Ακριβότερο κατά 10% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

«Ακριβά μου Χριστούγεννα» θα πουν και φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι έλληνες καταναλωτές βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να μπορέσουν να γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι, όπως άλλες χρονιές. Αν και ακόμα βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν από τις γιορτές, οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι ορατές, με αυτές σε βασικά είδη, που αποτελούν πρώτες ύλες για αρκετά είδη, να έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 20%.

Σε σχέση με πέρσι οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη στο 8,2%, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές έχουν επίπτωση

στις τιμές αρκετών προϊόντων, ανάμεσά τους και τα γλυκά των γιορτών, καθώς μόνο το φρέσκο βούτυρο, όπως λένε, έχει ανατιμηθεί από 9,5 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 11-11,5 ευρώ φέτος, ενώ η αύξηση στο μέλι είναι μεταξύ 2-3 ευρώ το κιλό συμπαρασύροντας τις τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα να εμφανίζονται αυξημένες κατά 2 έως και 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, φωτιά έχουν πάρει οι τιμές σε κρέατα και λαχανικά, ενώ η κατεψυγμένη γαλοπούλα που έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε ορισμένα σουπερμάρκετ είναι ακριβότερη περίπου κατά ένα ευρώ το κιλό και κυμαίνεται από 5,52 ευρώ έως και 5,82 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η μέση τιμή ήταν στα 4,90 ευρώ το κιλό.

Ερευνα αγοράς

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις διερευνητικές επισκέψεις στην αγορά προχωρώντας ακόμα και σε αγορές αφού φοβούνται ότι όσο θα πλησιάζουν οι γιορτές δεν αποκλείεται οι τιμές να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα σε κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή αλλά και η ανθεκτικότητα των τιμών που δεν λένε να μειωθούν δείχνουν ότι το κόστος για το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις αναμένονται διψήφιες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το κόστος σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%.

Οι τιμές

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 οι χονδρικές τιμές για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονται από 6 ως 9 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι η τιμή ήταν μεταξύ 7-7,7 ευρώ το κιλό, για τα κατσίκια 6-9,5 ευρώ το κιλό (7,5-8,6 ευρώ πέρυσι), ενώ για το εγχώριο χοιρινό η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3,8-3,9 ευρώ το κιλό φέτος από 3,4 έως 3,7 πέρυσι.

Ανάλογη και η εικόνα στην αγορά φρούτων και λαχανικών όπου ενδεικτικά μέση χονδρική τιμή για το λάχανο είναι στα 0,45 ευρώ από 0,30 πέρυσι και το μαρούλι στα 0,40 από 0,30 ευρώ ενώ κατά ένα ευρώ είναι αυξημένη η τιμή στα κάστανα στα 4 ευρώ το κιλό. Αύξηση σημειώνεται στην τιμή του σέλινου (1 ευρώ από 0,90 ευρώ πέρυσι), στο σπανάκι (1 ευρώ από 0,80 πέρυσι), στα μήλα (1,20 από 0,85 ευρώ πέρυσι) και σε μια σειρά αλλά προϊόντα.

Τα νοικοκυριά προγραμματίζουν τις αγορές αναμένοντας να δουν και τις τιμές στο εορταστικό καλάθι που προετοιμάζουν υπουργείο Ανάπτυξης και αλυσίδες σουπερμάρκετ, όμως δεν περιμένουν και πολλά αφού οι αυξήσεις που έχουν ήδη επιβαρύνει τις τιμές δύσκολα θα μειωθούν ως τα Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα