Το σενάριο που αποκαλύπτει η Welt για το “κούρεμα”

Στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να τίθεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, μερικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως το 2015, παρά την αντίθετη θέση της Γερμανίας και των περισσότερων κρατών της ευρωζώνης. Αυτή η πρόταση, κατά την εφημερίδα, αναμένεται να τεθεί και κατά την αυριανή συνάντηση του Eurogroup, ενώ συζητήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα σε μυστική συνομιλία στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble.

Το χρονικό σημείο 2015προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: θα αποτελούσε κίνητρο για την

ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο βοήθειας που λήγει στο τέλος του 2014. Η αποποίηση μέρους των απαιτήσεων θα μπορούσε επιπλέον να συνιστά συνδεδεμένη χρηματοδότηση, που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ενάντια στο «κούρεμα» του χρέους που έχουν οι κρατικοί πιστωτές, αφού θα προκαλούσε τρύπα στον προϋπολογισμό του 2013, ενώ και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, θα στερούνταν χρήματα που χρειάζονται απολύτως.

Την Δευτέρα συναντώνται εκ νέου, ως γνωστόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να εργασθούν για την εξεύρεση τρόπου κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Το κούρεμα δεν θα αποτελέσει αύριο, πιθανότατα, μέρος της λύσης που θα προκριθεί. Το τι θα γίνει ως το 2015 παραμένει όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, αδιευκρίνιστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα