορισμοί των διαιτητών. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν κάποιος ελέγχει την πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών Ενώσεων μπορεί να ελέγξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ανάρτηση εναντίον ΠΑΕ Λαμίας (4-11-2023): Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε ανάρτηση πριν τον αγώνα της ομάδας του με την Λαμία, υποστήριξε πως στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων είχαν τραυματιστεί έξι παίκτες του «τριφυλλιού». Μια τοποθέτηση εναντίον της ομάδας της Λαμίας αλλά και της διαιτησίας.

Επίθεση στην Κυβέρνηση Part 2 (10-12-2023): Η φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο γηπέδων, ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας, οδήγησε τον Γιάννη Αλαφούζο σε σκληρή δήλωση αναφορικά με το ενδεχόμενο να έπαιζαν οι πράσινοι χωρίς κόσμο στο ευρωπαϊκό ματς με την Μακάμπι. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού έκανε λόγο για «ντροπή». Με τέτοιες δηλώσεις συντηρεί ένα κλίμα επιθετικότητας καθώς οι οπαδοί αισθάνονται ότι παντού υπάρχουν εχθροί που «θέλουν το κακό της ομάδας».

Επίσημες ανακοινώσεις του Παναθηναϊκού

Και οι ανακοινώσεις του επίσημου Παναθηναϊκού δεν φείδονται επιθετικών και πολεμικών εκφράσεων που καλλιεργούν ένα συγκρουσιακό κλίμα και την ίδια ώρα εμπεριέχουν πλήθος καταγγελιών που παραπέμπουν σε ένα κλίμα γενικευμένης διαφθοράς, με συνεχείς επιθέσεις όχι μόνο σε αντίπαλες ομάδες, αλλά και στο σύνολο των φορέων που εμπλέκονται με τη διαχείριση του ποδοσφαίρου, άμεσα ή έμμεσα, από τη διαιτησία μέχρι την αστυνομία.

Επίθεση στον Γιώργο Μποροβήλο (24/11/2014): Ο Παναθηναϊκός εκδίδει ανακοίνωση κατά του Γιώργου Μποροβήλου τον οποίο ονομάζει «Μποροθρύλο», συνδέοντάς τον με τον Ολυμπιακό, για τα χρόνια που ήταν εκείνος διαιτητής.

«Μέρος του προβλήματος ο Κοντονής» (26/2/2016): Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατηγορεί τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, πως με τη στάση του όχι μόνο δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της αθλητικής βίας, αλλά το διογκώνει και γίνεται μέρος του.

«Να εξαιρεθεί ο Μάνταλος» (11/3/2016): Πριν από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζητά να εξαιρεθεί ο Σταύρος Μάντ

Keywords
γηπεδα, super league, εν λόγω, παε αεκ, βομβα mall, θεσσαλονικη, καλοκαιρι, ειλικρίνεια, συμμετοχή, φλωριδης, λύση, γαλλια, υπουργοι, αποδειξεις, δραση, σημαίνει, ελλαδα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, παο, νέα, ολυμπιακος, οακα, superleague, aqua, αελ, super, league, παναθηναικος, play, αρης, news247, ιβαν, ΕΡΤ, sportday, βενιζελος, media, συγκεκριμένο, πειραιας, επο, uefa, reuters, λαμια, κινηση στους δρομους, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, εσπα 2021, ξανα, κοινωνια, εμπολεμη ζωνη, διαβατηριο, δημητριαδης, χωρες, το θεμα, αδεια, αελ, αστυνομια, βασιλοπουλος, γερμανια, γωνια, δουλεια, επο, ηθικη, ηττα, ηχος, θεμα, ιβαν, καριερα, μπασκετ, οακα, ολλανδια, ονοματα, ονειρο, πλαισιο, πνευματικα δικαιωματα, σημερινη, σωκρατης, υλη, φωτογραφια, χρωματα, ψεματα, ωρα, reuters, superleague, uefa, αδαμιδης, αρθρο, αλαφουζος, ανθρωπος, αξιζε, ατμοσφαιρα, ατομο, βαθμολογια, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γλωσσα, γονεις, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δολοφονιες, δωσει, εγινε, ευκολα, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκθεση, εκθεσεις, εκρηξη, εκφρασεις, ελλειψη, εμμεσα, εμειναν, εν λόγω, εννοια, εργα, εξελιξη, εξι, επρεπε, επτα, επιθυμια, ερχεται, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, εχθροι, ζωη, ζητα, ζωης, ζωνη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, ισχυει, θεα, θρασος, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κλοπη, λαδι, λύση, λογια, λυσσα, λογο, ματια, μητσοτακης, μπορειτε, ρεπορτερ, μηνυση, μονα, νικη, νημα, νοημοσυνη, νομοι, νομικη, ξεκινημα, ξιφη, ομαδα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, οχημα, παιδια, παε αεκ, παο, ποδοσφαιρο, πεδιο, περιβαλλον, πιστολια, πνοη, πολιτεια, προβληματα, ραντεβου, ρεντη, ρεσιταλ, ρητορικη, σεζον, σιγουρος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, στρουμφακια, σουπερ, ταση, τιμωρια, τις κυριακες, τονος, τριτη, τριπολη, ισχυρος, φαναρι, φυλλο, φορα, χερι, χυδαιοτητα, αγωνας, ανηκει, super, δημητρης, δικαιωματα, ευθεια, ειλικρινεις, ενωση, επεισοδια, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, εισβολη, κλειστο, κομματι, κωστας, κυριακη, media, μια φορα, ομαδες, οργανα, οργη, παιχνιδι, play, σημαίνει, sportday, σωκρατης παπασταθοπουλος, τουμπα, βεβαιως, χαιρεται, χερια
Τυχαία Θέματα