Εικόνες ντροπής στο κτίριο Γκίνη – Καταστροφές στο Πολυτεχνείο

Χιλιάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους και εκατοντάδες γονείς με νήπια στο χέρι – που επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την 50ή επέτειο, περιηγήθηκαν ακούσια σε μια συμβολική κατάληψη αναρχικών, διάρκειας τριών 24ώρων, εντός του κτιρίου Γκίνη, αντικρίζοντας στο εσωτερικό του εικόνες ντροπής και διάλυσης.

Νομίζοντας πως θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν κάποια επετειακή έκθεση φωτογραφίας και βλέποντας την κεντρική πόρτα του κτιρίου – που θα έπρεπε να είναι σφραγισμένη – ορθάνοιχτη, μαμάδες και μπαμπάδες με τα παιδιά τους

αγκαλιά ανέβαιναν αδιαλείπτως από την Τετάρτη ως την Παρασκευή τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του εμβληματικού κτιρίου για να γίνουν τελικά μάρτυρες του απόλυτου χάους.

Μουντζουρωμένοι τοίχοι, κολόνες, πίνακες και θρανία από μπογιές και γκραφίτι κάλυπταν πλήρως τις επιφάνειες σε αίθουσες και διαδρόμους. Ξύλινες πόρτες από την κεντρική έως τις εσωτερικές, που στην πλειονότητά τους ήταν σπασμένες και μουντζουρωμένες, έφεραν σημάδια παραβίασης. Σωροί από μπάζα δίπλα σε τοίχους και πίσω από πόρτες, σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο, φθορές στους τοίχους κατά μήκος των διαδρόμων αλλά και μέσα στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα ήταν μερικά μόνο παραδείγματα από την καταστροφή που έχει προκληθεί στο κτίριο και η οποία προκάλεσε σοκ στους επισκέπτες του τριημέρου, ειδικά τους ανήλικους που με απορία ρωτούσαν τις μαμάδες τους «γιατί είναι έτσι μέσα το Πολυτεχνείο;», την ώρα που νεαρό άτομο σε ρόλο οικοδεσπότη, το οποίο πηγαινόφερνε σκούπες και σφουγγαρίστρες, όταν ρωτήθηκε αν είναι φοιτητής, απάντησε «όχι, είμαι στην ομάδα καθαριότητας».

Εκοψαν τις μπάρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης (15 Νοεμβρίου) αναρχικοί μπήκαν στο κτίριο κόβοντας με τροχό τις σιδερένιες μπάρες για να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη, ενώ το κτίριο εντός του Σαββατοκύριακου επανασφραγίστηκε.

Από το ΕΜΠ κάνουν λόγο για θεατρική παρένθεση διημέρου την οποία η Αστυνομία δεν μπόρεσε να αποτρέψει, καθώς δεν ήταν δυνατόν να επέμβει με τόσο κόσμο παρόντα στον αύλειο χώρο. Παρόμοια απόπειρα κατάληψης διημέρου από αντιεξουσιαστές είχε επαναληφθεί και το 2022, παραμονές της 17ης Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 2005 και 2010 το κτίριο Γκίνη έπαψε να έχει εκπαιδευτική λειτουργία και για περίπου 15 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη από άτομα που το χρησιμοποιούσαν, όπως λέγεται, είτε ως ορμητήριο για ρίψη μολότοφ είτε ως… Airbnb για οικογένειες μεταναστών.

Τα ξημερώματα του Μαρτίου του 2020, όταν επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιχείρηση εκκένωσης, από το εσωτερικό του κτιρίου εξήλθαν περίπου 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αφρικανικής καταγωγής, που διαβιούσαν εντός του σε συνθήκες άθλιες, ενώ στους χώρους κατεγράφησαν τότε εκτεταμένες φθορές.

Μελέτη αποκατάστασης

Πηγές από το ΕΜΠ σημειώνουν ότι οι γνωστοί άγνωστοι πλέον ξέρουν ότι αν τολμήσουν να επανακαταλάβουν το κτίριο Γκίνη θα εκδιωχθούν από την ΕΛ.ΑΣ. άμεσα. Παράλληλα, τονίζουν ότι με τη μελέτη αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του κτιρίου να είναι ολοκληρωμένη, πλέον είναι θέμα χρόνου (πιθανότατα στις αρχές του 2024) να εγκριθεί και η χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναλάβει εργολάβος την ανακαίνιση του κτιρίου που θα το μετατρέψει, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση (29/5/2020) της Συγκλήτου του ΕΜΠ, σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με μία εξ αυτών τη λειτουργία του ως συνεδριακού κέντρου, αξιοποιώντας τα πέντε αμφιθέατρα (250 θέσεων) που στεγάζονται εντός του.

Η προοπτική της επικείμενης ανακαίνισης είναι και ο λόγος που από το 2020 που σφραγίστηκε ο χώρος δεν έγινε – πλην κάποιων παρεμβάσεων στα ηλεκτρολογικά, σε επίπεδο απολύμανσης και στην τοιχοποιία – καμία άλλη ενέργεια αποκατάστασης των φθορών που είχαν σημειωθεί στο εσωτερικό του.

Αναφορικά με τις γεωμετρικές αποκοπές που παρατηρούνται σήμερα στους τοίχους του, πρόκειται για κομμάτια που αφαίρεσαν συνεργεία του ΕΜΠ δειγματοληπτικά, ώστε να ελεγχθεί η στατικότητα του κτιρίου στο πλαίσιο της μελέτης για την επαναλειτουργία του. Παρά τη θλιβερή, τριήμερη παρένθεση της επανακατάληψης και πρόκλησης νέων φθορών στο κτίριο Γκίνη, από το ίδρυμα διαμηνύεται εμφατικά ότι το κτίριο δεν έχει περάσει στα χέρια των αναρχικών. Οσον αφορά, δε, την «πληγή» των καταλήψεων που για χρόνια ταλαιπωρεί τους χώρους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, από το ΕΜΠ σημειώνουν: «Αυτή η κατάσταση έχει τελειώσει αναντίστρεπτα. Το κτίριο Γκίνη είναι πλέον στη δικαιοδοσία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα