Στουμπ: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές για την Κύπρο

Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος πως η Κύπρος θα κατορθώσει να καταλήξει σε μία συμφωνία για την παροχή δανείου πριν από τη Δευτέρα, οπότε και εκπνέει το τελεσίγραφο της ΕΚΤ για την συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

«Γιατί είμαι αισιόδοξος; Γιατί δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Θα βρουν μία λύση,

εάν όχι σήμερα, τότε μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο Στουμπ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Στουμπ είναι ο οικοδεσπότης συνδιάσκεψης Ευρωπαίων πολιτικών το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδική Λαπωνία, μολονότι αρκετές προσωπικότητες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους προκειμένου να ασχοληθούν επισταμένα με το πρόβλημα της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε πως είναι «δίκαιο και σωστό» στη λύση για την Κύπρο να περιληφθεί η ρήτρα ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος.

«Σε μία φυσιολογική αγορά, ένας επενδυτής πάντοτε αναλαμβάνει τον κίνδυνο να χάσει χρήματα», υπογράμμισε ο Κατάινεν στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στη Λαπωνία, καθώς οι αγορές αναμένουν την απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου.

«Ιδού γιατί πιστεύω πως είναι δίκαιο και ορθό, και ότι αποτελεί τμήμα μίας φυσιολογικής αγοράς της ελεύθερης οικονομίας, ότι οι ιδιοκτήτες μίας τράπεζας, οι επενδυτές και οι μεγαλοκαταθέτες—οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν οιονεί επενδυτές—να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα