Υπέρ των γυναικών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, σας είχαμε πληροφορήσει για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει μέτρα αντιμετώπισης της υποεκπροσώπησης των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, κυοφορείτο η υποβολή πρότασης για την κατάρτιση οδηγίας, σύμφωνα με την οποία τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συγκροτούνται υποχρεωτικά και κατά ποσοστό 40% από γυναίκες. Σας είχαμε επίσης, ενημερώσει, ότι η σχετική πρωτοβουλια, υπό την τότε μορφή της, θα αποτύγχανε να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία ενώπιον της

ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την συζήτηση στις 23 Οκτωβρίου. Όπερ και εγένετο.

Παρόλα αυτά, η αρμόδια Επίτροπος Viviane Reding επέμεινε, αναμόρφωσε στοιχεία της πρότασής της και στο τέλος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, τα κατάφερε.

Το σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έγινε αποδεκτό σήμερα από την Ολομέλειά της, έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

Υποχρεώνει τις περίπου 5.000 εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συγκροτήσουν με τέτοιο τρόπο τα διοικητικά τους συμβούλια, ώστε έως το 2020, αυτά να αποτελούνται από γυναίκες σε ποσοστό 40%. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση που γυναίκες και άνδρες υποψήφιοι στελέχωσης Δ.Σ. διαθέτουν τα ίδια προσόντα, οι πρώτες θα έχουν την προτεραιότητα. Αν οι εταιρείες δεν τηρούν αυτόν τον κανόνα, θα επιβάλλεται πρόστιμο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει μάλιστα, ότι το βάρος της απόδειξης φέρουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που θα οφείλουν να προσκομίζουν στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει ότι η ελλιπής στελέχωση των διοικητικών τους συμβουλίων από γυναίκες αιτιολογείται από λόγους καταλληλότητας, ενώ παράλληλα υποχρεούνται να παράσχουν εξηγήσεις στους αποτυχόντες υποψηφίους για τους λόγους και τα κριτήρια επιλογής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται μεγάλο επίτευγμα της Επιτρόπου από το Λουξεμβούργο, η οποία, όπως μεταδίδει και το Spiegel-online, μετά από την αποτυχία υπερψήφισης τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δήλωσε αποφασιστικά: «Δεν θα τα παρατήσω ποτέ».

Παρόλα αυτά, η συμφωνία αποτέλεσε, όπως προαναφέρθηκε, προϊόν συμβιβασμού, αφού απορρίφθηκαν οι προτάσεις της Reding για επιβολή ακόμα αυστηρότερων ποινών, όπως π.χ. αποκλεισμός από κρατικές επιδοτήσεις και δημόσιους διαγωνισμούς.

Σημειώνουμε, ότι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες σπανίζουν στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών, αφού αποτελούν μόνο το 13,5% του συνόλου των μελών.

Θυμίζουμε τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεν την αποκλειστική πρωτοβουλία κατά την πρόταση των νόμων που παράγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτοί χρήζουν της εκ των υστέρων επεξεργασίας και ψήφισης από τους «νομοθέτες» της Ένωσης, δηλ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των υπουργών. Είναι όμως, πρωτοβουλίες σαν και αυτή, που θυμίζουν σε όλους ότι, ακόμα και σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που ζούμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μονάχα βίαιο επιβολέα περικοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα