Το Bundesrat μπλόκαρε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο!

Η ήττα στην Κάτω Σαξονία αρχίζει να κοστίζει στην Angela Merkel. Η απώλεια του ελέγχου στο Bundesrat, Κοινοβούλιο που συγκροτείται από εκπροσώπους των ομοσπονδιακών κρατιδίων, επέφερε σήμερα το μπλοκάρισμα στην εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου στη Γερμανία. Τα κρατίδια που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, τα οποία διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή αυτή, αποφάσισαν να στείλουν τον εφαρμοστικό νόμο στην Διαμεσολαβητική Επιτροπή.

Ο

νόμος που ψηφίσθηκε τον Ιανουάριο στο Bundestag ρυθμίζει μεταξύ άλλων την διανομή της πληρωμής των πιθανών προστίμων ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και κρατίδια, σε περίπτωση αθέτησης του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η αντιπολίτευση βρήκε σήμερα την ευκαιρία να εκφράσει εμπράκτως τις ανησυχίες πολλών κρατιδίων για υπερβολικές επιβαρύνσεις εξ αυτού, μπλοκάροντας την άμεση εφαρμογή του νόμου.

Η εκκρεμότητα και χρονική καθυστέρηση που συνεπάγεται η παραπομπή στην Διαμεσολαβητική Επιτροπή ανάμεσα σε Bundestag και Bundesrat δημιουργεί αμηχανία και προβληματισμό στην Καγκελάριο Merkel. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο άλλωστε, σκοπός του οποίου είναι η επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σταθεροποίηση του ευρώ, φέρει την δική της υπογραφή. Το γεγονός ότι δυσκολεύεται να πείσει για την εφαρμογή του στην ίδια της την χώρα σίγουρα δεν θα πρέπει να την χαροποιεί ιδιαίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα