Ανατροπή δεδομένων – Επιστρέφει στην OpenAI ο Σαμ Άλτμαν

Τη συμφωνία για την επιστροφή του Σαμ Άλτμαν στην OpenAI ως CEO ανακοίνωσε σήμερα η OpenAI, καταλήγοντας σε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους Bret Taylor, Larry Summers και Adam D’Angelo, σύμφωνα με το Reuters.

i love openai,

and everything i’ve done over the past few days has been in service of keeping this team and its mission together. when i decided to join msft on sun evening, it was clear that was the best path for me and the team. with the new board and w satya’s support, i’m…

— Sam Altman (@sama) November 22, 2023

“Ανυπομονώ να επιστρέψω στο OpenAI”, δήλωσε ο Σμα Άλτμαν σε μια ανάρτηση στο X.

We have reached an agreement in principle for Sam Altman to return to OpenAI as CEO with a new initial board of Bret Taylor (Chair), Larry Summers, and Adam D’Angelo.

We are collaborating to div out the details. Thank you so much for your patience through this.

OpenAI (@OpenAI) November 22, 2023

Η OpenAI τη Δευτέρα όρισε τον πρώην επικεφαλής της Twitch, Emmett Shear, ως προσωρινό CEO, ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής Σαμ Άλτμαν μετακόμισε στην Microsoft.

Τόσο η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, όσο και άλλοι επενδυτές πίεσαν το Σαββατοκύριακο  για επιστροφή του Άλτμαν στην OpenAI και αντικατάσταση των 4 μελών του ΔΣ που τον είχαν απολύσει.

Όπως προκύπτει οι προσπάθειες  ευοδώθηκαν.

Η έξοδος

Πώς οδηγήθηκε όμως στην έξοδο; Την περασμένη Παρασκευή, ο Ίλια Σάτσκεβερ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στο αφεντικό του και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Σαμ Άλτμαν. Το ερώτημα ήταν μάλλον αθώο και συνηθισμένο: Θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια βιντεοσυνομιλία το μεσημέρι;

Στην βιντεοσυνομιλία που συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, τον λόγο πήρε μόνο ο Σάτσκεβερ, επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της εταιρείας, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε τα άσχημα νέα στον Άλτμαν. Ο Άλτμαν δεν είχε πλέον θέση στην εταιρεία, είχε απολυθεί, «και τα νέα θα κυκλοφορούσαν πολύ σύντομα».

Αυτή η διαδικτυακή συνάντηση ήταν που έδωσε το έναυσμα για ένα Σαββατοκύριακο αναταραχής, εξέγερσης των εργαζομένων της OpenAI και, τελικά, συγγνώμης από τον Σάτσκεβερ. Τη Δευτέρα, έγραψε στο X: «Λυπάμαι βαθύτατα για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου».

Τα αίτια

Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Άλτμαν απομακρύνθηκε δεν είναι σαφής, πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις του διοικητικού συμβουλίου λένε ότι ο Σάτσκεβερ και ο Άλτμαν συγκρούστηκαν για την ασφάλεια. Σε ένα σημείωμα που στάλθηκε στους υπαλλήλους της OpenAI το βράδυ της Κυριακής, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας δήλωσαν ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος για την απόλυση του Άλτμαν.

«Η συμπεριφορά του Σαμ και η έλλειψη διαφάνειας στις αλληλεπιδράσεις του με το διοικητικό συμβούλιο υπονόμευσε την ικανότητα του διοικητικού συμβουλίου να εποπτεύει αποτελεσματικά την εταιρεία», έγραψαν.

Ο άνθρωπος που επέλεξαν ο Σάτσκεβερ και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να διαδεχθεί τον Άλτμαν, ο Έμετ Σίαρ, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι ήταν υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για λόγους ασφαλείας. «Αν βρισκόμαστε σε ταχύτητα 10 αυτή τη στιγμή, μια παύση είναι η μείωση στο 0. Νομίζω ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο 1-2 αντ’ αυτού», έγραψε ο Σίαρ στο X.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ο Σάτσκεβερ έστειλε ένα μήνυμα στο X ανακαλώντας τις ενέργειές του. «Ποτέ δεν είχα πρόθεση να βλάψω την OpenAI», έγραψε. «Αγαπώ όλα όσα έχουμε χτίσει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία».

Ο Άλτμαν απάντησε γρήγορα στο μήνυμα X του Σάτσκεβερ, αναδημοσιεύοντάς το στους δύο εκατομμύρια ακολούθους του μαζί με τρεις κόκκινες καρδιές.

πηγή: ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα