Σοκαριστικά στοιχεία για τους “νεοάστεγους” πτυχιούχους!

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εικόνες εξαθλίωσης στους δρόμους της πρωτεύουσας, όλο και περισσότεροι άστεγοι βάζουν στην άκρη την αξιοπρέπειά τους και ξεπερνούν τη ντροπή τους, για να ζητήσουν από τους περαστικούς κάποια μικρή οικονομική βοήθεια. Είναι πια θέμα επιβίωσης. Ακόμα πιο θλιβερό είναι  ότι αυξάνεται ο αριθμός των «νεοαστέγων» που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και ένας στους πέντε έχουν πτυχίο.

Μια νέα έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», που δημοσιεύει η εφημερίδα «6 ΜΕΡΕΣ», έρχεται να φέρει

στο φώς νέα στοιχεία σοκ.

Ενώ παλαιότερα οι άστεγοι ήταν τοξικομανείς, παράνομοι μετανάστες, ψυχικά ασθενείς ή αλκοολικοί, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το προφίλ όσων δεν έχουν να φάνε ή είναι σχεδόν άστεγοι.

Οι «νεοάστεγοι» είναι πολίτες της διπλανής πόρτας, είναι άστεγοι σε παραγωγική ηλικία από 20 έως 45 ετών, με μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ενώ ένας στους πέντε έχει πτυχίο!

Η έρευνα της ‘’Κλίμακας’’ που διενεργήθηκε σε 214 άτομα χρησιμοποιεί έναν όρο που η οικονομική κρίση εισήγαγε σο ελληνικό λεξιλόγιο, τον όρο «νεοάστεγος», έτσι χαρακτηρίζεται αυτός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εργαζόμενοι που απολύθηκαν λίγο πριν την σύνταξη ή άνεργοι που έχασαν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την έρευνα το προφίλ των ανθρώπων αυτών εντυπωσιάζει, καθώς το 50% έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση, το 25% έχει ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση ενώ το 19,6% έχει πτυχίο!

Τα άτομα αυτά  είναι άνεργοι από τους κλάδους που μαστίζονται περισσότερο από την κρίση και είναι ηλικίας 25-45 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα το 24,8% προέρχονται από τις κατασκευές, το 21,9% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 18,1% είχαν επιχείρηση, το 16,2% απασχολούνταν σε τουριστικά επαγγέλματα ενώ το 6,7% εργαζόταν στην Ναυτιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα