Στον Μπερσάνι η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η Κεντροαριστερά, με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερσάνι, ελέγχει με απόλυτη πλειοψηφία την Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο αδυνατεί μέχρι στιγμής να βρει συμμάχους για στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερουσία.

Ο ιταλός πρόεδρος έχει αρχίσει γύρο συνομιλιών ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο και

η χώρα να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Τα ιταλικά ΜΜΕ θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να δωθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, μολονότι παραμένει άδηλο σε συνεργασία με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε η κεντροαριστερή συμμαχία να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση στην Άνω Βουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του αντιθεσμικού και κατηγορούμενου ως λαϊκιστικού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», το οποίο έλαβε το 25% του συνόλου των ψήφων, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών.

Ο κ. Μπερσάνι, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κάθε σκέψη για δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς, με τη δεύτερη να βρίσκεται υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο 69χρονος κ. Μπερσάνι προέρχεται από την πολιτική παράδοση του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας και διατηρεί τη φήμη του μεταρρυθμιστή.

Έχει υποστεί ωστόσο κριτική στο εσωτερικό του κόμματος και της συμμαχίας του για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν επιβεβαίωσε το μεγάλο προβάδισμα της Κεντροαριστεράς στις δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία, τροφοδοτώντας νέα αρνητικά σενάρια και για την συνολική ευστάθεια της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα