Ζήτημα ευθύνης η διάσωση του περιβάλλοντος

Σε θερμοκρασίες άνοιξης κινούμαστε τις τελευταίες μέρες, στην αττική και στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία σήμερα θα αγγίξει τους 20ο C, αισθητά αυξανόμενη κατά 6-8 βαθμούς σε σχέση με άλλες χρονιές, τέτοια εποχή. Η θολόυρα στην ατμόσφαιρα οφείλεται και στη σκόνη που μετέφεραν οι ισχυροί νότιοι άνεμοι (9 μποφόρ) από την Αφρική.

Γενικότερα οι κλιματολογικές συνθήκες μας έχουν μπερδέψει. Λουλούδια, δέντρα και ζώα έχουν μπερδευτεί. Μαζί τους και όλοι εμείς. Δυστυχώς η συμμετοχή

του ανθρώπου στην ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα του πλανήτη. Οι εποχές έχουν χάσει το εύρος του και συχνά πυκνά η μία παρεμβαίνει στην άλλη.

Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως οι μεγαλουπόλεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η μέση θερμοκρασία του αέρα αυξάνει κατά 1 βαθμό Κελσίου το χρόνο. Στις μεγάλες πόλεις ο αέρας θερμαίνεται από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα. Τα κτίρια από γυαλί και μπετόν ψύχονται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιοχές συσσώρευσης ανθρωπογενούς θερμότητας. Τα αέρια ρεύματα μεταφέρουν τη θερμότητα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Παράλληλα προκύπτει ακόμα ένα πρόβλημα. Τα μεγάλα και ψηλά κτήρια μεταβάλλουν τα ρεύματα του αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά δίνες από σκόνη και μικροσωματίδια που συμβάλλουν στη ρύπανση και προκαλούν ασθένειες.

Επειδή ο σχεδιασμός των μεγάλων πόλεων είναι δύσκολο να αλλάξει, οι επιστήμονες προτείνουν να κατασκευαστούν ειδικές εγκαταστάσεις καθαρισμού. Το ζήτημα διογκώνεται όταν τα δάση αποψιλώνονται και φυσικά όταν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε πόλης συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Αθήνα για παράδειγμα που είναι χτισμένη σε λεκανοπέδιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση εγκλωβίζεται και παίρνει μεγάλο διάστημα αποσυμφόρησης, ειδικά σε περιόδους άπνοιας. Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα περιορίζεται με την παρουσία του Βαρδάρη.

Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να προσπαθήσουν να το λύσουν. Καλό θα ήταν και οι Η.Π.Α. να συμμετέχουν επιτέλους σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την προάσπιση του περιβάλλοντος. Δεν αρκεί να είσαι ο ισχυρός μόνο όταν βολεύει. Πρέπει να ανλαμβάνεις και τις ευθύνες σου!

Keywords
Τυχαία Θέματα