ΠΑΣΟΚ: Δέκα προτάσεις για ιδιωτικό χρέος και κόκκινα δάνεια

Με μια πλήρη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, η οποία συζητήθηκε με 15 αρμόδιους φορείς, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή άνοιξε μια προγραμματική συζήτηση που το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ως το τέλος του έτους.

«Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες πολιτικές δυνάμεις που είπαν πολλά και έκαναν ελάχιστα (…) στεκόμαστε με υπευθυνότητα. Δεν ερχόμαστε

να διαχειριστούμε με λαϊκισμό και πελατειακούς όρους ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που ακουμπά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Εμείς θέλουμε σιγουριά και πραγματική ελπίδα για όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να αποδομήσει την εικόνα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Για εμάς η οικονομική ανάπτυξη (…) είναι το μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης. Την πραγματική μείωση των ανισοτήτων, την ουσιαστική προστασία των αδυνάμων  και την αναγέννηση της ελπίδας», επεσήμανε, ρίχνοντας παράλληλα τα βέλη του και στο φορολογικό νομοσχέδιο και επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «»χαϊδεύει» τους μεγάλους φοροφυγάδες και θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο στους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ειδικότερα για το ιδιωτικό χρέος, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

Επαναφορά του νόμου «Κατσέλη» (3869/2010) με επικαιροποιημένα κριτήρια.

Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση.

Ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Παράλληλα, να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη ή τον διαχειριστή δανείων.

Οι πιστωτές που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις, να μην μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.

Οι τράπεζες και οι servicers να υποχρεούνται, πριν από τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους προτείνουμε την προστασία της αγροτικής γης, που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους

Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο με μια ρύθμιση, που δίνει το κόστος αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, 1/3 προς τον δανειολήπτη, 2/3 προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Για τους εγγυητές δανείων: οριοθέτηση της οφειλής του εγγυητή, στις περιπτώσεις που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί σε fund, στο ύψος που προκύπτει με την εφαρμογή μεθόδου υπολογισμού ανάλογης με αυτή που θα ισχύει για το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου.

Για τα δάνεια παλιννοστούντων: βιώσιμη λύση για τα περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών. Προτείνεται να ισχύσει και για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας η επιτυχής ρύθμιση των αντίστοιχων δανείων του ΟΕΚ.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες: ως προς τις οφειλές στην Εφορία, πρόβλεψη για γενναία μείωση προκαταβολής φόρου (μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση) για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω από την αύξηση των επιτοκίων. Να έχουν δικαίωμα ρύθμισης διευκόλυνσης σε περίπτωση επέλευσης αποδεδειγμένων επιβαρυντικών γεγονότων (π.χ. απώλεια εργασίας, ανατροπή εισοδήματος, προβλήματα υγείας, σπουδές των παιδιών). Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

Στόχος της πρότασης είναι η παράλληλη απεύθυνση τόσο στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα όσο και στη μεσαία τάξη, θεωρώντας πως έτσι μπορεί να χτιστεί η βάση για την οικοδόμηση μιας «σοβαρής προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης» απέναντι στην κυβερνητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα