Στάινμπρουκ: Η μονομερής στρατηγική Μέρκελ απειλεί την Ευρώπη

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Peer Steinbrück αναφέρθηκε στην διάσωση της Κύπρου, αλλά και σε ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα, τα οποία, κατά την άποψή του, δεν αποτελούν αντικείμενο ορθών χειρισμών από την γερμανική κυβέρνηση και την Angela Merkel.

Στο θέμα της Κύπρου

ο Steinbrück δεν δείχνει καθόλου υποχωρητικός. Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα μεταρρυθμίσεις, πριν ακόμα φθάσει η ώρα για την έγκριση βοήθειας. Πυρήνας της κριτικής του αποτελούν οι δοσοληψίες Ρώσων «επενδυτών» και χαρακτηρίζει την χώρα ως μια «εγκατάσταση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», ενώ παράλληλα καλεί την Λευκωσία να αποδείξει πειστικά ότι καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Ως προς την κρίση στην ευρωζώνη, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η ένωση των κρατών συνεπάγεται «αλληλευθύνη» και η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει. Μπορεί αυτό να αποτελεί μια δυσάρεστη είδηση για τους συμπατριώτες του αλλά δεν παύει να είναι η αλήθεια.

Ο Steinbrück υποστηρίζει ακόμα με έμφαση, όπως και πρόσφατα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στα πλαίσια της συζήτησης για τον ενωσιακό προϋπολογισμό, ότι τα υπερχρεωμένα κράτη δεν μπορούν να υποστούν άλλα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και απόδειξη αυτού είναι η εκρηκτική ανεργία των νέων σε Ισπανία και Ελλάδα. Πλέον, όπως λέει, το ζήτημα δεν συνίσταται τόσο σε μια απλή κρίση στη ζώνη του ευρώ, όσο στην απειλούμενη οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Η στρατηγική λιτότητας της Καγκελαρίου είναι εξαιρετικά μονομερής και αυτό που λείπει εντελώς από τη συνταγή είναι οι αναπτυξιακοί παλμοί.

Τέλος, ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία σχολίασε κατά την ημερίδα και πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, οι οποίες τον καταδίκασαν σε άσχημα δημοσκοπικά αποτελέσματα αλλά και σε εσωτερική αμφισβήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα